icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste alles-in-1-provider

Elke maand delen 10.000 consumenten hun ervaringen met hun alles-in-1-provider met ons. Ze beoordelen onder andere de kwaliteit van internet, telefonie, televisie en klantenservice. Ook melden ze het aantal storingen. Wij maken elk kwartaal de balans op. Welke alles-in-1-provider komt als Beste uit de Test in het vierde kwartaal van 2017?
Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  25 januari 2018

beste-provider

Beste uit de Test

XS4ALL Glasvezel is opnieuw Beste uit de Test met een testoordeel van 8,2. De bestscorende providers in het vierde kwartaal zijn:

 1. XS4ALL Glasvezel: 8,2;
 2. XS4ALL DSL, ZeelandNet/Delta Kabel: 8,1;
 3. KPN Glasvezel, Telfort Glasvezel: 7,9.

Dat klanten dik tevreden zijn over XS4ALL als aanbieder blijkt wel uit het cijfer 8,9 dat ze geven. Hiermee laat XS4ALL de andere providers achter zich. 

beste alles-in-1-provider q4 2017

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Van Online.nl DSL en T-Mobile Glasvezel hebben we dit kwartaal geen testresultaten. Dit is simpelweg omdat te weinig klanten hun oordeel hebben gegeven over deze aanbieders en we dus geen betrouwbare uitspraken kunnen doen. 

Storingen internet en bellen

Panelleden melden aardig wat internetstoringen, vooral bij Telfort DSL, Ziggo en Tele2 DSL. OnsBrabantNet/ON/Edutel Glasvezel scoort opvallend goed: 

 • Minste internetstoringen: 7% (OnsBrabantNet/ON/Edutel Glasvezel)
 • Meeste internetstoringen: 19% (Telfort DSL)

Het aantal telefoonstoringen op de vaste lijn valt bij alle providers mee: 

 • Minste telefoniestoringen: 2% (KPN Glasvezel, Delta)
 • Meeste telefoniestoringen: 9% (Telfort DSL)

Televisiekwaliteit

Klanten geven dit kwartaal opnieuw geen hoge cijfers voor de tv-kwaliteit. Ziggo en Solcon Glasvezel komen qua tv-kwaliteit als laagste uit de test. Bij Ziggo is het oordeel ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met het vorige kwartaal. Solcon scoort deze keer een stuk lager (vorig kwartaal een 6,6):

 • Hoogste score: 7,6 (OnsBrabantNet/ON/Edutel Glasvezel en Delta)
 • Laagste score: 6,1 (Ziggo en Solcon Glasvezel)

In het aantal tv-storingen is weinig verbeterd ten opzichte van vorige kwartalen, nog steeds zijn hier de meeste klachten over. OnsBrabantNet/ON/Edutel Glasvezel heeft samen met Delta de minste storingen op tv-vlak. OnsBrabantNet-klanten hebben er wel meer last van gehad dan vorig kwartaal (toen 8%):

 • Minste televisiestoringen: 12% (OnsBrabantNet/ON/Edutel Glasvezel, Delta)
 • Meeste televisiestoringen: 29% (Solcon Glasvezel)

Heb je last van internet-, televisie-, of telefoniestoringen? Vanaf halverwege 2017 geldt dat providers verplicht zijn een compensatie te geven. Controleer hoe je geld terug kunt krijgen bij netwerkstoringen

Klantenservice

De klantenservice is meestal een knelpunt bij providers van internet en tv. Bij het oplossen van problemen gaat het nogal eens mis. Dit kwartaal zijn er weer uitschieters naar boven én naar beneden. Zo is Caiway Glasvezel van een 8 naar een 8,3 gegaan en heeft hiermee de beste score. Tele2 klimt van een 6,3 naar een 6,6. Delta daalt in vorige kwartalen van een 7,4 naar een 6,9 en zit nu weer op de 7,8:

 • Hoogste score: 8,3 (Caiway)
 • Laagste score: 6,6 (Tele2 DSL)

Eind december 2017 publiceerden we de resultaten van een onderzoek naar de bereikbaarheid van de klantenservice van providers. De wachttijden aan de telefoon verschillen enorm. 

Tevredenheid aanbieder

XS4ALL-klanten (Glasvezel en DSL) zijn nog steeds het meest tevreden over hun provider (8,9 en 8,7). Zij zullen niet zo snel overstappen. Ook de panelleden van Delta en KPN Glasvezel geven een mooie score aan hun internetprovider: respectievelijk een 8,3 en een 8,2. 

De klanten van Tele2 DSL staan meer open voor een overstap. Ze scoren met een magere 6 beduidend lager dan hun concurrenten:

 • Hoogste score: 8,9 (XS4ALL Glasvezel)
 • Laagste score: 6,2 (Tele2 DSL)

Lees een beschrijving per internetprovider op: testresultaten van alles-in-1-providers

KPN en Ziggo zijn de 2 grootste 'landelijke' providers. We zetten in KPN versus Ziggo de providers naast elkaar op basis van ons onderzoek 'de ProviderMonitor' en de inhoud van het alles-in-1-pakket.

Vergelijken en overstappen

Alles-in-1-providers vergelijken kan met de vergelijker van de Consumentenbond. De resultaten van het ProviderMonitor-onderzoek vind je daar ook in terug. Welke aanbieder is de beste internetprovider voor jou? De vergelijker helpt je met de keuze van het beste abonnement.

Welke aanbieder is de beste alles-in-1-provider voor jou?

Voer een geldige postcode in

Voer een geldig huisnummer in

Wij werken samen met Pricewise. Pricewise werkt onafhankelijk van de providers en biedt ondersteuning bij het eventuele overstappen. Meer vragen over deze samenwerking? Lees dan de veelgestelde vragen over de vergelijker.

Doe mee en win een tablet of smartphone

Wij verloten aan het eind van het jaar een aantal tablets of smartphones onder alle panelleden van de ProviderMonitor. Schrijf je in voor het internetpanel van de Consumentenbond en wie weet win jij dan een tablet of smartphone.

Lees ook:

Resultaten van kwartaal 1 van 2018 zullen eind april gepubliceerd worden.