icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energie besparen in huis met smart home

Slimme apparaten kunnen helpen om je huis nog energiezuiniger te maken. Zonder op comfort in te leveren. Welke zijn het beste?
Dennis Pronk_S

Dennis Pronk   Expert ElektronicaGepubliceerd op:8 juli 2022

Energie besparen

Slimme thermostaten

Slimme thermostaten bedien je met een app vanaf de bank of vanuit je bed. Ook leren de thermostaten van het gebruik. Ze schakelen de cv-ketel bijvoorbeeld alvast een tandje lager als ze inschatten dat je over een uur naar bed gaat. 

Lees ook onze test slimme thermostaten.

zonneregeling-thermostaat-1200x800pxSlimme radiatorknoppen

Sommige slimme thermostaten kun je uitbreiden met slimme radiatorknoppen. Bijvoorbeeld die vanTado. Die maken ‘zoneregeling’ mogelijk. Je verwarmt alleen die ruimtes (zones) waar je bent. Dat scheelt een hoop stookkosten. Zonder dat je op comfort inlevert. 

Lees meer over thermostaten en zoneregeling.

Slimme lampen

Veel ledlampen kun je in een bepaalde kleur of intensiteit laten werken. Ook kun je instellen wanneer ze aan moeten gaan en wanneer uit. Je kunt kiezen voor een zuiniger ‘schema’ dan de lampen de hele avond op vol vermogen laten werken.

Lees onze test slimme verlichting.

Lidl Smart Home-6478Bewegingssensoren

Een manier om slimme lampen nog minder energie te laten verbruiken is ze alleen kort in te schakelen als je de kamer of gang inloopt. Koppel een bewegingssensor aan een slimme lamp om dit voor elkaar te krijgen.

Onder andere de slimme lampen van Lidl, Ikea Tradfri en Philips Hue zijn met bewegingssensoren uit te breiden. 

Lees onze test smart home systemen

Slimme stekker

Sommige ‘domme’ apparaten in huis verbruiken veel stroom. Denk aan een tv-decoder die je 's nachts nooit gebruikt. Met een slimme stekker schakel je de stroom met een tijdschema automatisch uit. Je hebt slimme stekkers van onder andere Philips Hue, Ikea, Kruidvat en Hema. Ook deze slimme stekkers zitten in de test smart home systemen.

Energiemeter

Sommige slimme stekkers registreren ook het energiegebruik van het aangesloten apparaat. Zo kun je na een paar weken zien hoeveel kWh het apparaat gebruikt. 

Met energieverbruiksmanagers meet je tegelijk het stroomgebruik van verschillende apparaten.

Fyrtur1_1200x1200Slimme zonwering

Er zijn meerdere slimme apparaten om de zon buiten te houden en je kamer koel. Een van die apparaten is het Ikea Fyrtur slim rolgordijn.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • Slimme stekkers openingsbeeldvideo
  Test | 24 jan.

  Beste slimme stekkers met energiemeetfunctie

  Met een slimme stekker met energiemeetfunctie vind je de echte stroomvreters in huis. Hij kan ook op een bepaalde tijd de stroom in- en uitschakelen, bijvoorbeeld om energie te besparen. We hebben er 15 getest.
 • action-tuinspot1
  Eerste indruk | 1 jul.

  Zwakstroom tuinlampen Action

  De nieuwe tuinlampen van Action zijn spotgoedkoop. Ze werken met 24 Volt zwakstroom zodat je geen gevaarlijke kortsluiting kunt krijgen bij het tuinieren. Ze zijn bovendien smart. Zijn er ook nadelen?
 • Hoofdbeeld Askvader
  Eerste indruk | 25 apr.

  Ikea stopcontactsysteem

  Ikea verkoopt een nieuw modulair stopcontactsysteem: Åskväder. In combinatie met de los verkrijgbare aan/uit-knop zijn verbonden apparaten eenvoudig schakelbaar via een fysieke knop en draadloze afstandsbediening. Het stoomsysteem is ook ‘smart’ te maken als je ook de verbindingshub van Ikea hebt.
 • smart home openingsbeeld2
  3 mrt.

  Onvoldoende informatie over updates

  Koop je een slim apparaat, dan wil je die een aantal jaar veilig en optimaal kunnen gebruiken. Het is daarom belangrijk om je apparaat te updaten. Wij onderzochten of fabrikanten hier duidelijk over zijn op hun website.