icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Espressomachine ontkalken

Een espressomachine moet je af en toe ontkalken en grondig schoonmaken. Veel espressomachines hebben daar tegenwoordig (automatische) programma's voor. Dit kunnen aparte spoel-, schoonmaak- en ontkalkingsprogramma’s zijn of een gecombineerd programma.
Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden

Artikel_espressomachineontkalken

Timer

De meeste espressomachines geven aan wanneer het tijd is voor ontkalken. Als je dit negeert, kan dit problemen geven met de garantie. De monteur kan zien dat je te lang hebt gewacht met ontkalken (sommige apparaten hebben een computertje die dit bijhoudt). Soms is het negeren van een signaal onmogelijk en kun je pas weer koffie zetten als je de espressomachine ontkalkt hebt.

Spoelen doen de meeste (automatische) apparaten doorgaans voor je een kopje koffie zet. Je kunt het vaak ook zelf doen door op een knopje te drukken.

Waar ontkalk ik het apparaat mee?

espressomachine ontkalkenFabrikanten raden hun eigen ontkalkingsmiddelen aan, andere middelen worden afgeraden. Ze geven aan dat de beste resultaten verkregen worden met hun eigen middelen. Op zich hebben de meeste fabrikanten geen bezwaar tegen het gebruik van andere middelen, maar die moeten wel geschikt zijn voor de machine en niet te agressief zijn. Vraag het in geval van twijfel even na. Soms wordt het gebruik van schoonmaakazijn expliciet afgeraden. Als je een te agressief middel gebruikt, kun je de garantie verliezen.

Stel het schoonmaken in ieder geval niet te lang uit. Want hoe dikker de kalklaag, hoe meer risico het ontkalken met zich meebrengt. Bovendien beoordeelt de fabrikant het apparaat voor het toekennen van de garantie. Als je onvoldoende of verkeerd onderhoud hebt gepleegd kan de garantie vervallen.

Afkoelen

Om de espressomachine te ontkalken, moet het apparaat helemaal afgekoeld zijn. Dit duurt 2 tot 5 uur, afhankelijk van het apparaat. Het automatisch ontkalken van volautomaten neemt behoorlijk wat tijd in beslag en varieert van een halfuur tot een uur. Bij cupsystemen gaat dit sneller, meestal binnen een kwartier of 20 minuten.

Om de espressomachine te ontkalken voeg je een kalkoplossend middel aan het water toe en laat dat inwerken. Het kunnen tabletten zijn, maar ook poeders of vloeistoffen. Vaak krijg je een eerste set ontkalkingstabletten of een ander middel bij aanschaf. De kosten voor ontkalkings- en schoonmaaktabletten zijn zo’n €1 a €2. Bij het oordeel voor gebruiksgemak houden we ook rekening met ontkalken.

Stappenplan

Ontkalkingsprogramma’s verschillen per espressomachine. Afhankelijk van de machine bestaat ontkalken uit 5 tot 25 verschillende handelingen.

  1. Maak het waterreservoir leeg en schoon. Verwijder eventueel de kalkfilter.
  2. ontkalkingsmiddel in esspromachine doenVul het waterreservoir met het ontkalkingsmiddel tot de aanbevolen hoeveelheid. Vul bij met water. 
  3. Plaats het waterreservoir terug en zet een grote kom - met minimaal dezelfde inhoud als het waterreservoir- onder de koffie-uitloop en-/of de uitloop van het hete water.
  4. Start het ontkalkingsprogramma. De machine is nu - met tussenpozen - bezig met het spoelen van de machine. Onderbreek dit programma niet.
  5. Leeg de kom waarin het spoelwater is opgevangen als het programma klaar is, en plaats hem weer onder de uitloop.
  6. Spoel na met een vol waterreservoir met schoon water.

zetgroep espressomachine reinigen (1)Sommige volautomaten ontkalken grotendeels automatisch. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing voor specifieke instructies.

zetgroep espressomachine reinigen (5)Bij volautomaten moet je ook regelmatig de zetgroep reinigen. Bij vrijwel alle apparaten kun je dat zelf doen. Instructies hiervoor staan in de handleiding.

zetgroep espressomachine reinigen (6)Een espressomachine schoonmaken met schoonmaakmiddelen wordt altijd afgeraden. Een vochtige doek en speciale schoonmaakkwastjes behoren tot de standaard uitrusting bij het schoonmaken.