icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat kost een espressomachine?

Koffie uit een cupje is duurder dan van gemalen koffiebonen. Maar een koffiecupmachine is goedkoper dan een volautomatische espressomachine. Hoe zet je het voordeligst een kopje espresso?
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:8 november 2022

Artikel_goedkoopstekopjeespresso

Prijs van de espressomachine

Espressomachines variëren nogal in prijs. De voordeligste koffiecupmachine koop je al vanaf €50. Voor een volautomatische espressomachine kun je meer dan €1500 betalen.

Koffiecupmachines

Deze machines geschikt voor koffiecups zoals Nespresso of Dolce Gusto zijn in aanschaf het meest voordelige soort espressomachines. Gemiddeld kosten ze zo’n €140. De voordeligste vind je al voor enkele tientjes, terwijl de meest uitgebreide modellen ruim €400 kosten.

Lees meer over de prijs van koffiecupmachines.

Volautomaten

Voor een volautomatische espressomachine betaal je al gauw honderden euro’s tot wel meer dan €1500. Gemiddeld kosten ze zo’n €750, maar je kunt al goede machines vinden van rond de €300.

Halfautomatische pistonmachines

Pistonmachines zijn iets duurder dan koffiecupmachines en koop je vanaf zo’n €100. De machines uit onze testen kosten gemiddeld €500, maar je zou er duizenden euro’s aan uit kunnen geven.

Koffiecups duurder dan koffiebonen

Volautomaten en pistonmachines zijn het duurst, maar zetten het goedkoopste kopje espresso. Gemiddeld €0,09 per kopje. Zelfs als je erg dure koffie koopt, kost een kopje maar €0,21.

Koffiecups

Koffiecups zijn duurder dan een kopje koffie van koffiebonen. De originele cups zijn het duurst. Je kunt ook kiezen voor goedkopere niet-originele koffiecups.

 • Nespressocups: Meer dan 30 originele varianten, verkrijgbaar vanaf €0,44 per cupje. De prijzen van niet-originele cupjes lopen flink uiteen. Ze kosten gemiddeld zo’n €0,25. Nespresso Vertuo capsules koop je vanaf €0,49.
 • Dolce Gusto-cups: Meer dan 40 varianten, verkrijgbaar voor zo'n €0,28 per cupje. De prijzen van niet-originele cupjes lopen flink uiteen. Ze kosten gemiddeld zo’n €0,29, duurder dan een merk-cup.
 • Hervulbare koffiecups: Het meest voordelige kopje zet je met cupjes die je zelf vult met gemalen koffiebonen. Deze hervulbare koffiecups vul je met koffie naar keuze. Wij raden een fijne espressomaling aan. De hervulbare cups kosten wel enkele tientjes.

Koffiebonen

Koffiebonen zijn er voordelig en heel exclusief. Toch is een kopje van gemalen koffiebonen bijna altijd voordeliger dan het goedkoopste cupje. We rekenen zo’n 7 gram koffie voor een espresso. Een kopje uit een kilozak van gemiddeld €13,50 kost slechts €0,09. Zelfs met een dure zak van €30 ben je goedkoper uit dan met de meeste cupjes. Een kopje kost dan €0,21.

Koffiepads

Koffiepads voor een pistonmachine (E.S.E.-pads) zijn relatief duur en kosten tussen €0,30 en €0,35. Senseo-pads kosten maar zo'n €0,07. 

De goedkoopste espresso zetten

Koffiecupmachines zijn voordeliger dan volautomaten, maar koffiecups zijn duurder dan koffiebonen. De voordeligste keuze hangt af van de hoeveelheid kopjes die je ermee zet.

We vergelijken verschillend geprijsde volautomaten met gemiddeld geprijsde koffiebonen met verschillend geprijsde koffiecupmachines en verschillend geprijsde cupjes.

Bij hoeveel kopjes per dag is een volautomaat met koffiebonen goedkoper dan een koffiecupmachine en koffiecups? 

Volautomaat €300 versus koffiecupmachines

Een volautomaat van €300 is na een jaar goedkoper vanaf het volgende aantal kopjes per dag:
 

  Originele Nespressocups Niet-originele Nespressocups Dolce Gusto cups
Koffiecupmachine €80 2 kopjes 5 kopjes 4 kopjes
Koffiecupmachine €160 2 kopjes 4 kopjes 3 kopjes
Koffiecupmachine €200 1 kopje 3 kopjes -


Volautomaat €750 versus koffiecupmachines

Een volautomaat van €750 is na een jaar goedkoper vanaf het volgende aantal kopjes per dag:

 

  Originele Nespressocups Niet-originele Nespressocups Dolce Gusto cups
Koffiecupmachine €80  6 kopjes 15/16 kopjes 11 kopjes
Koffiecupmachine €160 5 kopjes 14 kopjes 10 kopjes
Koffiecupmachine €200 5 kopjes 13 kopjes

Uitgangspunten voor de berekening:

 • Koffiecupmachine €80: voordelige Nespressomachine en gemiddelde Dolce Gusto machine
 • Koffiecupmachine €160: gemiddelde alle koffiecupmachines
 • Koffiecupmachine €200: gemiddelde Nespressomachine
 • Volautomaat van €300: voordelige volautomaat van prima kwaliteit
 • Volautomaat van €750: gemiddelde volautomaat
 • Gemiddelde kopje met gemalen bonen: €0,09
 • Originele Nespressocupjes: €0,44
 • Niet-originele cupjes voor Nespressomachines: €0,23
 • Cups voor Dolce Gusto: €0,28

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.