! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Vergoeding psychologische hulp

Sinds 2014 wordt psychologische hulp volledig vergoed uit het basispakket. Er geldt dus geen wettelijke eigen bijdrage meer voor psychologische hulp. Wel moet je eerst een verwijsbrief van de huisarts hebben om behandeling door een psycholoog vergoed te krijgen. Ook moet je er rekening mee houden dat de kosten voor de behandeling voor psychische problemen verrekend worden met je eigen risico.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:20 september 2019

Vergoedingen psychologisch hulp

Naar de huisarts

De huisarts is het eerste aanspreekpunt bij psychische klachten. Die kan ervoor kiezen om de klachten zelf te behandelen of om de patiënt door te verwijzen. Om huisartsen te ondersteunen krijgen zij meer ondersteuning door praktijkondersteuners GGZ. 

Aantal behandelingen psychologische hulp

Sinds 2014 geldt er geen maximum aantal behandelingen meer voor psychologische hulp, maar wordt het hele behandeltraject vergoed.

Waar kun je terecht voor welke psychologische klachten

  • Voor lichtere psychische problemen kun je vaker gewoon terecht bij de huisarts. Huisartsen hebben daarvoor vaker een praktijkondersteuner GGZ of psycholoog binnen de praktijk.
  • Mensen met lichte tot matige geestelijke gezondheidsproblemen of mensen met chronische (stabiele) problematiek zal de huisarts doorverwijzen naar de basis GGZ. De behandeling binnen de basis-GGZ gebeurt door psychiaters, (vrijgevestigde) psychotherapeuten, klinisch psychologen en GZ-psychologen.
  • Patiënten met ernstige psychische problemen worden behandeld binnen de gespecialiseerde GGZ. Hier kun je naar worden doorverwezen door de huisarts. Die behandeling wordt net als bij de basis-GGZ uitgevoerd door: psychiaters, (vrijgevestigde) psychotherapeuten, klinisch psychologen en GZ-psychologen.

Bij welke behandelaar kun je terecht?

Ga voordat je een afspraak maakt met een psycholoog naar je huisarts.

  • Als je terechtkunt bij een praktijkondersteuner of psycholoog die aan de praktijk van je huisarts is verbonden, krijg je de kosten hiervoor altijd vergoed uit de basisverzekering en hoef je geen eigen risico te betalen.
  • Als de huisarts je doorverwijst naar basis- of gespecialiseerde GGZ-instelling of behandelaar, check dan eerst bij je zorgverzekeraar met welke behandelaars die een contract heeft afgesloten. Als de behandelaar geen contract heeft met je zorgverzekeraar, kan het voorkomen dat je de kosten niet of maar voor een deel vergoed krijgt. Maar of de behandelaar nu wel of niet gecontracteerd is, je eigen risico wordt wel aangesproken.

Zonder huisartsverwijzing afspraak bij psycholoog?

Ga je zonder verwijzing van de huisarts naar een psycholoog, houd er dan rekening mee dat je zorgverzekeraar de kosten hiervoor niet vergoedt. Het is bij de meeste verzekeraars niet mogelijk om je aanvullend te verzekeren voor psychologische hulp.

Lees ook:

Meer zorgnieuws?

Wil jij als eerste weten wat er verandert rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert. We houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

Zorgalet Ipad met bol 1200x800

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering