icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij espressomachines testen

Elk seizoen testen we espressomachines: volautomaten, pistonmachines en koffiecupmachines zoals Nespresso en Dolce Gusto. We laten onder meer een panel de kwaliteit van de espresso en cappuccino beoordelen, doen verschillende metingen en beoordelen het gebruiksgemak.
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert espressomachinesBijgewerkt op:13 februari 2024

Welke machines in de test

espressomachines-cup-pisto-1200x800pxWij testen volautomaten, koffiecupmachines en pistonmachines van verschillende merken. Omdat we ons richten op thuisgebruik testen we machines tot maximaal €2000. Wij selecteren de machines op basis van de (te verwachten) verkoopcijfers. Daarom testen we bijvoorbeeld meer koffiecupmachines dan pistonmachines.

In onze espressomachinevergelijker staan vooral grote merken in veelvoorkomende prijsklassen. 

De testaspecten

We kopen de machines en sturen ze naar het lab. Daar worden ze uitgebreid onderworpen aan allerlei testaspecten. We testen de verschillende soorten espressomachines zoveel mogelijk op dezelfde manier, zodat je ze onderling kunt vergelijken. Per soort bepalen we wat de beste espressomachine is. 

Espresso

We beoordelen de kwaliteit van een gewone espresso én een extra sterke espresso, gezet met de machine. Deze espresso wordt gezet met versgemalen Illy koffiebonen met standaard maalgraad en extra fijne maalgraad. Voor koffiecupmachines gebruiken we de originele koffiecups, de meest gangbare en een extra sterke. De espresso wordt gezet in onverwarmde keramische kopjes, volgens de fabrieksinstellingen en gebruiksaanwijzing van de machine.

Lees meer over het zetten van een goede espresso.

Smaak en crema

Een getraind panel van 10 experts beoordeelt de kwaliteit van de gezette espresso. De smaak wordt beoordeeld op aroma, body, zuurheid, bitterheid, wrangheid en nasmaak. Ook de cremalaag wordt beoordeeld op bijvoorbeeld kleur en consistentie.

Temperatuur en gedrup

We meten de temperatuur van het eerste, tweede en derde gezette kopje en beoordelen het verschil. Ook meten we of de machine niet teveel spettert bij het doorlopen. En of ‘ie niet teveel nadruppelt als de koffie al klaar is.

Twee even volle kopjes

We meten het volume van de twee kopjes die tegelijkertijd worden gezet. Je wilt natuurlijk niet dat één kopje veel voller is dan de andere.

Cappuccino

We zetten een cappuccino volgens de handleiding van het apparaat. En bij machines met een melkcapsule, gebruiken we ook de melkcapsule.

Smaak 

Een panel van 10 proevers beoordeelt de kwaliteit van de cappuccino. Daarbij beoordelen ze bijvoorbeeld de textuur en stevigheid van het melkschuim en de balans tussen melk (-schuim) en koffie.

Temperatuur en kwaliteit melkschuim

We beoordelen en meten ook de kwaliteit van de opgeschuimde melk, zoals de temperatuur en hoe stevig en soepel het melkschuim is. 

Gemak cappuccino maken

Ook wordt het gemak van het melk opschuimen en het schoonmaken van de melkonderdelen beoordeeld.

Gebruiksgemak

We beoordelen het gemak waarmee je een kop koffie zet, maar ook van het schoonmaken en onderhouden van je apparaat.

Het zetten van een kopje koffie

Zoals het voorbereiden van het bonenreservoir en de filters, het vullen en plaatsen van het waterreservoir en het instellen.

Het schoonmaken van de machine

Het dagelijks en periodiek schoonmaken van de verschillende onderdelen en de zetgroep. En het ontkalken van het apparaat.

Gebruiksaanwijzing

Is de handleiding duidelijk en compleet?

Geluid

Het geluid dat de machine maakt tijden het zetten van een kopje espresso wordt gemeten in decibel (dB) én subjectief beoordeeld. We letten daarbij op het hardste geluid en beoordelen dat voor alle apparaten hetzelfde, zodat verschillende soorten espressomachines vergeleken kunnen worden. Ook wordt de mate van vibratie beoordeeld.

Energiegebruik

We meten het energieverbruik van het opwarmen en bereiden van een espresso en, indien mogelijk, een cappuccino. Ook meten we het standby-verbruik en na hoeveel minuten het apparaat automatisch afslaat.

Instellingen

We beoordelen in welke mate je de gewenste koffie kunt instellen. Denk daarbij aan het aanpassen van het volume, de hoeveelheid koffie of de maalgraad.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300