icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Goedkoopste kopje espresso

Ga je een espressomachine kopen, denk dan ook aan de koffie. De prijs van koffie uit een cupje ligt hoger dan een kopje koffie gezet met koffiebonen. Maar een portiesysteem is wel weer veel goedkoper dan een volautomaat. Met welk systeem zet je het goedkoopste kopje espresso?

Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:23 augustus 2019

Artikel_goedkoopstekopjeespresso

Je hebt al een goede cupmachine voor enkele tientjes. Halfautomaten zijn over het algemeen iets duurder. Voor een volautomaat betaal je al gauw honderden euro's, tot meer dan €1200.

Maar vergeet vooral de prijs van de koffie niet. Je kunt misschien wel een goedkope machine kopen, maar als je €0,39 per kopje koffie betaalt, ben je op de lange termijn duurder uit. Daarom zetten wij deze kosten op een rijtje.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke espressomachines goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste espressomachine

Beste-Espressomachines-General

Goedkoopste kopje espresso

De machines waar je losse bonen in kunt doen, zoals volautomaten of halfautomaten, zijn het duurst in aanschaf. Maar met deze apparaten zet je wel de goedkoopste espresso: €0,06 per kopje. Zelfs als je erg dure koffie koopt, kost een kopje maar €0,14.

In de handmatige systemen past meestal ook een ESE-pad. De prijzen daarvan liggen meestal tussen de €0,30 en €0,35.

De prijs van een kopje koffie met een cup of capsule is afhankelijk van het soort systeem. De 3 bekendste systemen die in Nederland verkrijgbaar zijn:

  • Nespresso: 25 varianten, verkrijgbaar vanaf €0,39 per cupje.
  • Dolce Gusto: 43 varianten, verkrijgbaar vanaf €0,31 per cupje.
  • Illy Iperespresso: 4 varianten, verkrijgbaar vanaf €0,45 per cupje.

Alternatieve capsules voor Nespresso en Dolce Gusto

Voor Nespressomachines zijn ook alternatieve capsules te koop. Sommige koop je gewoon in de supermarkt, andere bestel je online. Ze zijn te koop vanaf €0,11 per cupje.

Let wel op: Nespresso garandeert alleen een goede werking van de machines bij de originele capsules. Maar de risico's van het gebruik van alternatieve capsules vallen mee. Volgens de fabrikanten van de alternatieve capsules en Nespresso leidt het nauwelijks tot technische problemen.

Alternatieve capsules zijn vrijwel altijd van kunststof. Na gebruik gooi je die weg in de afvalbak. Sommige geven aan biologisch afbreekbaar te zijn. Nespresso-capsules zijn gemaakt van aluminium, een grondstof die het milieu behoorlijk belast. Nespresso recyclet de capsules, dus lever de gebruikte capsules weer in.

Bekijk ons overzicht van alternatieve nespressocupjes. Staat jouw favoriet er niet bij? Laat ons weten wat jouw alternatief is op ons forum.

Ook voor Dolce Gusto zijn er enkele alternatieve cups:

  • Café Royal
  • Must
  • Perla

Navulbare capsules voor Nespresso

Er zijn ook navulbare capsules voor Nespresso verkrijgbaar. Je bent dan vrij om er de koffie in te stoppen die je wilt, maar een fijne espressomaling is wel aan te bevelen. Van 2 navulbare capsules deden wij een eerste indruk: de Hema koffiecapsulemaker en de Waycap.

Duurder met melk

Espressoapparaten met melkopschuimer met melkopschuimer zijn ongeveer €50 tot €100 duurder dan hun broertjes zonder deze voorziening. Een losse melkopschuimer kost zo rond de €50 tot €80. Koffie met melk, zoals cappuccino, maakt een kopje €0,08 duurder.

Lees hoe je het beste kunt melk opschuimen of bekijk de test melkopschuimers 

Lees ook:

Welke espressomachine past bij jou?

Wij helpen je met een paar simpele vragen.

Gebruik de keuzehulp

Keuzehulp Espressomachine