icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Slimme gezondheidsproducten

Slimme apparaten kunnen je helpen met gezond blijven. Je meet activiteit, slaat de gegevens op in een app en je krijgt direct feedback.

Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op:21 februari 2019

fitbit-blaze-horloge-sporten

Activiteit en beweging meten

Zitten is het nieuwe roken wordt weleens gezegd. Bewegen dus! Maar vaak schiet het erbij in, vooral op een drukke werkdag. Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen. Van stappenteller tot smartwatch: allemaal kunnen ze je een seintje geven als het tijd is om uit je stoel te komen. Maar wat zijn de verschillen?

Activity trackersactivity trackers blauw rose

Een activity tracker meet de hele dag en nacht al je activiteiten. Op een flink aantal bewegingsbandjes kun je ook notificaties van je telefoon ontvangen, maar doorgaans niet zo goed als bij de smartwatch. Ze hebben ook niet altijd een scherm. Activity trackers zien er meestal uit als een armband. Prijzen variëren van €50 tot €230.

SporthorlogesKoopadvies-Sporthorloge1

Sporthorloges zijn er specifiek voor de - fanatieke - sporter. Afstand, tijd en hartslag worden nauwkeurig gemeten. Tijdens een training of wedstrijd kun je zien of je volgens schema presteert of dat je bijvoorbeeld je tempo moet aanpassen. Er zijn sporthorloges die de hartslag via de pols meten, iets wat sommige smartwatches ook kunnen.

Andere modellen sporthorloges meten de hartslag met een band rond de borst. Uitgebreide sporthorloges hebben een kompas of hoogtemeter. Een gemiddeld uitgerust sporthorloge kost rond de €100. Prijzen variëren behoorlijk: van €50 tot €600.

SmartwatchesKoopadvies_channel1

Slimme horloges houden goed de meldingen van je telefoon bij. Bewegingen meten, zoals een activity tracker, kunnen ze ook prima én je kunt er vaak ook mee sporten. Een smartwatch lijk het meeste op een ‘gewoon’ horloge. Je hebt hem de hele dag om. ‘s Nachts moet hij aan de oplader. De smartwatch is de meest uitgebreide wearable, maar kost ook meestal meer dan €200.

Slim slapen

De sensoren in de zogenoemde wearables, zoals smartwatches, meten beweging. Bij veel beweging ben je wakker of lig je te woelen. Als je lang stil ligt slaap je waarschijnlijk lekker. Die gegevens zijn in te zien in de bijbehorende app. Vaak kun je zien hoe lang je diepe en lichte slaap heeft geduurd. Soms zit er ook een wekkerfunctie op. Dan word je (rond de door jou opgegeven tijd) gewekt in je lichte slaap, waardoor je uitgeruster wakker wordt. 

Hoe interessant het ook is om meer te weten over je slaapritme, de metingen zijn niet altijd even betrouwbaar. Bijvoorbeeld als je veel beweegt in je slaap, dan vindt je horloge misschien dat je slecht geslapen hebt. Maar bewegen wil niet zeggen dat je wakker bent. Zo maak je je misschien onnodig zorgen.

Lees meer over slaapregistratie

Slim tanden poetsen

Zelfs tanden poetsen hoef je niet meer alleen te doen. Dat kan met een slimme elektrische tandenborstel die je, met verschillende sensoren en een app, beter wil leren poetsen. 

De tandenborstel is door middel van bluetooth verbonden met een app. Op de app zie je een schematisch overzicht van je gebit verdeeld in zones. Door middel van de locatiesensor zie je op het scherm waar je poetst. Hij geeft aan hoelang je op welk deel van je gebit moet poetsen. Na 2 minuten krijg je een overzicht welke plekjes nog even bijgewerkt moeten worden. 

Lees meer over slimme tandenborstels

Nieuw & interessant

 • Spraakassistenten
  17 jan.

  Spraakassistenten

  Spraakassistenten luisteren naar je, beantwoorden je vragen en voeren je opdrachten uit. Ontdek wat je hebt aan assistenten als Google Assistent en Apple Siri.
 • Nuki Smart Lock
  Eerste indruk  |  11 jan.

  Nuki Smart Lock

  De Nuki Smartlock is een zogenoemd slim deurslot. Voor het openen en afsluiten van je deur hoef je je sleutel niet meer bij de hand te hebben. Werkt het echt zo handig als het klinkt?
 • interpolis-thuiswacht
  Eerste indruk  |  9 jan.

  Interpolis Thuiswacht

  Interpolis en Toon introduceren Thuiswacht: een abonnement op een beveiligingssysteem vanaf €4,95 per maand. Het systeem lijkt verdacht veel op dat van Somfy, dat wij in 2017 uitprobeerden.
 • HP instant ink
  Eerste indruk  |  3 dec.

  HP Instant Ink

  Inkt is een noodzakelijk kwaad dat tot hoge kosten en veel frustratie leidt. HP wil daar verandering in brengen met een abonnementsmodel met 50, 100 of 300 afdrukken per maand.