icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

11 vragen over slimme apparaten

Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op:21 februari 2019


Wat zijn slimme apparaten?

Elk apparaat waar een computer of chip in zit en verbonden is met internet. De laptop, tablet en smartphone kende je al, maar ook een wifirouter is een slim apparaat.

Relatief nieuw zijn keuken- en huishoudapparatuur met een internetverbinding en gezondheidsapparatuur zoals een sporthorloge.

Is het niet gewoon een hype?

Nee. Analisten voorspellen dat in 2020 minimaal 20 miljard apparaten verbonden zijn met internet. Inmiddels is internet overal gemeengoed en de drempel is laag om alles met alles te verbinden. Niet alles zal een succes worden, maar er komt nog veel aan.

Veel fabrikanten 'proberen' het gewoon: het nut van een slim apparaat zal soms ver te zoeken zijn. Maar voegt het echt iets toe, dan zal het overleven. 'Suvival of the fittest' dus.

Zijn die apparaten echt slim?

Het woord ‘smart’ of 'slim'is eigenlijk niet meer dan een handige marketingterm. Het zegt - technisch gezien - weinig over hoe slim iets is en het zegt ook niet of er een internetverbinding is. Apparaten worden pas echt slim als ze met elkaar gaan 'praten', zoals de auto die zorgt dat de garage zijn deur opent als je aan komt rijden.

Wat heb ik er eigenlijk aan?

Het belooft vooral gemak en soms gemoedsrust. Toch loopt niet iedereen warm voor de waterkoker die via de smartphone een seintje geeft dat het water kookt. Maar een systeem dat de planten precies genoeg water geeft is al interessanter. Of een wasmachine die alleen draait als je zonnepanelen genoeg energie opwekken.

Kan iemand inbreken in een slim apparaat?

Ja, dat risico is er zeker. De beveiliging van slimme apparaten is een groot probleem. Denk aan auto’s die door hackers op afstand werden stilgezet en de pop Cayla die makkelijk in een afluisterapparaat omgetoverd is.

Fabrikanten willen zo snel mogelijk met nieuwe producten komen, met haastig en slordig programmeerwerk als gevolg. En dat gaat ten koste van de veiligheid van de verbinding.

Is het erg als iemand inbreekt in een slim apparaat?

Het punt is dat hij via een gehackt apparaat toegang kan krijgen tot de rest van je netwerk, en dus andere aangesloten apparaten. Internetcriminelen kunnen apparaten ook ‘gijzelen’ en vervolgens geld vragen, net als bij ransomware op computers.

Je slimme thermostaat die ineens om bitcoins vraagt: dan sta je toch raar te kijken. En er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, zoals brand door oververhitting of door het plots laten remmen van een slimme auto.

Wat doen de makers met mijn gegevens?

Hoe ingewikkelder de toepassing is, de te meer gegevens er nodig zijn om hem te laten werken. Fabrikanten kunnen verzamelde gegevens gebruiken voor marketingdoeleinden en ze doorverkopen. Je zorgverzekeraar kan bijvoorbeeld korting geven op een internetweegschaal zodat hij op de achtergrond je gezondheid beter kan inschatten. Maar wat als je zwaarder wordt?

Wat als internet wegvalt?

Als je wifi een slechte dag heeft, is het te hopen dat je slimme apparaat nog werkt als een gewoon apparaat. Dat is lang niet altijd het geval. De Petnet-voerautomaat voor huisdieren heeft al eens vele katten- en hondenbezitters in onzekerheid laten zitten toen de servers van de fabrikant 10 uur lang offline gingen.

Hoe zit het met levensduur?

Zolang er stroom en internet is, blijft een slim apparaat werken. Maar vaak is het apparaat afhankelijk van een server van de fabrikant. Gaat de fabrikant failliet, dan kan het apparaat nutteloos worden. Wordt de fabrikant overgenomen, dan moet je rekening houden met andere voorwaarden.

Een ander risico is dat fabrikanten besluiten oude producten niet meer te ondersteunen. Dat zien we nu al bij Android-telefoons die al snel geen veiligheidsupdates meer krijgen.

Zijn slimme apparaten veel duurder?

Vaak wel. Internetapparaten zijn duurder om te maken. De kosten zitten niet zozeer in het ingebouwde computertje, maar in het maken én updaten van veilige en gebruiksvriendelijke software. Maar fabrikanten weten ook dat slimme apparaten gewild zijn en dat ze daarom er meer geld voor kunnen vragen.

Is het slim om nu al over te stappen?

Vol inzetten op het volledig automatiseren van je huis is nu nog geen goed idee. We zitten nog in de beginfase vol kinderziekten, veiligheidslekken en veranderende standaarden. Begin dus ‘klein’ met eenvoudige, op zichzelf staande slimme apparaten met een internetverbinding.

Nieuw & interessant

 • EI-Philips Hue_1200X800_def
  Eerste indruk  |  13 aug.

  Philips Hue bluetooth-lampen

  Philips Hue is het bekendste merk slimme ledlampen. Met de introductie van Hue-lampen met bluetooth kun je ze rechtstreeks met de telefoon of tablet bedienen.
 • Homies scherm
  Eerste indruk  |  6 aug.

  Homies-alarm

  Het Homies-alarm geeft een luid alarmsignaal bij inbraak- of rookdetectie. En waarschuwt bekenden via een WhatsApp-groepschat. Hoe bevalt dat?
 • Diefstal-ebikes-aangepakt-Nieuws
  20 jun.

  Technologie tegen fietsdiefstal

  In het kat-en-muisspel met het dievengilde zet de fietsbranche in op nieuwe technologieën als gps, digitale sloten en ‘the internet of things’.
 • google-nest-hub
  Eerste indruk  |  14 jun.

  Google Nest Hub

  De Google Nest Hub is een slimme speaker met een scherm. Wat kun je ermee en werkt het apparaat goed?