icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Bonen, gemalen koffie, cups of pads?

Een kopje espresso zet je met gemalen koffie, heet water en hoge druk. Maar in welke vorm kies je de koffie? 
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert espressomachinesBijgewerkt op:13 februari 2024

Keuzehulp Espressomachines - welke uitspraak past het best

Artikel_duurzamekoffieKoffiebonen

Koffiebonen gebruik je vooral in volautomaten. Deze hebben een bonenreservoir en een geïntegreerde bonenmaler. Voor elk kopje worden de bonen vers gemalen.

Verpak de bonen het liefst zo lang mogelijk luchtdicht in een afgesloten verpakking. Zo blijven de koffiebonen het langst goed. Je houdt ze vers als je het bonenreservoir niet helemaal vol gooit. Sommige volautomaten hebben 2 reservoirs. Zo kun je kiezen uit verschillende soorten bonen. 

Enkele pistonmachines hebben ook een geïntegreerde bonenmaler. Daarbij komt de gemalen koffie dan rechtstreeks in het portafilter. 

Bekijk en vergelijk:
Volautomaten
Pistonmachines geschikt voor bonen

gebruikstips-espresso-maken-4m'sGemalen koffie

Gemalen espressokoffie wordt vooral gebruikt bij pistonmachines. Veel volautomatische espressomachines hebben ook een vakje voor voorgemalen koffie.

Je kunt de bonen zelf malen met een bonenmaler. Daarmee zet je de meest verse koffie. Je kunt de bonen ook laten malen in een speciaalzaak. Informeer naar de juiste maalgraad voor jouw apparaat.

Bekijk en vergelijk:
Pistonmachines
Volautomaten geschikt voor gemalen bonen

nespresso-cupsKoffiecups

Koffiecupmachines voor Dolce Gusto, Nespresso, Nespresso Vertuo, Lavazza O Modo Mio, Segafredo en Illy Iperespresso werken allemaal met koffiecups (capsules). De cups zijn gemaakt van (afbreekbaar) kunststof of aluminium. In de cups zit gemalen koffie. 

Bij Dolce Gusto heb je ook capsules voor thee en chocolademelk. Verder heb je aparte capsules met melk nodig voor bijvoorbeeld een cappuccino. Lees meer over Nespressocups en Dolce Gusto cups

Bekijk en vergelijk:
Koffiecupmachines
Machines voor cups van Dolce Gusto
Machines voor cups van Nespresso

Koffiepads

5 ESE padsIn het filterbakje van de meeste pistonmachines kun je ook een koffiepad leggen. Dit is makkelijker dan vullen met gemalen koffie en aantampen. De pads heb je van verschillende merken. Het meest bekend zijn E.S.E.-pads.

Deze pads zijn oorspronkelijk van Illy, maar tegenwoordig te koop van verschillende merken. In een pad zit 7 gram koffie, die op de juiste manier gemalen is voor espresso. De pad is speciaal gemaakt om onder hoge druk espresso te zetten. Dat is anders bij de koffiepads voor een Senseo-apparaat. Bekijk de laatste test koffiepads voor Senseo. 

Bekijk en vergelijk:
Espressomachines geschikt voor ESE-pads