icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Espressomachine ontkalken

Je hebt langer plezier van je espressomachine als je hem af en toe ontkalkt en grondig schoonmaakt. Hoe pak je dat aan?
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert espressomachinesBijgewerkt op:13 februari 2024

Artikel_espressomachineontkalken

Een espressomachine moet je af en toe ontkalken en grondig schoonmaken. Veel espressomachines hebben daar (automatische) programma's voor. Dit kunnen aparte spoel-, schoonmaak- en ontkalkingsprogramma’s zijn of een gecombineerd programma.

Wanneer ontkalken?

De meeste espressomachines geven aan wanneer je moet ontkalken. Ontkalk je dan niet, dan kan dat gevolgen hebben voor de garantie. De monteur kan zien of je te lang hebt gewacht met ontkalken. Sommige apparaten houden dat bij.

Door je espressomachine goed te onderhouden is de kans ook groter dat de fabrikant garantie geeft. Bij sommige apparaten kun je het signaal niet negeren. Je kunt dan pas weer koffie zetten na het ontkalken van je espressomachine.

Ontkalken gaat het makkelijkst en met het minste risico op beschadiging als je de machine regelmatig schoonmaakt. Er ontstaat dan geen dikke kalklaag.

Lees meer over espressomachine schoonmaken

Ontkalken stap voor stap

ontkalkingsmiddel in esspromachine doenOntkalkingsprogramma’s verschillen per espressomachine. Kijk in de handleiding voor de juiste stappen. In grote lijnen ontkalk je zo:

  1. Maak het waterreservoir leeg en schoon. Verwijder eventueel het waterfilter.
  2. Vul het waterreservoir met het ontkalkingsmiddel tot de aanbevolen hoeveelheid. Vul bij met water. 
  3. Plaats het waterreservoir terug. Zet een grote kom onder de koffie-uitloop en-/of de uitloop van het hete water. Let op dat hierin minimaal de inhoud van het waterreservoir past.
  4. Start het ontkalkingsprogramma. De machine spoelt nu met tussenpozen. Onderbreek dit programma niet.
  5. Leeg de kom waarin je het spoelwater opvangt als het programma klaar is. Zet de kom weer onder de uitloop.
  6. Spoel na, met een vol waterreservoir met schoon water.

Voor het ontkalken moeten de meeste espressomachines helemaal afkoelen. Een volautomaat ontkalken kost behoorlijk wat tijd. Maar vaak verloopt het grootste deel automatisch. Dit lees je in de gebruiksaanwijzing. Bij koffiecupmachines gaat het ontkalken vaak een stuk sneller.

Zetgroep schoonmaken

zetgroep espressomachine reinigen (1)Bij volautomaten moet je regelmatig de zetgroep schoonmaken. Bij de meeste apparaten kun je daarvoor de zetgroep uit het apparaat halen. Hoe je dit doet, staat in de handleiding.

Gebruik nooit een schoonmaakmiddel voor het schoonmaken van een espressomachine. Voor het reinigen gebruik je een vochtige doek en speciale schoonmaakkwastjes.

 

Ontkalkingsmiddelen

espressomachine ontkalkenFabrikanten raden hun eigen ontkalkingsmiddelen aan. Dit kunnen tabletten zijn, maar ook poeders of vloeistoffen. Vaak krijg je een eerste set ontkalkingstabletten of een ander middel als je de espressomachine koopt. 

Van de meeste fabrikanten mag je ook andere middelen gebruiken, al raden ze het wel af. Let op dat het middel geschikt is voor de machine en niet te agressief. Twijfel je, vraag het dan na. Soms wordt het gebruik van schoonmaakazijn beslist afgeraden. Gebruik je een te agressief middel, dan kun je de garantie verliezen. 

Ontkalken van een Nespresso-machine

Nespresso raadt aan om de machine minstens 3 keer per jaar te ontkalken, met het ontkalkingsmiddel van Nespresso. Ontkalken met een ander middel kan ook. De garantie vervalt dan niet. Nespresso raadt het gebruik van azijn wel af. Dat is te agressief. Online zijn verschillende universele ontkalkers voor espressomachines te koop.

Waterfilter

Een waterfilter is een optie als je je espressomachine minder vaak wil ontkalken. Een waterfilter verzacht het water en geeft daardoor minder kalkaanslag. Gebruik een waterfilter als de waterhardheid hoger is dan 10 DH. Bij veel machines kun je een waterfilter plaatsen. Vaak wordt ook een exemplaar meegeleverd bij aankoop. Waterfilters kosten €10 tot €15 per stuk. En moet je elke 2 à 3 maanden vervangen. 

Bekijk en vergelijk:
Espressomachines met waterfilter

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.