icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

De beste alles-in-1-provider

Elke maand delen 11.000 consumenten hun ervaringen met hun alles-in-1-provider met ons. Ze beoordelen onder andere de kwaliteit van internet, telefonie, televisie en klantenservice. Ook melden ze het aantal storingen. Wij maken elk kwartaal de balans op. Welke alles-in-1-provider komt als Beste uit de Test in het derde kwartaal van 2017?
Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica

beste-provider

Beste uit de Test

XS4ALL Glasvezel is opnieuw Beste uit de Test met een testoordeel van 8,3. De bestscorende providers in het derde kwartaal zijn:

 1. XS4ALL Glasvezel: 8,3;
 2. KPN Glasvezel, OnsBrabantNet/ON/Edutel Glasvezel en XS4ALL DSL: 8,0;
 3. Telfort Glasvezel, ZeeLandnet/Delta Kabel: 7,9.

Dat klanten dik tevreden zijn over XS4ALL als aanbieder blijkt wel uit het cijfer 9,1 dat ze geven. Hiermee laat XS4ALL de andere providers achter zich. 

Tabel-Alles-in-1-vergelijker-Q3-2017

(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Van Online.nl DSL en T-Mobile Glasvezel hebben we dit kwartaal geen testresultaten. Dit is simpelweg omdat te weinig klanten hun oordeel hebben gegeven over deze aanbieders en we dus geen betrouwbare uitspraken kunnen doen. 

Storingen internet en bellen

Panelleden melden aardig wat internetstoringen, vooral bij Tele2 DSL, Ziggo Kabel en Telfort DSL. Telfort DSL heeft geen verbeterslag gemaakt. Ziggo en Tele2 DSL scoren wel iets beter dan in kwartaal 2, maar nog niet voldoende. OnsBrabantNet/ON/Edutel Glasvezel scoort opvallend goed: 

 • Minste internetstoringen: 4% (OnsBrabantNet/ON/Edutel Glasvezel);
 • Meeste internetstoringen: 21% (Telfort DSL).

Opvallend is dat het aantal telefoniestoringen (vast bellen) bij bijna alle providers is verminderd ten opzichte van kwartaal 2. Alleen bij KPN Glasvezel en KPN DSL bleef het aantal gelijk. Caiway Glasvezel en Telfort DSL kregen dit kwartaal méér klachten over telefoniestoringen: 

 • Minste telefoniestoringen: 3% (KPN Glasvezel, OnsBrabantNet/ON/Edutel Glasvezel, Telfort Glasvezel, ZeelandNet/Delta Kabel);
 • Meeste telefoniestoringen: 11% (Tele2 DSL).

Televisiekwaliteit

Klanten geven ook dit kwartaal geen hoge cijfers aan de tv-kwaliteit. Opvallend is dat Caiway Glasvezel ditmaal ruim een half punt lager scoort (van 7,3 naar 6,7) en dat Telfort Glasvezel juist een half punt hoger scoort (van 7,3 naar 7,8). 

Ziggo komt qua tv-kwaliteit als laagste uit de test, maar scoort beter (van 6 naar 6,2) dan in het vorige kwartaal:

 • Hoogste score: 7,9 (OnsBrabantNet/ON/Edutel Glasvezel);
 • Laagste score: 6,2 (Ziggo en Tele2 DSL).

In de tv-storingen is weinig verbeterd ten opzichte van vorige kwartalen, nog steeds zijn hier veel klachten over. OnsBrabantNet/ON/Edutel Glasvezel blijft de enige uitblinker. Telfort Glasvezel sluit zich hierbij aan met een storingspercentage van 10%:

 • Minste televisiestoringen: 8% (OnsBrabantNet/ON/Edutel Glasvezel);
 • Meeste televisiestoringen: 29% (Solcon Glasvezel).

Heb je last van internet-, televisie-, of telefoniestoringen? Vanaf 1 juli 2017 geldt dat providers verplicht zijn een compensatie te geven. Controleer hoe je geld terug kunt krijgen bij netwerkstoringen

Klantenservice

De klantenservice is meestal een knelpunt bij de internetproviders. Vorig kwartaal scoorden alle providers in de 7, maar dit kwartaal zijn er uitschieters naar boven én naar beneden. Zo is Caiway Glasvezel van een 7,5 naar een 8 gegaan en heeft hiermee de beste score. Tele2 keldert juist van een 7,1 naar een 6,3 en ook ZeelandNet/Delta Kabel daalt van een 7,4 naar een 6,9:

 • Hoogste score: 8 (Caiway);
 • Laagste score: 6,3 (Tele2 DSL).

Tevredenheid aanbieder

XS4ALL-klanten (Glasvezel en DSL) zijn nog steeds het meest (en dit kwartaal zelfs nog meer) tevreden over hun provider (9,1 en 8,7). Zij zullen niet zo snel overstappen. Ook de panelleden van KPN Glasvezel en ZeelandNet/Delta Kabel geven een mooie score aan hun internetprovider: respectievelijk een 8,4 en een 8,3. 

De klanten van Tele2 DSL staan meer open voor een overstap. Ze gaven hun provider vorig kwartaal een 5,6 en nu een 5,9:

 • Hoogste score: 9,1 (XS4ALL Glasvezel);
 • Laagste score: 5,9 (Tele2 DSL).

Lees een beschrijving per internetprovider op: testresultaten van alles-in-1-providers

KPN en Ziggo zijn de 2 grootste 'landelijke' providers. We zetten in KPN versus Ziggo de providers naast elkaar op basis van ons onderzoek 'de ProviderMonitor' en de inhoud van het alles-in-1-pakket.

Vergelijken en overstappen

Alles-in-1-providers vergelijken kan met de vergelijker van de Consumentenbond. De resultaten van het ProviderMonitor-onderzoek vind je daar ook in terug. Welke aanbieder is de beste internetprovider voor jou? De vergelijker helpt je met de keuze van het beste abonnement.

Start de alles-in-1-vergelijker 

Wij werken samen met Pricewise. Pricewise werkt onafhankelijk van de providers en biedt ondersteuning bij het eventuele overstappen. Meer vragen over deze samenwerking? Lees dan de veelgestelde vragen over de vergelijker.

Doe mee en win een tablet of smartphone

Wij verloten aan het eind van het jaar een aantal tablets of smartphones onder alle panelleden van de ProviderMonitor. Schrijf je in voor het internetpanel van de Consumentenbond en wie weet win jij dan een tablet of smartphone.

Lees ook:

Resultaten van kwartaal 4 van 2017 zullen eind januari (2018) gepubliceerd worden.