icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste alles-in-1-provider

Elke maand delen 10.000 consumenten de ervaringen met hun alles-in-1-provider met ons. Ze beoordelen onder andere de kwaliteit van internet, telefonie, televisie en klantenservice. Ook melden ze het aantal storingen. Wij maken elk kwartaal de balans op. Welke alles-in-1-provider komt als Beste uit de Test in het tweede kwartaal van 2018?

Silvia Smit

Silvia Smit , Expert Elektronica Bijgewerkt op:18 juli 2018

De-beste-alles-in-een

Beste uit de Test

XS4ALL Glasvezel is opnieuw Beste uit de Test met een testoordeel van 8,3. De bestscorende providers in het tweede kwartaal zijn:

 1. XS4ALL Glasvezel: 8,3;
 2. KPN Glasvezel, XS4ALL DSL, ZeelandNet/Delta Kabel: 8,0;
 3. Solcon Glasvezel, KPN DSL: 7,7.

Dat klanten dik tevreden zijn over XS4ALL als glasvezelaanbieder blijkt wel uit de 9,0 die de aanbieder krijgt. Met dit cijfer geven klanten aan hoe waarschijnlijk het is dat ze hun provider aanbevelen. En in hoeverre ze geneigd zijn over te stappen naar een andere aanbieder. Met de 9,0 laat XS4ALL de andere providers achter zich.

beste alles-in-1-provider Q2 2018

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Van een aantal providers hebben we dit kwartaal geen testresultaten. Dit komt doordat te weinig klanten hun oordeel hebben gegeven over deze aanbieders. En dan kunnen we geen betrouwbare uitspraken doen. 

Storingen internet en bellen

Panelleden melden aardig wat internetstoringen, vooral bij Tele2 DSL en Ziggo Kabel. XS4ALL Glasvezel scoort opvallend goed en wordt op de voet gevolgd door Delta Kabel (8%)

 • Minste internetstoringen: 7%  (XS4ALL Glasvezel)
 • Meeste internetstoringen: 16% (Tele2 DSL en Ziggo) 

Het aantal telefoonstoringen op de vaste lijn valt bij alle providers mee.

 • Minste telefoniestoringen: 2% (KPN Glasvezel en Delta)
 • Meeste telefoniestoringen: 6% (Telfort DSL en Ziggo)

Televisiekwaliteit

Klanten geven dit kwartaal opnieuw geen hoge cijfers voor de tv-kwaliteit. Maar er zijn geen onvoldoendes, alle providers scoren tussen de 6,1 en 7,7. 

 • Hoogste score: 7,7 (KPN Glasvezel)
 • Laagste score: 6,1 (Ziggo)

In het aantal tv-storingen is weinig verbeterd ten opzichte van vorige kwartalen, nog steeds zijn hier de meeste klachten over. Ook hier zijn er bij Tel2 DSL en Ziggo weer de meeste storingen geconstateerd. 

 • Minste televisiestoringen: 17% (KPN Glasvezel en Delta)
 • Meeste televisiestoringen: 23% (Tele2 DSL en Ziggo)

Heb je last van internet-, televisie-, of telefoniestoringen? Vanaf halverwege 2017 geldt dat providers verplicht zijn een compensatie te geven. Controleer hoe je geld terug kunt krijgen bij netwerkstoringen

Klantenservice

De klantenservice is meestal een knelpunt bij providers van internet en tv. Bij het oplossen van problemen gaat het nogal eens mis. Caiway Glasvezel scoort net als vorige kwartalen het hoogst.  

 • Hoogste score: 8,0 (Caiway Glasvezel)
 • Laagste score: 6,4 (Tele2 DSL)

Eind december 2017 publiceerden we de resultaten van een onderzoek naar de bereikbaarheid van de klantenservice van providers. De wachttijden aan de telefoon verschillen enorm. 

Tevredenheid aanbieder

XS4ALL-klanten (Glasvezel en DSL) zijn nog steeds het meest tevreden over hun provider (9,0 en 8,6). Zij zullen niet zo snel overstappen. Ook de panelleden van ZeelandNet Delta Kabel en KPN Glasvezel geven - net als vorig kwartaal - een mooie score aan hun internetprovider: respectievelijk een 8,2 en een 8,0. 

De klanten van Tele2 DSL staan meer open voor een overstap. Ze scoren met een magere 6,4 een stuk lager dan de concurrenten:

 • Hoogste score: 9,0 (XS4ALL Glasvezel)
 • Laagste score: 6,4 (Tele2 DSL)

Lees een beschrijving per internetprovider op: testresultaten van alles-in-1-providers

KPN en Ziggo zijn de 2 grootste 'landelijke' providers. We zetten in KPN versus Ziggo de providers naast elkaar op basis van ons onderzoek 'de ProviderMonitor' en de inhoud van het alles-in-1-pakket.

Vergelijken en overstappen

Alles-in-1-providers vergelijken kan met de vergelijker van de Consumentenbond. De resultaten van het ProviderMonitor-onderzoek vind je daar ook in terug. Welke aanbieder is de beste of goedkoopste internetprovider voor jou? De vergelijker helpt je met de keuze van het beste abonnement.

Welke aanbieder is de beste alles-in-1-provider voor jou?

Voer een geldige postcode in

Voer een geldig huisnummer in

Wij werken samen met Pricewise. Pricewise werkt onafhankelijk van de providers en biedt ondersteuning bij het eventuele overstappen. Meer vragen over deze samenwerking? Lees dan de veelgestelde vragen over de vergelijker.

Doe mee en win een tablet of smartphone

Wij verloten aan het eind van het jaar een aantal tablets of smartphones onder alle panelleden van de ProviderMonitor. Schrijf je in voor het internetpanel van de Consumentenbond en wie weet win jij dan een tablet of smartphone.

Lees ook:

Resultaten van kwartaal 3 van 2018 publiceren we eind oktober.