icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Boormachine kopen: waar let je op?

Boormachines zijn er in verschillende uitvoeringen: accuschroefboormachines, klopboormachines en hamerboormachines. Welke heb je nodig en waar moet je op letten?

Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden


1
Welke boormachine voor welke klus?

 • Koopadvies_channel1_accuboormachine

  Accuschroefboormachine

  Een (bijna) alleskunner voor schroeven en boren in hout, metaal en zachte steen. Minder goed geschikt voor boren in harde steen en ongeschikt voor boren in beton. Voorzien van een accu. We raden dit type aan als je eerste boormachine. Dit is het enige type dat we elk jaar testen. 

  Vergelijk accuschroefboormachines

 • Miniboormachine graphic koopadvies

  Accuschroevendraaier

  Dit is een handzame en kleine, maar veel minder krachtige variant van de schroefboormachine. Vooral handig voor schroeven, ook waar je weinig ruimte hebt. Erg goed geschikt voor het in elkaar zetten van een kast bijvoorbeeld. Het is vooral een schroevendraaier, maar je kunt er soms ook wel een beetje mee boren. Met accu's van 3,6V tot 7,2V.

 • Koopadvies_channel1_Klopboormachine

  Klopboormachine

  Zwaardere boor die ook kan ‘kloppen’, waarbij de boor ook in de lengterichting beweegt. Bedoeld voor hardere steensoorten, maar in beton boren gaat nog steeds nauwelijks. Met regelbare snelheid en een hoger maximum toerental dan een schroefboormachine. Verkrijgbaar met accu, maar populairder met een snoer. Minder geschikt voor schroeven.

 • Koopadvies_channel1_Boorhamer

  Boorhamer

  Een nog zwaardere boor, die niet 'klopt', maar 'hamert'. Hier is de beweging vooruit veel krachtiger dan bij een klopboor. Dit type heb je nodig om te boren in beton. Gebruikt speciale (SDS plus of max) boren. Ook verkrijgbaar met accu, maar meestal gekocht met een snoer. Met deze machine kun je ook normaal boren, maar niet schroeven.

2
Hoe krachtig?

Als het gaat om de kracht of prestatie van een accuschroefboormachine zijn twee zaken van belang: toerental en koppel. Koppel is kracht gecombineerd met rotatie. 

Simpel gezegd: voor boren wil je maximale toeren, voor schroeven maximaal koppel. Veel accuschroefboormachines hebben daarom 2 versnellingen: in de ene heb je maximale toeren, in de andere juist minder toeren en meer koppel.  

Accuschroefboormachine variëren in het voltage (ook: spanning) van de accu. Dit voltage is vrijwel altijd een veelvoud van 1,2V. De zwaardere machines hebben een accu van 14,4V, 18V of meer. 12V en 10,8V zijn ook gangbaar. Een hoger voltage betekent (meestal) dat een machine ook een hoger maximaal toerental heeft, en dus beter kan boren. Voor schroeven is het voltage minder van belang: accuschroevendraaiers hebben meestal een voltage van maar 7,2V of minder.

Accuschroefboormachine met een lagere accuspanning zijn lichter en goedkoper. Als je met je machine zo veel mogelijk wilt kunnen doen, raden we een boormachine met een accu van 18V of 14,4V aan. Wil je alleen schroeven en licht boren, bijvoorbeeld voorboren in zacht hout, dan kun je ook een boormachine met een lagere accuspanning kopen. Wil je alleen schroeven, overweeg dan een accuschroevendraaier.

Naast accuspanning (in Volt) hebben accu's ook een capaciteit (in Ah). Dit is een maat voor hoe lang je met de accu kunt schroeven of boren, en zegt niets over de prestaties van een machine.

Vergelijk accuschroefboormachines

3
Extra’s en accessoires

Er zijn nogal wat opties bij boormachines. Dit is ons advies over wat je wel en niet nodig hebt:

2 Li-ion accu’s
We raden aan om een machine te kopen met 2 (of meer) Li-ion accu’s. Dan kun je altijd door blijven werken. Boormachines met een NiMH accu raden we niet aan. En het is sinds 2017 niet meer toegestaan om boormachines met een NiCd accu te verkopen.

Koffer
Een koffer is reuze handig om je boormachine te vervoeren. Kost meestal niet veel extra.

2 snelheden
Een goede accuschroefboormachine heeft 2 snelheden. Je gebruikt de eerste voor schroeven en de tweede voor boren.

Klopboorfunctie niet nodig
Sommige accuschroefboormachines hebben ook een klopboorfunctie. We raden die optie voor thuisgebruik niet aan. Voor boren in beton heb je een hamerboor nodig, en een 'echte' klopboor (met een snoer) heeft vaak een veel hoger maximum toerental en is niet heel duur. 

Softgrip
Machines met softgrip hebben een handgreep van zacht kunststof en niet van hard plastic. Dat is veel fijner als je de boormachine voor een langere tijd gebruikt.

Koolstofborstelloze motor
De laatste jaren worden veel duurdere boormachines uitgerust met een koolborstelloze of 'brushless' motor. Die zouden veel langer mee moeten gaan. Interessant, maar nog geen essentiële optie. Houd er rekening mee dat bij de meeste boormachines de accu het als eerste begeeft.  

Accessoires
Je kunt regelmatig boormachines kopen in de aanbieding. Vaak zit er dan ook een accessoireset bij, met boren en bitjes. Handig, zeker als je nog niets hebt.

Snellader

Soms kun je een variant met een snellader kopen. Met zo'n lader heb je je accu's binnen hele korte tijd (< 30 min) opgeladen. Heel handig als het niet te veel extra kost.

Accu's met extra capaciteit
Een capaciteit van 1.5 Ah tot 2 Ah is gebruikelijk voor boormachines. Soms vind je ook varianten met accu's van 4 of 5 Ah. Daarmee kun je dus langer doorwerken. Maar de machine wordt ook zwaarder en de prijs natuurlijk hoger. Voor thuis niet aangeraden.

4
Wat zegt de prijs?

Accuboormachines heb je van €40 tot ver over de €300. De prijs wordt onder andere bepaald door het vermogen, de mogelijkheden en de meegeleverde accessoires.

Zelfs bij machines met dezelfde mogelijkheden kan er een flink prijsverschil zijn. Uit onze test blijkt dat de duurdere machines over het algemeen beter presteren dan de goedkopere. Het verschil zit hem dan in kwaliteit en degelijkheid.

De goedkopere machines hebben moeite met de degelijkheid/levensduurtest. Af en toe vinden we ook problemen met de (elektrische) veiligheid. Het predicaat Beste Koop kunnen we daarom niet vaak uitdelen in deze test. Maar heel soms vinden we een model dat goed én goedkoop is.

Een echt goede accuboormachine heb je vanaf €150. Klus je echt veel? Overweeg dan om een accuboormachine uit het (semi-)professionele segment te kiezen. Die zijn er vanaf ongeveer €200.

Vergelijk accuboormachines op prijs

Koopadvies_channel4_NW

5
Waar koop je een boormachine?

Boormachines koop je bij de bouwmarkt, bij de gereedschapsspecialist of online. Zeker als je een duurdere machine koopt mag je ervan uitgaan dat hij lang mee gaat. Voor garantie en reparaties moet je contact opnemen met de winkel waar je het product gekocht hebt. Daarom is het de moeite waard om even stil te staan bij de plek waar je een apparaat koopt.

Lees ook:

Koopadvies_channel2

Test boormachines

CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Waar moet ik op letten voordat ik in de muur boor? En hoe onderhoud ik mijn boormachine? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

Bekijk het forum