icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Energierekening omlaag? Doe ook mee|

Bespaar gemiddeld €265 euro’s met ons Energiecollectief. 

icoon Energiecollectief

De beste alles-in-1-provider

11.000 consumenten delen elke maand hun ervaringen met hun internetprovider met ons. Ze beoordelen onder andere de internet-, telefonie- en televisiekwaliteit, het aantal storingen en de klantenservice. We maken elk kwartaal de balans op: welke alles-in-1-provider komt als Beste uit de Test in het vierde kwartaal van 2016?
Silvia Smit

Expert Elektronica

Debeste_hoofdbeeld

Beste uit de Test

XS4ALL Glasvezel is Beste uit de Test in het vierde kwartaal met een testoordeel van 8,3. Daarmee laat XS4ALL de rest een stuk achter zich. DSL van XS4ALL krijgt een 7,9 en bezet daarmee de tweede plek samen met ZeelandNet/Delta. KPN Glasvezel staat derde met een 7,8.

  1. XS4ALL Glasvezel: 8,3
  2. XS4ALL DSL: 7,9
  3. ZeelandNet/Delta: 7,9
  4. KPN Glasvezel: 7,8

De internetkwaliteit van XS4ALL (Glasvezel en DSL) krijgt cijfers boven de 8. Ook ervaren de panelleden weinig internetstoringen bij Glasvezel van XS4ALL (5% de afgelopen periode). 

tabel-alles-in-1-vergelijker-900x800

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Storingen internet en bellen

Panelleden van een aantal internetproviders rapporteren aardig wat internetstoringen. Online.nl DSL en Caiway Glasvezel hebben daarvan het meeste last: respectievelijk 45% en 33%!  Online.nl kampt de laatste tijden met veel problemen en Caiway kende een grote e-mailstoring in oktober 2016. Ook Telfort DSL en Ziggo hadden relatief veel last van internetstoringen (17% en 18%). 

Minste internetstoringen: 5% (XS4ALL Glasvezel en OnsBrabantNet)
Meeste internetstoringen: 45% (Online.nl DSL)

Het aantal telefoniestoringen (vast bellen) valt bij de meeste providers mee. Behalve weer bij Online.nl DSL, namelijk 31%. Online.nl DSL staat daarmee ook laatste in de ranglijst met historisch lage cijfers.

Minste telefoniestoringen: 2% (XS4ALL Glasvezel en Solcon Glasvezel)
Meeste telefoniestoringen: 31% (Online.nl DSL)

Televisiekwaliteit

Klanten geven geen heel hoge cijfers aan de tv-kwaliteit, XS4ALL Glasvezel heeft de hoogste score: 7,3. Bij de meeste andere tv-aanbieders is het wel een voldoende. Alleen Online.nl DSL scoort met een 5,7 onder de 6. Providers hebben dan ook last van veel tv-storingen: 46% bij Online.nl DSL. Eigenlijk doet alleen ZeelandNet/Delta en Telfort Glasvezel het redelijk goed: 'slechts' 15% respectievelijk 16% had last van tv-storingen.

Hoogste score: 7,3 (XS4ALL DSL)
Laagste score: 5,7 (Online.nl DSL)

Minste televisiestoringen: 14% (Telfort Glasvezel)
Meeste televisiestoringen: 46% (Online.nl DSL)

Benieuwd naar het storingenverloop van providers over 2016? Bekijk dan onze pagina over storingen bij alles-in-1-providers in 2016.

Klantenservice

De klantenservice is meestal de bottleneck bij de internetprovider. Geen enkele provider scoort een 8 of hoger. De scores lopen hier uiteen van XS4ALL DSL met een 7,8 tot een 6,1 voor Online.nl DSL. Daarmee scoort Online.nl DSL wel beter dan de vorige keer (toen een 5,5). 

Hoogste score: 7,8 (XS4ALL DSL)
Laagste score: 6,1 (Online.nl DSL)

Tevredenheid aanbieder

XS4ALL-klanten (Glasvezel en DSL) zijn het meest tevreden over hun provider (9,1 en 8,4). Zij zullen niet zo snel opstappen. Ook de panelleden van ZeelandNet/Delta geven een mooie score aan hun internetprovider: een 8,3. De klanten van Online.nl daarentegen willen graag weg, ze geven Online.nl een 2,8! Ook Vodafone Glasvezel zal moeten verbeteren. Zij scoren als aanbieder een 5,9. 

Hoogste score: 9,1 (XS4ALL Glasvezel)
Laagste score: 2,8 (Online.nl DSL)

Lees een beschrijving per internetprovider op: testresultaten van alles-in-1-providers

Eind december 2016 maakten we een vergelijking van KPN versus Ziggo: de 2 grootste 'landelijke' internetproviders. We zetten ze naast elkaar op basis van ons onderzoek 'de ProviderMonitor' en de inhoud van het alles-in-1-pakket.

Vergelijken en overstappen

Alles-in-1-providers vergelijken kan met de vergelijker van de Consumentenbond. De resultaten van het ProviderMonitor-onderzoek vind je daar ook in terug. Welke aanbieder is de beste internetprovider? De vergelijker helpt je met de keuze van het beste abonnement.

Wij werken samen met Pricewise. Pricewise werkt onafhankelijk van de providers en biedt ondersteuning bij het eventuele overstappen. Meer vragen over deze samenwerking? Lees dan de veelgestelde vragen over de vergelijker.

Doe mee en win een tablet of smartphone

Wij verloten aan het eind van het jaar een aantal tablets of smartphones onder alle panelleden van de ProviderMonitor. Schrijf je in voor het internetpanel van de Consumentenbond en wie weet win jij dan een tablet of smartphone!

Lees ook:

Resultaten van kwartaal 1 2017 zullen eind april gepubliceerd worden.