icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wastoren

Eerste indruk
|
In een wastoren staat je wasmachine of wasdroger ongeveer een halve meter hoger. Zo hoef je niet meer te bukken als je je hem vult of leegt. En volgens de fabrikant staan je apparaten netjes weggewerkt. Maar is het ook prettig?
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 3 april 2018

Naam Wastoren

Prijs €289 (vanafprijs)

wastoren-april-2018-eerste-indruk

Conclusie

Met een wasmachine in de wastoren hoef je inderdaad minder te bukken en zijn de snoeren netjes uit het zicht. Als je de wasmand op een krukje zet of op het uittrekplateau (optioneel verkrijgbaar), dan kun je de wasmachine gemakkelijk in- en uitladen. In de lade onder de wasmachine kun je spullen zoals wasmiddelen kwijt.

De wastoren oogt stevig en heeft een TÜV certificaat voor de veiligheid. Om het meubel stevig te plaatsen heeft het stelvoeten en krijg je 4 muurankers. Plaats hem op een stabiele ondergrond, goed bevestigd aan een stevige muur en zorg ervoor dat wasmachine en meubel waterpas staan.

Het meubel is wel prijzig. Heb je behalve een wasmachine ook een wasdroger? Dan heb je een tweede meubel nodig. Als je alleen op zoek bent naar een wasmachineverhoger dan zijn er bij verschillende bouwmarkten en websites goedkopere varianten verkrijgbaar.

Afmetingen en varianten

De wastoren is verkrijgbaar in verschillende varianten:

 • het basismodel met een lade onder de wasmachine waar je bijvoorbeeld je wasmiddelen in kwijt kunt.
  prijs: €289
  afmeting: 146 cm (h) * 65,5 cm (d) * 67 cm (b)
 • basismodel met uittrekplateau waar je je wasmand op kunt zetten
  prijs: €349
 • een lage opzetkast boven de wasmachine
  prijs: €129 extra
  hoogte: 61 cm
 • een hoge opzetkast boven de wasmachine
  prijs: €159 extra
  hoogte: 87 cm

De nismaten voor de wasmachine zijn 86,5 cm (h) * 65,5 cm (d) * 62 cm (b).
De toren is geschikt voor wasmachines van maximaal 85 cm (h) * 65 cm (d) * 60 cm (b).

Een aantal gemeenten geven subsidie op de wastoren, in het kader van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Neem contact op met je gemeente om te checken of je in aanmerking komt voor deze subsidie.

Bouwpakket

Het meubel wordt als bouwpakket aangeleverd en zet je volgens de gebruiksaanwijzing met 2 personen in 1,5 uur in elkaar. De 2 technisch aangelegde mannen die de kast in elkaar zetten hadden er een half uur langer voor nodig. In de gebruiksaanwijzing staat stap voor stap hoe de onderdelen bevestigd moeten worden. Het is wel even puzzelen.

Handig?

In de wastoren staat de wasmachine zo’n 55 cm hoger. Dat maakt het vullen en legen van de wasmachine een stuk makkelijker, als je wasmand ook hoog staat. Bijvoorbeeld op een krukje of op het extra verkrijgbare uittrekplateau.

Constructie

De wastoren ziet er stevig uit en heeft een TÜV certificaat. De wasmachine staat op een metalen plaat die ervoor zorgt dat het water naar voren of achteren kan weglopen en niet in de kast terechtkomt. Een opstaande rand op de metalen plaat zorgt ervoor dat de wasmachine de kast niet kan verlaten.

Het uitschuifplateau oogt niet zo stevig. De fabrikant geeft aan dat het plateau 25 kg aankan. Wij raden aan het niet te zwaar te belasten.

De lades van de wastoren zijn zogenaamde soft close lades, die ervoor zorgen dat de lades zacht sluiten. Dit werkt goed bij de onderste lade, maar het uittrekplateau sluit niet zo zacht.

Installatie

Een aantal tips voor de installatie:

 • Zorg dat de ondergrond stabiel is, het meubel goed verankerd is aan een stevige muur en dat het meubel en de wasmachine waterpas staan. Bij het centrifugeren gaan de wasmachine en het meubel flink trillen. Om je wastoren stabiel neer te zetten heeft het stelvoeten en krijg je 4 muurankers.
 • In het meubel staat de wasmachine zo’n 55 cm hoger. De fabrikant adviseert voor de afvoer meestal een hoogte van 60 tot 100 cm. Tel daar zo’n 55 cm bij op. Je vindt deze in de gebruiksaanwijzing van de wasmachine.
 • Het meubel kun je ook in vochtige ruimtes plaatsen, zoals de badkamer.
 • Plaats eerst de wasmachine in de wastoren en bevestig daarna de rand aan de voorkant van de metalen bodemplaat. Dit wordt getoond op de video op wastoren.nl, maar staat niet duidelijk in de gebruiksaanwijzing.

De wastoren is verkrijgbaar bij onder meer ep.nl of wastoren.nl.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.