icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkoopste kopje espresso

Ga je een espressomachine kopen, denk dan ook aan de koffie. De prijs van koffie uit een cupje ligt hoger dan een kopje koffie gezet met koffiebonen. Maar een portiesysteem is wel weer veel goedkoper dan een volautomaat. Met welk systeem zet je het goedkoopste kopje espresso?

Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:21 februari 2019

Artikel_goedkoopstekopjeespresso

Prijs van een espressomachine

Een espressomachine is niet goedkoop. De voordeligste apparaten kosten rond de €100, maar er zijn genoeg espressomachines van meer dan €1200.

En vergeet de koffie niet. Je kunt misschien wel een goedkope machine kopen, maar als je €0,39 per kopje koffie betaalt, ben je op de lange termijn duurder uit. Daarom zetten wij de kosten op een rijtje.

Goedkoopste kopje espresso

De machines waar je losse bonen in kunt doen, zoals volautomaten of halfautomaten, zijn over het duurst om aan te schaffen. Maar met deze apparaten zet je wel de goedkoopste espresso: €0,06 per kopje. Zelfs als je erg dure koffie koopt, kost een kopje maar €0,14.

In de handmatige systemen past meestal ook een ESE-pad. De prijzen daarvan liggen meestal tussen de €0,30 en €0,35.

De prijs van een kopje koffie met een cup of capsule is afhankelijk van het systeem. De 3 bekendste systemen die in Nederland verkrijgbaar zijn:

  • Nespresso: 25 varianten, verkrijgbaar vanaf €0,39 per cupje.
  • Dolce Gusto: 43 varianten, verkrijgbaar vanaf €0,31 per cupje.
  • Illy Iperespresso: 4 varianten, verkrijgbaar vanaf €0,45 per cupje.

Alternatieve capsules voor Nespresso en Dolce Gusto

Voor Nespressomachines zijn ook alternatieve capsules te koop. Sommige koop je gewoon in de supermarkt, andere bestel je online. Ze zijn te koop vanaf €0,11 per cupje.

Let wel op: Nespresso garandeert alleen een goede werking van de machines bij de originele capsules. Maar de risico's van het gebruik van alternatieve capsules vallen mee. Volgens de fabrikanten van de alternatieve capsules en Nespresso leidt het nauwelijks tot technische problemen.

Alternatieve capsules zijn vrijwel altijd van kunststof. Na gebruik gooi je die weg in de afvalbak. Sommige geven aan biologisch afbreekbaar te zijn. Nespresso-capsules zijn gemaakt van aluminium, een grondstof die het milieu behoorlijk belast. Nespresso recyclet de capsules, dus lever de gebruikte capsules weer in.

Wij hebben een overzicht gemaakt van de ons bekende alternatieven.

Staat jouw favoriet er niet bij? Laat ons weten wat jouw alternatief is op onze community.

Ook voor Dolce Gusto zijn er enkele alternatieven:

  • Café Royal
  • Must
  • Perla

Navulbare capsules voor Nespresso

Er zijn ook navulbare capsules voor Nespresso verkrijgbaar. Je bent dan vrij om er de koffie in te stoppen die je wilt, maar een fijne espressomaling is wel aan te bevelen. Van 2 navulbare capsules deden wij een eerste indruk: de Hema koffiecapsulemaker en de Waycap.

Duurder met melk

Espressoapparaten met melkopschuimer zijn ongeveer €50 tot €100 duurder dan hun broertjes zonder deze voorziening. Een losse melkopschuimer kost zo rond de €50 tot €80. Koffie met melk, zoals cappuccino, maakt een kopje €0,08 duurder.

Bekijk hoe je het beste melk opschuimt.

Welke espressomachine moet ik kiezen?

Welke espressomachine je kiest hangt af van je smaak en ‘koffiegewoontes’. Ben je een echte koffieleut, dan kan het met capsules best duur worden. Je kunt dan beter voor een ander apparaat kiezen. Wil je met een druk op de knop klaar zijn? Kies dan voor een volautomaat. Vind je het leuk om zelf veel invloed te hebben op je koffie, koop dan een halfautomaat. Drink je slechts af en toe een kopje, dan is een portiesysteem voor capsules een goede keuze.

Vergelijk alle espressomachines.

Welke espressomachine past bij jou?

Wij helpen je met een paar simpele vragen.

Gebruik de keuzehulp

Keuzehulp Espressomachine