icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Slimme gezondheidsproducten

Slimme apparaten kunnen je helpen met gezond blijven. Je meet activiteit, slaat de gegevens op in een app en je krijgt direct feedback.

Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op:21 februari 2019

fitbit-blaze-horloge-sporten

Activiteit en beweging meten

Zitten is het nieuwe roken wordt weleens gezegd. Bewegen dus! Maar vaak schiet het erbij in, vooral op een drukke werkdag. Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen. Van stappenteller tot smartwatch: allemaal kunnen ze je een seintje geven als het tijd is om uit je stoel te komen. Maar wat zijn de verschillen?

Activity trackersactivity trackers blauw rose

Een activity tracker meet de hele dag en nacht al je activiteiten. Op een flink aantal bewegingsbandjes kun je ook notificaties van je telefoon ontvangen, maar doorgaans niet zo goed als bij de smartwatch. Ze hebben ook niet altijd een scherm. Activity trackers zien er meestal uit als een armband. Prijzen variëren van €50 tot €230.

SporthorlogesKoopadvies-Sporthorloge1

Sporthorloges zijn er specifiek voor de - fanatieke - sporter. Afstand, tijd en hartslag worden nauwkeurig gemeten. Tijdens een training of wedstrijd kun je zien of je volgens schema presteert of dat je bijvoorbeeld je tempo moet aanpassen. Er zijn sporthorloges die de hartslag via de pols meten, iets wat sommige smartwatches ook kunnen.

Andere modellen sporthorloges meten de hartslag met een band rond de borst. Uitgebreide sporthorloges hebben een kompas of hoogtemeter. Een gemiddeld uitgerust sporthorloge kost rond de €100. Prijzen variëren behoorlijk: van €50 tot €600.

SmartwatchesKoopadvies_channel1

Slimme horloges houden goed de meldingen van je telefoon bij. Bewegingen meten, zoals een activity tracker, kunnen ze ook prima én je kunt er vaak ook mee sporten. Een smartwatch lijk het meeste op een ‘gewoon’ horloge. Je hebt hem de hele dag om. ‘s Nachts moet hij aan de oplader. De smartwatch is de meest uitgebreide wearable, maar kost ook meestal meer dan €200.

Slim slapen

De sensoren in de zogenoemde wearables, zoals smartwatches, meten beweging. Bij veel beweging ben je wakker of lig je te woelen. Als je lang stil ligt slaap je waarschijnlijk lekker. Die gegevens zijn in te zien in de bijbehorende app. Vaak kun je zien hoe lang je diepe en lichte slaap heeft geduurd. Soms zit er ook een wekkerfunctie op. Dan word je (rond de door jou opgegeven tijd) gewekt in je lichte slaap, waardoor je uitgeruster wakker wordt. 

Hoe interessant het ook is om meer te weten over je slaapritme, de metingen zijn niet altijd even betrouwbaar. Bijvoorbeeld als je veel beweegt in je slaap, dan vindt je horloge misschien dat je slecht geslapen hebt. Maar bewegen wil niet zeggen dat je wakker bent. Zo maak je je misschien onnodig zorgen.

Lees meer over slaapregistratie

Slim tanden poetsen

Zelfs tanden poetsen hoef je niet meer alleen te doen. Dat kan met een slimme elektrische tandenborstel die je, met verschillende sensoren en een app, beter wil leren poetsen. 

De tandenborstel is door middel van bluetooth verbonden met een app. Op de app zie je een schematisch overzicht van je gebit verdeeld in zones. Door middel van de locatiesensor zie je op het scherm waar je poetst. Hij geeft aan hoelang je op welk deel van je gebit moet poetsen. Na 2 minuten krijg je een overzicht welke plekjes nog even bijgewerkt moeten worden. 

Lees meer over slimme tandenborstels

Nieuw & interessant

 • Fyrtur4_1200x800
  Eerste indruk  |  26 aug.

  Ikea Fyrtur slim rolgordijn

  Het Ikea Fyrtur rolgordijn is ‘slim’. Hij gaat automatisch omhoog en omlaag en je kunt hem ook besturen met je stem.
 • EI-Philips Hue_1200X800_def
  Eerste indruk  |  13 aug.

  Philips Hue bluetooth-lampen

  Philips Hue is het bekendste merk slimme ledlampen. Met de introductie van Hue-lampen met bluetooth kun je ze rechtstreeks met de telefoon of tablet bedienen.
 • Homies scherm
  Eerste indruk  |  6 aug.

  Homies-alarm

  Het Homies-alarm geeft een luid alarmsignaal bij inbraak- of rookdetectie. En waarschuwt bekenden via een WhatsApp-groepschat. Hoe bevalt dat?
 • Diefstal-ebikes-aangepakt-Nieuws
  20 jun.

  Technologie tegen fietsdiefstal

  In het kat-en-muisspel met het dievengilde zet de fietsbranche in op nieuwe technologieën als gps, digitale sloten en ‘the internet of things’.