icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij espressomachines testen

In de test kijken we naar volautomaten, halfautomaten en portiesystemen. Portiesystemen werken met capsules, zoals Nespresso en Dolce Gusto. We testen modellen uit alle segmenten, maar de nadruk ligt op de capsulesystemen en volautomaten tot €2000. De apparaten worden aan een uitgebreide technische test onderworpen. Daarnaast beoordeelt een panel van getrainde proevers de kwaliteit van de koffie van de nieuwste espressomachines.
Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden


Technische test

De espresso-apparaten zijn aan een technische test onderworpen. De volgende aspecten werden getest:

 • opwarm- en bereidingstijd: opwarmen moet snel gaan, maar het zetten niet al te snel. Gaat het te snel, dan wordt de espresso zuur. Duurt het te lang, dan wordt de koffie bitter. Volgens de Italiaanse espressovereniging zou voor een echte espresso de extractietijd van 7 gram koffie tussen de 22,5 en 27,5 seconden moeten liggen.
 • temperatuur: de espresso moet rond de 67 °C zijn als deze uit de machine stroomt.
 • gebruiksgemak: 3 experts van het laboratorium beoordelen onder andere het gebruiksklaar maken, het zetten van espresso, het opschuimen van melk en het schoonmaken en onderhoud.
 • gebruiksaanwijzing: we beoordelen de compleetheid. Staat er bijvoorbeeld informatie in over het schoonmaken en ontkalken? En wat is de leesbaarheid van de teksten?
 • energiegebruik: we meten het energiegebruik voor het opwarmen en het zetten van zowel 1 als 2 kopjes espresso. Daarnaast beoordelen we het verbruik in standby-stand.
 • gelijke hoeveelheid in 2 kopjes: als je 2 kopjes tegelijk zet mag je verwachten dat er in beide kopjes evenveel koffie zit.
 • opschuimen van melk: de kwaliteit van de opgeschuimde melk wordt bepaald door volume en temperatuur te meten en door te kijken hoelang het schuim in stand blijft. Daarnaast beoordelen onze experts de structuur. 

Bekijk welke espressomachines als Beste uit de Test komen of vergelijk alle espressomachines.

Hoe we de espresso zetten

De espresso is gezet in onverwarmde keramische kopjes. De modellen zijn getest op fabrieksinstellingen volgens de geldende norm. Bij halfautomaten gebruiken we 7 gram per kopje, of de hoeveelheid die in het maatschepje past als dat meegeleverd is (als er verder geen aanbeveling is in de handleiding).

Lees meer over het zetten van een goede espresso.

We hebben voor de beoordeling van de kwaliteit van de koffie alleen espresso gezet. Het melkschuim wordt apart beoordeeld.

Verschillende soorten koffie

Binnen de portiesystemen zetten niet alle apparaten een espresso met dezelfde soort koffie. Nespresso capsules passen bijvoorbeeld niet in een Dolce Gusto machine. We hebben de capsulesystemen getest met de meest gedronken bijpassende espressocapsule.

De volautomaten en de manuele machines zijn getest met verse Illy koffiebonen. Voor de halfautomaten worden die ter plekke gemalen. Bij de volautomaten doet de machine dit zelf.

Kwaliteitstest

Een panel van getrainde proevers krijgen van elke machine 2 varianten te proeven, een sterkere en een mildere espresso. De espresso werd vervolgens beoordeeld op onderstaande punten:

 • kleur van de cremalaag
 • textuur van de cremalaag
 • geur
 • bitterheid
 • zuurheid
 • zoetheid
 • balans van de smaken
 • body
 • nasmaak
 • totaaloordeel

Wijzingen in testmethode

Het testoordeel van de apparaten getest vanaf 2015 is niet helemaal vergelijkbaar met modellen die vóór 2015 werden getest. Door de jaren heen zijn verschillende methoden gebruikt om de kwaliteit van espresso te beoordelen. Omdat we verschillende testmethoden hebben gebruikt zijn de resultaten van de modellen die in verschillende periodes werden getest niet 1-op-1 vergelijkbaar.

In 2015 is de test op enkele punten herzien. Het oordeel voor ontkalken staat nu bijvoorbeeld los van het schoonmaken. Verder nemen we nu de hoogte van de cremalaag mee bij de beoordeling van de espresso. En tot slot krijgt een apparaat strafpunten wanneer het veel energie verbruikt in de standby-stand, of opvallende negatieve aspecten heeft op het gebied van constructie of design.

Test elektrische melkopschuimer

Sommige apparaten worden geleverd met een aparte melkopschuimer. In zo'n melkopschuimer zit een minigarde die elektrisch wordt aangedreven of een gekartelde kunststof ring die wordt aangedreven door een magneet. In de zomer van 2013 testten we verschillende melkopschuimers. Lees het gidsartikel met de resultaten van de melkopschuimers.

We testen espresso-apparaten met handmatige en automatische melkopschuimers. Bekijk de testresultaten en vergelijk espresso-apparaten.

Bekijk de testresultaten

Weten welke espressomachine het beste scoren? Vergelijk espresso-apparaten of bekijk welk espresso-apparaat als beste uit de test komt. Lees ook wanneer wij onze predicaten Beste Koop, Beste uit de Test en Afrader uitdelen.

Het kan dat het model dat je op het oog heb niet door ons is getest. We kunnen helaas niet alle modellen testen die er te koop zijn, maar we doen wel ons best. De focus ligt op de populairste en goed verkrijgbare espressomachines.

Bekijk de beste espressomachine Vergelijk alle espressomachines

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg