icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Inbouwnavigatie

Een inbouwnavigatie zit ingebouwd in je auto. Hij zit daardoor mooi weggewerkt en ook de geluidskwaliteit is beter dan bij losse systemen. Toch zit er een aardig prijskaartje aan. Wat zijn de voor- en nadelen van een inbouwnavigatiesysteem?
Arjen Oving
Arjen Oving

Expert Elektronica

Artikel_inbouwnavigatie

Als je een nieuwe auto koopt zit daar vaak een inbouwnavigatie in. Maar ook een oudere auto kun je voorzien van een inbouwnavigatiesysteem. Daarom onderscheiden we 2 typen:

  • Ingebouwd vanuit fabriek ofwel af-fabrieks
    Bij aankoop van een nieuwe auto wordt er meestal 1 type navigatie aangeboden (optie of standaard). Dit systeem kun je ook later door de garage in je auto laten zetten.
  • Zelf/naderhand ingebouwd ofwel aftermarket
    Indien je niet voor af-fabrieks kiest of een tweedehands auto koopt, is het mogelijk om achteraf een navigatiesysteem in te bouwen. De maten hiervan zijn gestandaardiseerd en worden 1-din of 2-din genoemd. Bekende merken in dit segment zijn bijvoorbeeld Pioneer, JVC en Sony.

Een inbouwnavigatiesysteem heeft soms meer functies dan alleen navigatie. Denk aan functies als radio, een dvd-speler of de mogelijkheid om een achteruitrijcamera te integreren. Sommige af-fabriek modellen krijgen informatie door van de auto zoals de rotatiesnelheid van de wielen. Hierdoor weet het navigatiesysteem ook in een tunnel goed waar de auto zich bevindt.

Je kunt overigens ook je losse navigatiesysteem laten inbouwen. Dan worden losse kabels weggewerkt en de houder is dan tevens een oplader. Bijvoorbeeld voor een TomTom kan dit voor ongeveer €150 euro.

Altijd in de auto

Het inbouwnavigatiesysteem zit altijd in de auto en dat heeft zijn voordelen. Het systeem heeft nooit een lege batterij. En je vergeet hem nooit mee te nemen. Ook heb je geen last van een zuignap op het raam of kabels die in het zicht hangen. Verder is de geluidskwaliteit goed omdat het systeem gebruik maakt van de ingebouwde speakers in de auto.

Het systeem heeft ook nadelen. Zo is het thuis voorbereiden van de route niet mogelijk. En kun je het navigatiesysteem niet lopend of fietsend gebruiken. Verder kan een inbouwsysteem al na een paar jaar behoorlijk gedateerd raken.

Wat kost het?

De prijzen zijn niet altijd transparant bij autodealers. Soms is het navigatiesysteem onderdeel van een groter multimediapakket of een upgradepakket zoals een ‘business package’.

Een paar prijsvoorbeelden van verschillende navigatiesystemen bij nieuwe auto’s:

Prijzen van de aftermarket systemen zijn makkelijk te vinden online, maar er zijn grote prijsverschillen door extra functies zoals bluetooth of een multimediaspeler. De prijzen liggen ongeveer tussen de €400 en €1000. 

Wat is de kwaliteit?

We zien steeds vaker bekende navigatie-fabrikanten in ingebouwde navigatiesystemen terug, zoals TomTom en Becker. Al plakken autofabrikanten soms hun eigen naam er over heen. De visuele en gesproken route-instructies lijken erg sterk op op de losse navigatiesystemen. Het verschilt per systeem of de kwaliteit ook hetzelfde is.

Lees hier meer over in de testresultaten.

Updaten van kaarten

Het updaten van de kaarten en het systeem zelf is per merk verschillend. Soms is het alleen mogelijk bij de garage. Of je koopt een dvd, cd of sd-kaart bij de garage of op het internet. Deze steek je vervolgens in het navigatiesysteem.

De kaartupdate voor inbouwnavigatie kan erg duur zijn. Soms zijn de updates gratis, maar als je je portemonnee moet trekken ligt de prijs vaak hoog. Voor een eenmalige update betaal je tussen de €60 tot €250.

Daarnaast kan een kaartupdate ouder zijn dan je denkt. Ze lopen vaak flink achter op die van de kaartenfabrikanten zelf, zoals TomTom Maps en Here Maps. Dat komt omdat de kaarten moeten worden aangepast voor de eigen navigatiesystemen van de autofabrikanten. Dat kan soms meer dan een jaar duren. De kaartinformatie is dan sowieso een jaar oud is wanneer de update beschikbaar is. 

Inbouwnavigatie vergelijken