! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Espressomachine ontkalken

Je hebt langer plezier van je espressomachine als je hem af en toe ontkalkt en grondig schoonmaakt. Hoe pak je dat aan?
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 1 juni 2021

Een espressomachine moet je af en toe ontkalken en grondig schoonmaken. Veel espressomachines hebben daar (automatische) programma's voor. Dit kunnen aparte spoel-, schoonmaak- en ontkalkingsprogramma’s zijn of een gecombineerd programma.

Wanneer ontkalken?

De meeste espressomachines geven aan wanneer het tijd is voor ontkalken. Als je dit negeert, kan dit problemen geven met de garantie. De monteur kan zien dat je te lang hebt gewacht met ontkalken. Sommige apparaten houden dat bij. De kans is groter dat de fabrikant garantie toekent als je een esspressomachine goed onderhoudt. Bij sommige apparaten is het negeren van een signaal onmogelijk en kun je pas weer koffie zetten als je de espressomachine ontkalkt hebt.

Ontkalken gaat het makkelijkst en met het minste risico op beschadiging als je de machine regelmatig schoonmaakt. Zo ontstaat er geen dikke kalklaag.

Lees meer over espressomachine schoonmaken

Ontkalken stap voor stap

ontkalkingsmiddel in esspromachine doenOntkalkingsprogramma’s verschillen per espressomachine. Raadpleeg de handleiding voor de juiste instructies. Grofweg gaat ontkalken zo:

  1. Maak het waterreservoir leeg en schoon. Verwijder eventueel de waterfilter.
  2. Vul het waterreservoir met het ontkalkingsmiddel tot de aanbevolen hoeveelheid. Vul bij met water. 
  3. Plaats het waterreservoir terug. Zet een grote kom met minimaal dezelfde inhoud als het waterreservoir onder de koffie-uitloop en-/of de uitloop van het hete water.
  4. Start het ontkalkingsprogramma. De machine spoelt nu met tussenpozen. Onderbreek dit programma niet.
  5. Leeg de kom waarin je het spoelwater opvangt als het programma klaar is, en zet hem weer onder de uitloop.
  6. Spoel na met een vol waterreservoir met schoon water.

Om de espressomachine te ontkalken, moeten de meeste apparaten helemaal afkoelen. Een volautomaat ontkalken neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Bij koffiecupmachines gaat dit sneller.

Sommige volautomaten ontkalken grotendeels automatisch. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor specifieke instructies.

Zetgroep schoonmaken

zetgroep espressomachine reinigen (1)Bij volautomaten moet je ook regelmatig de zetgroep reinigen. Bij vrijwel alle apparaten kun je dat zelf doen. Instructies hiervoor staan in de handleiding.

Gebruik nooit een schoonmaakmiddel om een espressomachine schoon te maken, maar een vochtige doek en speciale schoonmaakkwastjes.

zetgroep espressomachine reinigen (5) zetgroep espressomachine reinigen (6)

Ontkalkingsmiddelen

espressomachine ontkalkenFabrikanten raden hun eigen ontkalkingsmiddelen aan. Het kunnen tabletten zijn, maar ook poeders of vloeistoffen. Vaak krijg je een eerste set ontkalkingstabletten of een ander middel bij aanschaf. 

De meeste fabrikanten hebben geen bezwaar tegen het gebruik van andere middelen, al raden ze het wel af. Let op dat het middel geschikt is voor de machine en niet te agressief is. Vraag het in geval van twijfel even na. Soms raden ze het gebruik van schoonmaakazijn expliciet af. Als je een te agressief middel gebruikt, kun je de garantie verliezen.

Ontkalken van een Nespresso-machine

Nespresso raadt aan om de machine minstens 3 keer per jaar met het ontkalkingsmiddel van Nespresso te ontkalken. Maar ontkalken met een ander middel kan ook. De garantietermijn vervalt dan niet. Nespresso raadt het gebruik van azijn wel af. Dat is te agressief. Online zijn verschillende universele ontkalkers voor espressomachines te koop.

Waterfilter

Als je minder vaak je espressomachine wilt ontkalken, dan is een waterfilter een optie. Een waterfilter verzacht het water waardoor er minder kalkaanslag optreedt. Gebruik een waterfilter als de waterhardheid hoger is dan 10 DH. Veel machines hebben de mogelijkheid een waterfilter te plaatsen. Vaak wordt ook een exemplaar meegeleverd bij aankoop. Waterfilters kosten €10 tot €15 per stuk en zijn elke 2 à 3 maanden aan vervanging toe. 

Lees ook: