icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Premie autoverzekering

Door autoverzekeringen regelmatig te vergelijken kun je flink geld besparen. De premie van een autoverzekering verschilt niet alleen per autoverzekeraar, maar is ook afhankelijk van veel andere kenmerken. Denk bijvoorbeeld aan de dekking, je woonplaats, je leeftijd en wat voor auto je hebt.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Artikel premie autoverzekering

Premie van een autoverzekering

De premie van je autoverzekering wordt bepaald door

  • je leeftijd
  • woonplaats
  • hoeveel kilometers je rijdt
  • je schadeverleden 

Sommige autoverzekeraars kijken naar je huisnummer voor de premie (en zelfs naar de huisnummertoevoeging). Ook het merk en bouwjaar van je auto spelen een rol. De dekking van je autoverzekering speelt ook mee. De beperkt-cascoverzekering en de volledig-casco-autoverzekering zijn duurder dan WA-autoverzekeringen.

Premie en bonus-malusladder

Bij bijna alle verzekeraars krijg je korting (bonus) op je autopremie als je schadevrij rijdt. Claim je in een jaar toch 1 of meerdere schades, dan kan de premie (fors) omhoog gaan (malus). Autoverzekeraars gebruiken bonus-malustabellen die je in de voorwaarden vindt. Voor de premie tellen het aantal schadevrije jaren sterk mee.

Leeftijd en een hogere premie

Bij een nieuwe auto of een schadeclaim en na een verhuizing kun je te maken krijgen met een hogere premie. Bij een groot aantal verzekeraars gaat de premie ook omhoog bij een leeftijd vanaf 65 jaar. En ook jongeren onder de 24 jaar betalen vaak een stuk meer voor hun premie dan meer ervaren rijders.

Kilometers per jaar

Nederlandse autorijders maken zo'n 12.000 kilometer per jaar. Jaarlijks veel kilometers rijden, betekent vaak ook een hogere verzekeringspremie betalen dan iemand die weinig rijdt. De premieverschillen kunnen oplopen tot wel 600%. Bij sommige autoverzekeraars loont het soms juist om minder te rijden, zoals bij Route Mobiel en Zelf.

Premie autoverzekering wijzigen

Een verhuizing, een nieuwe of juist een oudere auto, nieuwe voorwaarden of aanpassing van je premie door je autoverzekeraar, het zijn slechts enkele redenen om regelmatig je autoverzekering te vergelijken. Soms kun je je auto na een schadeclaim voordeliger bij een andere autoverzekeraar verzekeren. 

Tips om te besparen op de premie van je autoverzekering:

  • Wie meerdere verzekeringen bij 1 verzekeraar onderbrengt kan vaak pakketkorting krijgen.
  • Heb je een tweede auto, dan kan een tweede gezinsautoregeling voordelig uitpakken.
  • Deel je de auto met anderen? Ook dan is het slim om te kijken welke mogelijkheden verzekeraars daarvoor bieden.
  • Is het ‘nieuwe rijden’ je op het lijf geschreven? Dan kun je ook kijken of een rijstijlverzekering voordelig voor je uitpakt.
  • Het privé leasen groeit in populariteit. Bij de leaseprijs zit de autoverzekering standaard inbegrepen. Check wel de voor- en nadelen voor je een contract afsluit.
  • Soms kun je een kleine schade beter zelf betalen dan deze te claimen. Meer tips over schade claimen of zelf betalen.

Autoverzekeringen vergelijken

Vergelijk de verschillende premies en voorwaarden van autoverzekeringen in onze vergelijker. Je ziet dan snel en simpel welke polis én dekking het beste bij jou en je auto passen.

veel-gestelde-vragen

Test autoverzekeringen