icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nederlanders doen eigen aangifte massaal begin maart

Nieuws|Een grote meerderheid van de Nederlanders (61%) vult zelf de belastingaangifte in. Meer dan de helft (58%) daarvan doet dat meteen in de eerste week van maart, zodra de vooringevulde aangifte beschikbaar is.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:29 februari 2016

Belastingdienst blauwe envelop

Dat is een forse stijging ten opzichte van 2014 toen onderzoek van de Consumentenbond liet zien dat 49% in de eerste week van maart aangifte deed.

Zelf aangifte doen

Meer dan de helft van de consumenten die zelf de aangifte doet, vindt dit niet moeilijk. Degenen die het niet eenvoudig vinden, hebben het meest moeite met de aftrekposten die niet met de eigen woning te maken hebben. Van de consumenten die zelf hun aangifte invullen en al eerder gebruikmaakten van de vooringevulde aangifte, is 95% tevreden over de gegevens die de Belastingdienst vooraf invulde. Degene die ontevreden waren, waren dat in de meeste gevallen omdat de gegevens onjuist of niet compleet waren. Het ging dan bijvoorbeeld om de vooringevulde loongegevens en bankgegevens.

Offline aangifte

Vanaf 2016 kunnen consumenten geen aangifteprogramma meer downloaden om offline de aangifte in te vullen. Driekwart van de Nederlanders vindt echter dat het wel mogelijk moet blijven een aangifteprogramma te downloaden. 48% vindt het storend dat het programma niet automatisch de meest gunstige verdeling tussen partners berekent. Een kwart vindt de belasting over het vermogen (box 3) de meest onrechtvaardige heffingspost.

Zelf aangifte doen? Gebruik de Minigids Belastingaangifte of de Belastinggids van de Consumentenbond. Of ga naar: www.consumentenbond.nl/belastingaangifte.

Nieuw & interessant

 • Kosten kinderopvang
  Nieuws  |  20 apr.

  Compensatie eigen bijdrage kinderopvang rond

  De compensatieregeling voor de eigen bijdrage van niet-genoten kinderopvang tijdens de coronacrisis is rond. Ouders kunnen de vergoeding in juni of juli op hun rekening verwachten.
 • Kinderopvangtoeslag-1
  Nieuws  |  8 apr.

  Recht op compensatie voor kinderopvang

  Je hebt recht op compensatie als je tijdelijk geen gebruik kunt maken van kinderopvang door de maatregelen vanwege corona. We vertellen je er meer over.
 • belastingaangifte-berichtenboxapp-eersteindruk
  Eerste indruk  |  18 okt.

  MijnOverheid Berichtenbox app

  Met de nieuwe Berichtenbox app bekijk je berichten van de overheid direct op je smartphone zonder elke keer in te loggen met DigiD.
 • kinderopvang-toeslagen
  Nieuws  |  24 sep.

  Kinderopvangtoeslag stijgt in 2019 fors

  De kinderopvangtoeslag stijgt volgend jaar voor alle ouders. De vooruitgang is het grootst voor ouders met kinderen op de crèche.