icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px
Koopadvies

Boormachine kopen: waar let je op?

Wil je een boormachine kopen? Er zijn vele verschillende soorten, zoals accuboormachines, klopboormachines en hamerboormachines. We vertellen je waarop je moet letten bij de aanschaf.

Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden


1
Welke boormachine voor welke klus?

 • Koopadvies_channel1_accuboormachine

  Accuschroefboormachine

  Een (bijna) alleskunner voor schroeven en boren in hout, metaal en steen. Minder goed geschikt voor boren in harde steen en ongeschikt voor boren in beton. Voorzien van een accu. We raden dit type aan als je eerste boormachine. Het is het enige type dat we elk jaar testen. 

  Vergelijk accuschroefboormachines

 • Miniboormachine graphic koopadvies

  Accuschroevendraaier

  Een handzame en kleine, maar veel minder krachtige variant van de schroefboormachine. Vooral handig voor schroeven, maar je kunt er soms ook wel een beetje mee boren. Met accu's van 3,6V tot 10,8V.

 • Koopadvies_channel1_Klopboormachine

  Klopboormachine

  Zwaardere boor die ook kan ‘kloppen’, waarbij de boor ook in de lengterichting beweegt. Nuttig voor hardere steensoorten, maar in beton boren gaat nog steeds matig. Met regelbare snelheid en een hoger maximum toerental dan een schroefboormachine. Verkrijgbaar met accu, maar populairder met een snoer. Minder geschikt voor schroeven.

 • Koopadvies_channel1_Boorhamer

  Boorhamer

  Nog zwaarder type boor. Hierin staat het ‘kloppen’ of ‘hameren’ centraal, en is de beweging voor- en achteruit veel krachtiger dan bij een klopboor. Dit type boor heb je nodig om te boren in beton. Gebruikt speciale (SDS) boren. Ook verkrijgbaar met accu, maar meestal gekocht met een snoer.

2
Hoe krachtig

Een belangrijk aspect van een accuschroefboormachine is de geleverde kracht. Hoe krachtiger de machine, hoe meer je ermee kunt. Maar een krachtigere machine is ook groter, zwaarder en duurder.

Een indicatie voor de kracht die een accuschroefboormachine levert is het voltage van de accu. Dit is vrijwel altijd een veelvoud van 1,2V. De zwaardere machines hebben een accu van 14,4V, 18V of meer. 10,8V, 7,2V en 3,6V zijn ook gangbaar.

Als je met je machine zo veel mogelijk wilt kunnen doen, raden we een boormachine met een accu van 18 of 14,4V aan. Wil je alleen schroeven en licht boren, bijvoorbeeld voorboren in zacht hout, dan kun je ook een boormachine met een minder zware accu kopen. 

Vergelijk accuschroefboormachines met een accu van 14,4 of 18V.

Koopadvies_channel2

3
Extra’s en accessoires

Er zijn nogal wat opties bij boormachines. Dit is ons advies over wat je wel en niet nodig hebt:

2 Li-ion accu’s
We raden aan om meteen een machine te kopen met 2 (of meer) Li-ion accu’s. Dan kun je altijd door blijven werken. Het is vanaf 1 januari 2017 niet meer toegstaan om boormachines met een NiCd accu te verkopen, en we raden deze accu's dan ook niet aan. 

Koffer
Een koffer is reuze handig om je boormachine te vervoeren. Kost meestal niet veel extra.

2 versnellingen
Een goede accuschroefboormachine heeft 2 versnellingen. De eerste versnelling heeft een hoog koppel en een laag toerental, bij de 2e is het andersom. Je gebruikt de eerste voor schroeven, en de tweede voor boren.

Klopboorfunctie niet nodig
Sommige krachtige accuschroefboormachines hebben ook een klopboorfunctie. We raden die optie niet aan, tenzij je speciale wensen hebt. Een 'echte' klopboor (met een snoer) is veel krachtiger, heeft vaak een veel hoger maximum toerental en is niet heel duur. 

Softgrip
Machines met softgrip hebben een handgreep van zacht kunststof en niet van hard plastic. Dat is veel fijner als je de boormachine voor een langere tijd gebruikt.

Koolstofborstelloze motor
De laatste jaren worden veel duurdere boormachines uitgerust met een koolborstelloze of 'brushless' motor. Die zouden veel langer mee moeten gaan. Interessant, maar nog geen essentiële optie. Houd er rekening mee dat bij de meeste boormachines de accu het als eerste zal begeven.  

Accesoires
Je kunt regelmatig boormachines kopen in de aanbieding. Niet zelden zit er dan ook een accesoireset bij, met boren en bitjes. Handig, zeker als je nog niets hebt.

Accu's met extra capaciteit
Er zijn ook veel productvariaties waarbij de boormachine wordt geleverd met een accu met een grote capaciteit. Een capaciteit van 1.5 Ah tot 2 Ah is gebruikelijk voor boormachines, de zwaardere accu's hebben 4 tot 5 Ah. De voordelen daarvan zijn evident: je kunt langer doorwerken. Maar de machine wordt ook zwaarder en de prijs natuurlijk ook hoger. 

4
Wat zegt de prijs?

Accuboormachines heb je van €40 tot ver over de €300. De prijs wordt onder andere bepaald door het vermogen, de mogelijkheden en de meegeleverde accessoires.

Zelfs bij machines met dezelfde mogelijkheden kan er een flink prijsverschil zijn. Uit onze test blijkt dat de duurdere machines over het algemeen beter presteren dan de goedkopere. Het verschil zit hem dan in kwaliteit en duurzaamheid. De goedkopere machines hebben moeite met de duurzaamheidstest. Af en toe vinden we ook problemen met de (elektrische) veiligheid. Het predicaat Beste Koop kunnen we daarom niet vaak uitdelen in deze test. Maar heel soms vinden we een model dat goed én goedkoop is.

Een echt goede accuboormachine heb je vanaf €150. Klus je echt veel? Overweeg dan om een accuboormachine uit het (semi-)professionele segment te kiezen. Die zijn er vanaf ongeveer €250.

Vergelijk accuboormachines op prijs

Koopadvies_channel4_NW

5
Waar koop je een boormachine?

Boormachines koop je bij de bouwmarkt, bij de gereedschapsspecialist of online. Zeker als je een duurdere machine koopt mag je ervan uitgaan dat hij lang mee gaat. Voor garantie en reparaties moet je contact opnemen met de winkel waar je het product gekocht hebt. Daarom is het de moeite waard om even stil te staan bij de plek waar je een apparaat koopt.

Zie ook: Welke bouwmarkt is de beste (onderzoek van januari 2015)

Test boormachines

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Waar moet ik op letten voordat ik in de muur boor? En hoe onderhoud ik mijn boormachine? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...


Er zijn helaas geen artikelen gevonden..