icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Premie autoverzekering

Tussen premies kunnen grote verschillen zitten. Daarom loont het om autoverzekeringen regelmatig te vergelijken, want zo kun je veel geld besparen. De premie verschilt niet alleen per verzekeraar. Het is ook afhankelijk van veel kenmerken zoals de dekking, je woonplaats, je leeftijd en wat voor auto je hebt.
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Artikel premie autoverzekering

Waaruit bestaat de premie van een autoverzekering?

De premie van je autoverzekering wordt bepaald door je leeftijd, woonplaats, hoeveel kilometers je rijdt en je schadeverleden. Ook het merk en bouwjaar van je auto spelen een rol. Het maakt voor de hoogte van je premie ook uit hoe uitgebreid je verzekerd wilt zijn. Denk aan de dekking (WA, WA+, Allrisk) en aanvullende verzekeringen zoals een rechtsbijstands- of een ongevallenverzekering. En controleer altijd de voorwaarden van de verzekering. Die kunnen namelijk per verzekeraar verschillen.

Premie autoverzekering en de bonus-malusladder

Bij bijna alle verzekeraars krijg je korting (bonus) op je autopremie als je schadevrij rijdt. Maak je in een jaar toch 1 of meerdere schades die je claimt bij je verzekeraar? Dan moet je er rekening mee houden dat je premie (fors) omhoog kan gaan (malus). Verzekeraars gebruiken hiervoor bonus-malustabellen die je in de voorwaarden van de verzekeraar kunt vinden. Voor de premie maakt het veel uit hoeveel ‘schadevrije jaren’ je hebt opgebouwd.

Soort verzekering en premie autoverzekering

Je auto moet minimaal WA verzekerd zijn. Deze wettelijke aansprakelijkheidsverzekering keert alleen uit als je met je auto schade veroorzaakt aan anderen. Je kunt ook kiezen voor een WA+-verzekering (beperkt casco). Die keert ook uit bij schade door bijvoorbeeld inbraak of extreme weersomstandigheden. Het meest uitgebreid is de allriskverzekering (volledig casco). Met deze verzekering kun je ook schade claimen die je veroorzaakt aan je eigen auto. Deze verzekeringen zijn uiteraard duurder dan een WA-verzekering.

De ene personenauto is de andere niet en verzekeraars letten daarop bij het bepalen van de premie. Zo zijn er speciale verzekeringen voor oldtimers en youngtimers, maar ook bestaan er speciale caravanverzekeringen. Kijk goed naar de voorwaarden voor je zo’n verzekering afsluit.

Een andere ontwikkeling is de opkomst van zelfrijdende auto’s. Deze auto’s moeten autorijden veiliger maken en op termijn zou daardoor de premie lager kunnen worden. Zover is het alleen nog niet. En volgens de wet moet je nog altijd zelf de handen aan het stuur houden.

Hoe kan ik besparen op mijn premie?

Een verhuizing, nieuwe auto, nieuwe voorwaarden of aanpassing van je premie door je autoverzekeraar, het zijn slechts enkele redenen om regelmatig je autoverzekering te vergelijken.

Misschien is het tijd om de dekking van je verzekering aan te passen als je auto wat ouder is. Of kun je je auto na een schade voordeliger bij een andere verzekeraar verzekeren. Vergelijken en overstappen kan binnen een paar minuten en kan je veel geld besparen. Let daarbij niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden.

Ook op andere manieren kun je mogelijk besparen op de premie van je autoverzekering:

  • Wie meerdere verzekeringen bij 1 verzekeraar onderbrengt kan vaak pakketkorting krijgen.
  • Heb je een tweede auto, dan kan een tweede gezinsautoregeling voordelig uitpakken.
  • Deel je de auto met anderen? Ook dan is het slim om te kijken welke mogelijkheden verzekeraars daarvoor bieden.
  • Is het ‘nieuwe rijden’ je op het lijf geschreven? Dan kun je ook kijken of een rijstijlverzekering voordelig voor je uitpakt.
  • Het privé leasen groeit in populariteit. Bij de leaseprijs zit de autoverzekering standaard inbegrepen. Check wel de voor- en nadelen voor je een contract afsluit.

Wanneer krijg je een hogere premie?

Bij een nieuwe auto of een schadeclaim en na een verhuizing kun je te maken krijgen met een hogere premie. Bij een groot aantal verzekeraars gaat de premie ook omhoog bij een leeftijd vanaf 65 jaar. En ook jongeren onder de 24 jaar betalen vaak een stuk meer voor hun premie dan meer ervaren rijders.

Schade wel of niet claimen?

Een schadeclaim indienen bij je autoverzekeraar levert meestal een hogere premie op. Het ligt er wel aan wat voor soort schade het is en hoe je verzekerd bent. Bij sommige verzekeraars kun je kiezen voor een bonus-malusbeschermer. In ruil voor een hogere premie, blijft de premie na 1 schade gelijk aan de oude premie. Wel gaat het ten koste van je schadevrije jaren. Soms kan het voordeliger zijn om een kleine schade zelf te betalen. Vergelijk daarom altijd de hogere premie met de hoogte van het schadebedrag.

Meer tips over schade claimen of zelf betalen.Test autoverzekeringen