icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkoopste kopje espresso

Ga je een espressomachine kopen? Dan krijg je te maken met de prijs van de machine en van de koffie. De prijs van cupjes ligt hoger dan van een kop koffie gezet met koffiebonen. Maar de prijs van een portiesysteem met cupjes is weer lager. Met welk systeem zet je het goedkoopste kopje espresso?
Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  3 mei 2016

Artikel_goedkoopstekopjeespresso

Prijs van een espressomachine

Een espressomachine is over het algemeen niet goedkoop. De voordeligste apparaten kosten rond de €100, maar er zijn ook espressomachines van meer dan €2000.

En vergeet de koffie niet. Je kunt misschien wel een goedkope machine kopen, maar als je €0,40 per kopje koffie betaalt, ben je op de lange termijn duurder uit. Daarom zetten wij de kosten eens op een rijtje.

Goedkoopste kopje espresso

De machines waar je losse bonen in kunt doen, zoals volautomaten of halfautomaten, zijn over het algemeen het duurst om aan te schaffen. Maar met deze apparaten zet je wel de goedkoopste espresso: €0,03 cent per kopje. Zelfs als je erg dure koffie koopt, kost een kopje maar €0,14.

In de handmatige systemen past meestal ook een ESE-pad. De prijzen daarvan liggen meestal tussen de €0,30 en €0,35.

De prijs van een kopje koffie met een cup of capsule is afhankelijk van het systeem. In onderstaand overzicht staan de prijzen van 6 systemen met cups die momenteel in Nederland verkrijgbaar zijn. In 2014 is het Tassimo-systeem van Bosch op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Maar omdat dit systeem werkt met slechts 3,3 bar is het officieel geen espressomachine.

  • Nespresso: 23 varianten, verkrijgbaar vanaf €0,35 per cupje.
  • Dolce Gusto: 43 varianten, verkrijgbaar vanaf €0,31 per cupje.
  • Lavazza A modo Mio: 10 varianten, verkrijgbaar vanaf €0,35 per cupje.
  • Illy Iperespresso: 4 varianten, verkrijgbaar vanaf €0,45 per cupje.
  • Bosch Tassimo: 23 varianten, verkrijgbaar vanaf €0,30 per cupje.
  • Segafredo: 5 varianten, verkrijgbaar vanaf €0,30 per cupje.

Alternatieve capsules voor Nespresso en Dolce Gusto

Voor Nespressomachines zijn ook alternatieve capsules te koop. Sommige koop je gewoon in de winkel, andere bestel je online.

Wij namen voor de Consumentengids van mei 2014 6 lungo's en 6 espresso's van bekende merken onder de loep. De alternatieven blijken bijna allemaal van prima kwaliteit en sommige zijn zelfs lekkerder dan het origineel.

Let wel op: Nespresso geeft aan dat de garantie vervalt als je alternatieve capsules gebruikt. Maar de risico's van het gebruik van alternatieve capsules vallen mee. Volgens de fabrikanten van de alternatieve capsules en Nespresso leidt het nauwelijks tot technische problemen. Capsules die al geperforeerd zijn en verpakt in een luchtdichte folie zijn het minst gevoelig voor problemen.

Overigens zijn de alternatieve capsules vrijwel altijd van kunststof. Na gebruik gooi je die weg in de afvalbak. Sommige geven aan biologisch afbreekbaar te zijn.

Nespresso-capsules zijn gemaakt van aluminium, een grondstof die het milieu behoorlijk belast. Nespresso recyclet de capsules, dus lever de gebruikte capsules weer in.

Wij hebben een overzicht gemaakt van de ons bekende alternatieven.

Staat jouw favoriet er niet bij? Laat ons weten wat jouw alternatief is op onze community.

Ook voor Dolce Gusto zijn er enkele alternatieven: 

  • Café Royal
  • Must
  • Perla

Navulbare capsules voor Nespresso

Er zijn ook navulbare capsules voor Nespresso verkrijgbaar. Je bent dan vrij om er de koffie in te stoppen die je wilt, maar een fijne espressomaling is wel aan te bevelen. Let op dat je de capsules netjes vult en er geen koffie aan de buitenkant van de capsule blijft hangen. Het is afhankelijk van het systeem hoe vaak de capsules na te vullen zijn. Wij hebben de volgende aanbieders gevonden:

Van 2 navulbare capsules deden wij een eerste indruk: de Hema koffiecapsulemaker en de Waycap.

Gebruik jij een andere navulbare capsule voor Nespresso? Laat het ons weten via huishouden@consumentenbond.nl.

Duurder met melk

Espressoapparaten met melkopschuimer zijn ongeveer €100 duurder dan hun broertjes zonder deze voorziening. Een losse melkopschuimer is goedkoper. Koffie met melk - zoals cappuccino - maakt het kopje €0,08 duurder.

Bij Dolce Gusto- en Tassimo-apparaten moet je aparte ‘melkcapsules’ aanschaffen om cappuccino te kunnen maken.

Bekijk hoe je het beste melk opschuimt.

Welke espressomachine moet ik kiezen?

Welke espressomachine je kiest, hangt af van je smaak en ‘koffiegewoontes’.

Ben je een echte koffieleut en drink je minstens enkele kopjes per dag? Dan kan het met capsules best eens duur worden. Je kunt dan beter voor een ander apparaat kiezen. Wil je met een druk op de knop klaar zijn? Kies dan voor een automaat. Vind je het leuk om zelf veel invloed te hebben op je koffie, koop dan een handmatige machine. Drink je slechts af en toe een kopje, dan zijn capsules een goede keuze. Want deze apparaten zijn vrij goedkoop.

Vergelijk alle espressomachines.