! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering

Zorg - Beoordeel Verzekeraar

Beoordeel je zorgverzekeraar

Wij zijn benieuwd naar je ervaringen met jouw zorgverzekeraar. Schrijf een review en help daarmee anderen. | Laat je review achter

Vergoeding psychologische hulp

Psychologische hulp wordt vaak vergoed vanuit de basisverzekering. Wel moet je eerst een verwijsbrief van de huisarts hebben om behandeling door een psycholoog vergoed te krijgen. Ook moet je er rekening mee houden dat de kosten voor de behandeling voor psychische problemen verrekend worden met je eigen risico.

Sandra Mul

Sandra Mul , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:12 juli 2021

Vergoedingen psychologisch hulp

Naar de huisarts

De huisarts is het eerste aanspreekpunt bij psychische klachten. Die kan ervoor kiezen om de klachten zelf te behandelen of om de patiënt door te verwijzen. Om huisartsen te ondersteunen krijgen zij meer ondersteuning door praktijkondersteuners GGZ. 

Niet alle psychologische hulp vergoed

De basisverzekering vergoedt niet alle vormen van psychologische hulp. Zo is er geen vergoeding voor bijvoorbeeld psychologische zorg rondom relatieproblematiek, burn-outs en aanpassingsstoornissen (bij echtscheiding, rouw en verlies van werk). Lees meer over niet-vergoede psychologische hulp op de website van het Zorginstituut.

Aantal behandelingen psychologische hulp

Sinds 2014 geldt er geen maximum aantal behandelingen meer voor psychologische hulp. Het hele behandeltraject wordt nu vergoed.

Waar kun je terecht voor welke psychologische klachten?

  • Voor lichtere psychische problemen kun je vaker gewoon terecht bij de huisarts. Huisartsen hebben daarvoor vaker een praktijkondersteuner GGZ of psycholoog binnen de praktijk.
  • Bij lichte tot matige geestelijke gezondheidsproblemen of chronische (stabiele) problematiek zal de huisarts je doorverwijzen naar de basis-GGZ. De behandeling binnen de basis-GGZ gebeurt door psychiaters, (vrijgevestigde) psychotherapeuten, klinisch psychologen en GZ-psychologen.
  • Patiënten met ernstige psychische problemen worden behandeld binnen de gespecialiseerde GGZ. Hier kun je naar worden doorverwezen door de huisarts. Die behandeling wordt net als bij de basis-GGZ uitgevoerd door psychiaters, (vrijgevestigde) psychotherapeuten, klinisch psychologen en GZ-psychologen. Je kunt ook behandeld worden door een basispsycholoog. Die kan geen hoofdbehandelaar zijn, maar mag wel als medebehandelaar patiënten behandelen in opdracht van de hoofdbehandelaar.  

Bij welke behandelaar kun je terecht?

Ga voordat je een afspraak maakt met een psycholoog naar je huisarts.

  • Kun je terecht bij een praktijkondersteuner of psycholoog die aan de praktijk van je huisarts is verbonden? Dan krijg je de kosten hiervoor altijd vergoed uit de basisverzekering. Je hoeft ook geen eigen risico te betalen.
  • Verwijst de huisarts je door naar basis- of gespecialiseerde GGZ-instelling of behandelaar? Check dan eerst bij je zorgverzekeraar met welke behandelaars die een contract heeft afgesloten. Als er geen contract is kan het voorkomen dat je de kosten niet of deels vergoed krijgt. Maar of de behandelaar nu wel of niet gecontracteerd is, je eigen risico wordt wel aangesproken.

Zonder huisartsverwijzing afspraak bij psycholoog?

Ga je zonder verwijzing van de huisarts naar een psycholoog, houd er dan rekening mee dat je zorgverzekeraar de kosten hiervoor niet vergoedt. Het is bij de meeste verzekeraars niet mogelijk om je aanvullend te verzekeren voor psychologische hulp.

Zorgprestatiemodel in de GGZ

Vanaf 2022 wordt de GGZ op een nieuwe manier bekostigd. Voorheen maakte de basis-GGZ voor de bekostiging gebruik van patiëntprofielen en de gespecialiseerde GGZ van DBC's. 

Vanaf 2022 wordt er in de GGZ gewerkt met het zorgprestatiemodel. De zorgprestaties laten de daadwerkelijk geleverde zorg zien. Ze zijn daardoor beter te herkennen en controleren voor de patiënt. Een nadeel voor de verzekerde is dat als een behandeling over de kalenderjaargrens heengaat, het eigen risico van beide jaren wordt aangesproken.

Lees ook:

Steun de Consumentenbond

De Consumentenbond doet regelmatig onderzoek naar de voorwaarden en premies van zorgverzekeringen. Zo helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. Jij kunt bijdragen door lid te worden.

Word lid

Zorg - Steun Word Lid

Artikelen binnen Keuzeadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Keuzeadvies

Kies de beste zorgverzekering