
Wouter Rensink Expert espressomachinesBijgewerkt op:17 september 2025
We kopen de machines en sturen ze naar een laboratorium. Daar testen we ze uitgebreid op allerlei onderdelen. We testen de verschillende soorten espressomachines zoveel mogelijk op dezelfde manier, zodat je ze met elkaar kunt vergelijken. Per soort bepalen we de beste espressomachine.
We beoordelen de kwaliteit van een gewone espresso en een sterke espresso. Deze espresso wordt gezet met versgemalen Illy koffiebonen met standaard maalgraad en extra fijne maalgraad. Voor koffiecupmachines gebruiken we originele koffiecups. De espresso wordt gezet in onverwarmde kopjes, volgens de fabrieksinstellingen en gebruiksaanwijzing van de machine.
Een panel van getrainde proevers beoordeelt de kwaliteit van de gezette espresso. De smaak wordt beoordeeld op aspecten als cremalaag, kleur, geur, smaak (bitter, zuur, body) en nasmaak.
We meten de temperatuur van het eerste, tweede en derde gezette kopje. We beoordelen de gemiddelde temperatuur en het verschil tussen de kopjes. Ook meten we of de machine niet te veel spettert bij het doorlopen. En of ‘ie niet te veel nadruppelt als de koffie al klaar is.
We meten het volume van de 2 kopjes die tegelijkertijd worden gezet. Je wilt natuurlijk niet dat één kopje veel voller is dan de andere.
We zetten een cappuccino volgens de handleiding van het apparaat. En bij machines met een melkcapsule, gebruiken we ook de melkcapsule.
Een panel van consumenten beoordeelt de kwaliteit van de cappuccino. Daarbij beoordelen ze bijvoorbeeld het uiterlijk, de geur, dichtheid en romigheid van het melkschuim, de balans tussen koffie en melk, body, zoetheid en smaak.
We beoordelen en meten ook de kwaliteit van de opgeschuimde melk, zoals de temperatuur en hoe stevig en soepel het melkschuim is. We doen dit alleen als je met de machine een portie melkschuim kunt maken, dus zonder koffie erbij.
Ook wordt het gemak van het melk opschuimen en het schoonmaken van de melkonderdelen beoordeeld.
We beoordelen het gemak waarmee je een kop koffie zet, maar ook van het schoonmaken en ontkalken van het apparaat.
Zoals het voorbereiden van het bonenreservoir en de filters, het vullen en plaatsen van het waterreservoir en het instellen.
Het dagelijks en op vaste momenten schoonmaken van de verschillende onderdelen en de zetgroep. En het ontkalken van het apparaat.
Het geluid dat de machine maakt tijden het zetten van een kopje espresso wordt gemeten in decibel (dB) én subjectief beoordeeld. We letten daarbij op het hardste geluid en beoordelen dat voor alle apparaten hetzelfde, zodat verschillende soorten espressomachines vergeleken kunnen worden. Verder beoordelen we of het apparaat stabiel staat of dat hij erg trilt tijdens het koffiezetten.
We meten het energieverbruik van het opwarmen en bereiden van een espresso en, indien mogelijk, een cappuccino. Ook meten we het verbruik in standby en na uitschakeling.
We beoordelen in welke mate je de gewenste koffie kunt instellen. Denk daarbij aan het aanpassen van het volume, de hoeveelheid koffie of de maalgraad.
Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.
Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.
Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.
Lees meer over onze predicaten
