icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Hoe wij espressomachines testen

In de test espressomachines worden alle apparaten aan een uitgebreide technische test onderworpen. Daarnaast beoordeelt een groep van getrainde proevers de kwaliteit van de espresso. Wij kijken naar volautomaten, koffiecupmachines zoals Nespresso en Dolce Gusto en pistonmachines.
Irene La Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 3 oktober 2022

Espressomachines in de test

Wij testen volautomaten, koffiecupmachines en pistonmachines van verschillende merken. En tot maximaal €2000. Wij selecteren de machines op basis van de (te verwachten) verkoopcijfers. Daarom testen we bijvoorbeeld meer koffiecupmachines dan pistonmachines. In onze espressomachinevergelijker staan vooral grote merken in veelvoorkomende prijsklassen.  

Kwaliteit van espresso

Een groep van getrainde proevers krijgt van elke machine 2 varianten te proeven, een sterkere en een mildere espresso. De perfecte espresso is vooraf bepaald. We beoordelen in hoeverre espresso’s uit de verschillende apparaten aan deze ideale aspecten voldoen. Daarbij kijken we naar het aroma, de cremalaag, de smaak en de nasmaak:

  • Kleur van de cremalaag
  • Textuur van de cremalaag
  • Geur
  • Bitterheid
  • Zuurheid
  • Zoetheid
  • Balans van de smaken
  • Body
  • Nasmaak

Espresso zetten in de test

De espresso wordt gezet met versgemalen Illy-koffiebonen. We beoordelen per machine een espresso met de standaard maalgraad en een espresso met extra fijne maalgraad. Voor de koffiecupmachines gebruiken we de meest originele koffiecups. De meest gangbare en een extra sterke. Lees meer over het zetten van een goede espresso

De espresso wordt gezet in onverwarmde keramische kopjes, volgens de fabrieksinstellingen en gebruiksaanwijzing van de machine.

Koffiezetten

Snelheid

We meten hoelang het duurt om het eerste en tweede kopje espresso te zetten. Daarin wordt de opwarmingstijd en de extractietijd meegenomen.

Temperatuur

We meten en beoordelen de temperatuur van de net gezette espresso in het (onverwarmde) kopje. Een ideale espresso heeft meteen een drinktemperatuur van 67°C.

Gelijkheid twee kopjes tegelijk

Als de machine twee kopjes tegelijk kan zetten, meten we of dezelfde hoeveelheid koffie op dezelfde temperatuur in de kopjes komt.

Kwaliteit opgeschuimde melk

Als het apparaat een melkopschuimer heeft, meten we het volume en de temperatuur van het melkopschuim. Ook meten we of het melkschuim niet snel weer inzakt en beoordelen we de structuur.

Gebruiksgemak en geluid

Experts beoordelen het gemak van verschillende onderdelen:

Bereiden van een espresso

Hoe gemakkelijk kun je de machine vullen met water, koffie en/of melk? Is het apparaat gemakkelijk te bedienen en in te stellen?

Opschuimen van melk

Hoe eenvoudig kun je melk opschuimen? Is het lawaaiig? Gaat het automatisch en kun je instellingen aanpassen?

Schoonmaken

Hoe gemakkelijk zijn de verschillende onderdelen schoon te maken. Denk daarbij aan het waterreservoir, filterhouder, bonenreservoir, koffietuit, melkopschuimer. Het dagelijkse onderhoud als het schoonmaken van het lek- of opvangbakje. Kun je de zetgroep verwijderen om schoon te maken?

Ontkalken

We ontkalken volgens de gebruiksaanwijzing. Daarbij meten we hoeveel stappen je moet doorlopen en hoelang het duurt. We beoordelen hoe gemakkelijk het hele ontkalkingsproces verloopt.

Geluid

We beoordelen hoe lawaaiig het apparaat is tijdens het koffiezetten. Ook kijken we of het kopje niet teveel trilt. We kijken hoe stabiel het rooster en het apparaat zelf zijn.

Gebruiksaanwijzing

Is de gebruiksaanwijzing duidelijk en compleet?

Energiegebruik

We meten het energiegebruik voor het opwarmen en het zetten van een espresso en in stand-by.

Nieuwste artikelen

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes