! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zonnebrandmiddelen bewaren

Zonnebrand gebruiken we doorgaans niet het hele jaar door. Hoe bewaar je zonnebrandmiddelen het best? En kun je zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:22 april 2021

Zonnebrandcreme-tube-water

Kan ik mijn zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?

Op vrijwel alle zonnebrandmiddelen staat dat ze tot 12 maanden na opening te gebruiken zijn. We zien in onze test alleen bij Zwitsal 6 maanden als aanbeveling staan. Lastig is dat je vaak niet weet wanneer je de fles percies geopend hebt.

Ongeopend

Heb je een fles zonnebrand van vorig jaar nog niet geopend? Die kun je die deze zomer nog prima gebruiken. Ook in de winkels worden vaak nog voorraden van het jaar ervoor verkocht. Het is dan aan de verpakking vaak niet te zien of het een oude of nieuwe versie is.

Geopend

Heb je de fles van vorig jaar al wel gebruikt, dan is het middel waarschijnlijk ook nog goed. Uit tests blijkt dat zonnebrandmiddelen van het jaar ervoor nog prima bescherming bieden. 

Als het goed is smeer je zoveel zonnebrand dat je een fles niet langer dan 2 jaar achter elkaar gebruikt. Heb je vaak flessen over van het vorige jaar, of zelfs jaren ervoor? Als je echt heel weinig in de zon komt en weinig hoeft te smeren, kun je beter kleinere verpakkingen kopen. Er zijn van verschillende merken kleine verpakkingen te koop van bijvoorbeeld 100 of 50ml. 

Gooizonnebrand weg als het vies ruikt, een rare kleur heeft of niet meer mengt na het schudden. Heb je het op de juiste manier gebruikt, genoeg en tijdig gesmeerd, maar ben je toch verbrand? Gooi het product dan ook weg.

Hoe bewaar ik zonnebrand het best?

 • Bewaar zonnebrandmiddel gesloten in de schaduw.
 • Bewaar het middel niet in de auto, waar grote temperatuurschommelingen zijn en het heel heet kan worden.
 • Bewaar het zonnebandmiddel thuis op kamertemperatuur. Dus niet in de koelkast.
 • Bewaar het middel op een donkere, niet vochtige plaats. Dus niet in de badkamer of in het raamkozijn.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • zonnen
  22 apr.

  Voor- en nadelen van zonlicht

  De zon heeft vele aanbidders, maar we weten inmiddels ook dat uren in de zon liggen niet zonder gevaar is. Wat zijn de voor- én nadelen van zonnen?
 • zonnebrandtest-2017
  4 mei.

  Hoe wij zonnebrand testen

  We testen zonnebrand volgens internationale afspraken. Dit doen we in een gecertificeerd laboratorium. De omstandigheden controleren we nauwkeurig.
 • zonnebrand-jongen
  14 jun.

  Test zonnebrand kinderen

  We testten anti-zonnebrandmiddelen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+. De meeste van deze anti-zonnebrandmiddelen melden op hun verpakking 'voor kids'.
 • mineralen-gezondeten

  Voeding & Gezondheid

  Bekijk onze tests rondom (slimme) gezondheidsproducten en voeding of vind meer informatie over diëten, gezond eten en vitamines. Lees ook alles over je zorgverzekering of zelfzorgmedicijnen.