icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Betaal niet te veel voor je espressomachine: waar moet je op letten?

Koffie uit een cupje is duurder dan van gemalen koffiebonen. Maar een koffiecupmachine is goedkoper dan een volautomatische espressomachine of pistonmachine. Hoe zet je het voordeligst een kopje espresso? En waar let je op als je een machine wilt kopen voor een goede prijs? 
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert espressomachinesBijgewerkt op:15 april 2024

Artikel_goedkoopstekopjeespresso

Wat kost een espressomachine?

Espressomachines verschillen nogal in prijs. Je vindt prijsverschillen per soort espressomachine. Maar ook per merk en binnen een merk per model.

Koffiecupmachines liggen voor de laagste prijzen in de winkels. Voor volautomaten of pistonmachines betaal je veel meer. De professionele markt laten we buiten beschouwing.

  Vanaf Gemiddeld Tot
Koffiecupmachines €60 €135 €400+
Pistonmachines €100 €300 €2000+
Volautomaten €300 €850 €2000+

Waar betaal je extra voor?

Voor sommige kenmerken of functies betaal je meer dan wanneer een espressomachine dit niet heeft. Bedenk of je dit nodig hebt, want je kunt zo gemakkelijk geld besparen.

Extra functies

 • Melkopschuimer: een apparaat met een geïntegreerd melkreservoir of melkslangetje met cappuccinatore kost meer dan eentje zónder melkopschuimer of met een stoompijpje.
 • Bonenmaler en -reservoir: daarmee kun je een pistonmachine ook verse bonen laten malen voor gebruik.
 • Instellingsmogelijkheden: hoe uitgebreider het menu is in aantal koffierecepten of instellingen om de koffie aan te passen, hoe prijziger het apparaat. Ook meer geautomatiseerde pistonmachines zijn prijziger, denk aan het automatisch doseren of tampen van de koffie of het automatisch opschuimen met een stoompijpje.
 • Bedienen met een app: via wifi of bluetooth kun je espressomachines bedienen via een app.
 • Dubbel bonenreservoir: daarmee kun je met een volautomaat verschillende soorten bonen gebruiken.
 • Dubbele boiler: deze zorgt ervoor dat je niet hoeft te wachten op opwarmen als je melk opschuimt of kokend water gebruikt.  
 • Actieve kopjeswarmer: veel machines hebben een plek bovenop om kopjes te plaatsen. Die worden passief opgewarmd door de warmte van het apparaat. Er zijn ook kopjeswarmers met een verwarmingselement.

Levensduur en bouwkwaliteit

Hoe degelijker het apparaat, hoe hoger de prijs. Stevigere apparaten trillen weinig tijdens het koffiezetten, zijn gemaakt van stevige materialen en hebben robuuste onderdelen. Koffiecupmachines worden met 5,4 jaar minder lang gebruikt dan volautomaten (6,7 jaar) en pistonmachines (7,2 jaar).

Lees meer over de verwachte levensduur van espressomachines

Merk

Het merk maakt ook een groot verschil in de prijs. Zo zijn Jura, Miele en Siemens duurdere merken. Voor merken als Philips of Princess betaal je een stuk minder.

Lees meer over de tevredenheid over verschillende merken espressomachines.  

Cups vs. bonen: het goedkoopste kopje

Koffiecups zijn over het algemeen veel duurder dan koffiebonen. De kostenbesparing van een goedkopere koffiecupmachine is zo al snel verdwenen. Koffiebonen zijn gewoon de voordeligste optie. Waardoor de machine zelf al gauw honderden euro’s duurder kan zijn. Zelfs als je duurdere bonen gebruikt, zijn de meeste bonenmachines voordeliger dan met een koffiecupmachine.

Bonenmachines voordeliger vanaf 2 kopjes per dag

Als je 5 jaar lang zo’n 2 kopjes per dag drinkt, ben je met vrijwel alle volautomaten of pistonmachines voordeliger uit dan met een koffiecupmachine.

Gebruik je hele dure koffiebonen of juist hele goedkope cups, dan ligt het kantelpunt bij zo’n 4 kopjes per dag. Dat geldt ook als je kiest voor een volautomaat of pistonmachine boven de €1350.

Dit is berekend met gemiddelde prijzen van cups, koffiebonen en machines. Uiteraard hangt een precieze berekening van heel veel factoren van jouw specifieke situatie af. Denk aan de prijs én hoeveelheid van de koffie en cups die je met elkaar vergelijkt. Maar ook de prijs van de verschillende machines en de verwachte levensduur waarmee je rekent.

Wat kost de koffie?

Koffiebonen zijn een stuk voordeliger dan de meeste koffiecups. Ga je voor het allergoedkoopste kopje espresso? Dan zijn hervulbare cups met gemalen koffiebonen verreweg het voordeligst in combinatie met een laaggeprijsde koffiecupmachine. Het voordeligste kopje zet je overigens met een betaalbaar filterkoffiezetapparaat.

    Prijs per kopje
Koffiecups Nespresso origineel €0,44
  Nespresso Vertuo €0,49
  Nespresso alternatief  €0,12 - €0,50
  Dolce Gusto origineel €0,28
  Dolce Gusto alternatief €0,19 - €0,44
Koffiebonen Kilozak €13,50 €0,09 (7 gram)
  Kilozak €30 €0,21 (7 gram)
Koffiepads E.S.E. €0,30 - €0,35

Vergelijkbaar apparaat voor een lagere prijs

Vrijwel alle espressomachines hebben vergelijkbare broertjes of zusjes. Hoewel de modellen miniem verschillen, kan het prijsverschil wel aantikken. Het loont daarom om te kijken wat de verschillen zijn en of je dat de meerprijs waard vindt.

 • Uiterlijk: denk aan kleur, materiaal of een bepaalde afwerking.
 • Instellingen: zoals bijvoorbeeld met en zonder temperatuurinstelling of een verschil in het aantal gebruikersprofielen dat je in kunt stellen.
 • Recepten: variatie in de automatische dranken die je met een volautomaat kunt zetten.
 • Waterfilter: het wel of niet meeleveren van een waterfilter voor in de tank.
 • Winkel: soms zit er verschil in de modelnamen, omdat ze bij andere winkelketens worden verkocht.
 • Merk: soms in dezelfde machine onder een andere merknaam te koop. Dat is vaak het geval bij Nespressoapparaten, onder de merknaam Magimix of Krups. Soms De’Longhi of Nespresso zelf. De modellen zien er dan vaak net iets anders uit.  

Wij hebben de gelijke modellen en de verschillen zo goed mogelijk in kaart gebracht. De verschillende varianten met de verschillende prijzen kun je vinden per model in de espressomachinevergelijker.

Laagste winkelprijs en aanbiedingen

De prijs van een espressomachine kan per winkel verschillen. Van enkele tientjes tot wel €100. Het is dus de moeite waard om de goedkoopste aanbieder te zoeken als je een espressomachine wilt bestellen.

Wil je een nieuwe espressomachine, vergelijk dan online de prijzen van verschillende winkels. Wellicht vind je interessante aanbiedingen. Per espressomachine zie je de actuele winkelprijzen in de espressomachinevergelijker. Onderaan de productpagina’s vind je ook de prijshistorie.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.