icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energiecontract gestopt of gewijzigd?

Je energieleverancier mag de energieprijzen niet zomaar verhogen. En zonder goede reden een energiecontract stopzetten mag ook niet. Wat kun je hier tegen doen?
Energiecontract

Ongeldige beëindiging energiecontract

In het verleden waren er energieleveranciers die contracten openbraken of beëindigden. Ze deden dit omdat:

  • Ze meenden dat klanten niet betaald hadden.
  • Klanten niet met automatische incasso betaalden.
  • De energieprijzen stegen.

Dit zijn geen geldige redenen om een leveringsovereenkomst te beëindigen.

Soorten energiecontracten

Vast tarief bepaalde periode

Bij een energiecontract met vast tarief voor bepaalde tijd heb je zekerheid over de prijs. Dit geldt zolang het contract loopt. De looptijd verschilt, dit kan 1, 3 of 5 jaar zijn. Als prijzen dalen, ben je achteraf duurder uit. Maar als prijzen stijgen, ben je zeker van de afgesproken tarieven. Dit energiecontract mag tijdens de looptijd niet zomaar gewijzigd worden.

Variabel tarief

Kies je voor een energiecontract met variabele tarieven? Dan hangt je energietarief af van de inkoop van energie. Bij lage energieprijzen kun je profiteren van lage tarieven. Maar stijgen de inkoopprijzen van gas en elektriciteit? Dan betaal je een stuk meer voor je energierekening.

Contract openbreken of eenzijdig beëindigen

Heb je een energiecontract met variabele tarieven? Dan mag een energieleverancier de tarieven verhogen en verlagen. Wanneer dit mag staat in de leveringsovereenkomst en de algemene voorwaarden. Vaak is dat in ieder geval jaarlijks op vaste momenten. Maar meestal ook buiten die vaste momenten. Dat geldt bij bepaalde gevallen, zoals bijvoorbeeld bij onvoorziene wijzigingen in de marktomstandigheden of uitzonderlijke situaties.

Tussentijds aanpassen van de variabele tarieven is dus niet altijd onredelijk. Maar de energieleverancier moet wel een redelijk voorstel doen. Bijvoorbeeld een verhoging onder de voorwaarde dat hij de eerstvolgende tariefverhoging dan niet doorvoert. Of omdat hij het tarief weer verlaagt zodra de energieprijzen weer dalen.

Heb je een energiecontract voor bepaalde tijd met een vast tarief? Dan mag een energieleverancier de prijzen niet verhogen zolang het contract loopt. Ook mag een energieleverancier het contract niet zonder geldige reden beëindigen. 

Wat kun je doen?

Wil een energieleverancier het contract toch eerder opzeggen? Of verhoogt hij de prijs terwijl je vaste prijsafspraken hebt? Schrijf dan een brief of e-mail waarin je bezwaar maakt. Leden kunnen onze voorbeeldbrief energiecontract gebruiken.

Je kunt akkoord gaan met een tariefwijziging als duidelijk uit de leveringsovereenkomst of de algemene voorwaarden blijkt dat een tariefwijziging vanwege de hoge energieprijzen is toegestaan. Ook als dat niet het geval is, kun je akkoord gaan met de tariefwijziging wanneer de energieleverancier een redelijk voorstel doet en je anders slechter af lijkt te zijn.

Als de leverancier geen redelijk voorstel doet, dan kun je naar de Geschillencommissie Energie of naar de rechter stappen. Je kunt dan vragen of de tariefwijziging toegestaan is, en of de hoogte van het nieuwe tarief redelijk is of niet.

Persoonlijk juridisch advies

Wij helpen je op weg bij juridische problemen. Dat doen we met onze lidmaatschappen Geld & Recht of Volledig & Vertrouwd. Daarmee krijg je onbeperkt toegang tot onze voorbeeldbrieven en persoonlijk advies van onze juridisch experts. Een lidmaatschap is maandelijks opzegbaar en er is geen wachttijd voor nieuwe leden. Probeer ons nu 7 dagen.

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 3 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

  1. 1. Stuur een brief

  2. 2. Bel onze expert

  3. 3. Bemiddeling