! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zonnebrandmiddelen bewaren

Zonnebrand gebruiken we doorgaans niet het hele jaar door. Hoe bewaar je zonnebrandmiddelen het best? En kun je zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?

Gepubliceerd op:23 juli 2019

Zonnebrandcreme-tube-water

Kan ik mijn zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?

Op vrijwel alle zonnebrandmiddelen staat dat ze tot 12 maanden na opening te gebruiken zijn. Maar vaak weet je niet meer preciese wanneer je hem geopend hebt.

Heb je een fles zonnebrand van vorig jaar nog niet geopend? Die kun je die deze zomer nog prima gebruiken. Ook in de winkels worden vaak nog voorraden van het jaar ervoor gekocht; het is aan de verpakking vaak niet te zien of het een oude of nieuwe versie is.

Heb je de fles van vorig jaar al wel gebruikt? Ook dan is het middel waarschijnlijk nog goed. De Belgische Consumentenbond testte in 2017 5 geopende zonnebrandmiddelen van het jaar ervoor en die bleken nog prima bescherming te bieden.

Gooi de zonnebrand weg wanneer het product vies ruikt, een rare kleur heeft of niet meer mengt na het schudden. Heb je het op de juiste manier gebruikt, genoeg en tijdig gesmeerd, maar ben je toch verbrand? Gooi het product dan ook weg.

Hoe bewaar ik zonnebrand het best?

 • Bewaar zonnebrandmiddel gesloten in de schaduw.
 • Bewaar het middel niet in de auto waar grote temperatuurschommelingen zijn en het heel heet kan worden.
 • Bewaar het zonnebandmiddel thuis op kamertemperatuur. Dus niet in de koelkast.
 • Bewaar het middel op een donkere, niet vochtige plaats. Dus niet in de badkamer of in het raamkozijn.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • zonnen
  16 sep.

  Voor- en nadelen van zonlicht

  De zon heeft vele aanbidders, maar we weten inmiddels ook dat uren in de zon liggen niet zonder gevaar is. Wat zijn de voor- én nadelen van zonnen?
 • zonnebrandtest-2017
  7 mei.

  Hoe wij zonnebrand testen

  Onze zonnebrand-tests gaan volgens internationale afspraken en worden gedaan in een gecertificeerd laboratorium onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden. 
 • zonnebrand-jongen
  8 mei.

  Test zonnebrand kinderen

  Wij hebben 14 zonnebrandmiddelen voor kinderen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+ getest. Eén daarvan biedt onvoldoende bescherming.
 • mineralen-gezondeten

  Voeding & Gezondheid

  Bekijk onze tests rondom (slimme) gezondheidsproducten en voeding of vind meer informatie over diëten, gezond eten en vitamines. Lees ook alles over je zorgverzekering of zelfzorgmedicijnen.