icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Boormachine kopen: waar let je op?

Wil je een boormachine kopen? Er zijn vele verschillende soorten, zoals accuschroefboormachines, klopboormachines en hamerboormachines. We vertellen je waarop je moet letten bij de aanschaf.

Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden


1
Welke boormachine voor welke klus?

 • Koopadvies_channel1_accuboormachine

  Accuschroefboormachine

  Een (bijna) alleskunner voor schroeven en boren in hout, metaal en steen. Minder goed geschikt voor boren in harde steen en ongeschikt voor boren in beton. Voorzien van een accu. We raden dit type aan als je eerste boormachine. Het is het enige type dat we elk jaar testen. 

  Vergelijk accuschroefboormachines

 • Miniboormachine graphic koopadvies

  Accuschroevendraaier

  Dit is een handzame en kleine, maar veel minder krachtige variant van de schroefboormachine. Vooral handig voor schroeven, ook waar je weinig ruimte hebt. Erg goed geschikt voor het in elkaar zetten van een kast bijvoorbeeld. Het is vooral een schroevendraaier, maar je kunt er soms ook wel een beetje mee boren. Met accu's van 3,6V tot 10,8V.

 • Koopadvies_channel1_Klopboormachine

  Klopboormachine

  Zwaardere boor die ook kan ‘kloppen’, waarbij de boor ook in de lengterichting beweegt. Nuttig voor hardere steensoorten, maar in beton boren gaat nog steeds nauwelijks. Met regelbare snelheid en een hoger maximum toerental dan een schroefboormachine. Verkrijgbaar met accu, maar populairder met een snoer. Minder geschikt voor schroeven.

 • Koopadvies_channel1_Boorhamer

  Boorhamer

  Een nog zwaardere boor, die niet 'klopt', maar 'hamert'. Hier is de beweging vooruit veel krachtiger dan bij een klopboor. Dit type boor heb je nodig om te boren in beton. Gebruikt speciale (SDS plus of max) boren. Ook verkrijgbaar met accu, maar meestal gekocht met een snoer. Je kunt er eventueel ook normaal mee boren, maar niet mee schroeven.

2
Hoe krachtig?

Als het gaat om de kracht of prestatie van een accuschroefboormachine zijn twee grootheden van belang: toerental en koppel. Koppel is kracht gecombineerd met rotatie. 

Simpel gezegd: voor boren wil je maximale toeren, voor schroeven maximaal koppel. Veel accuschroefboormachines hebben daarom 2 versnellingen: in de ene heb je maximale toeren, in de andere juist minder toeren en meer koppel.  

Accuschroefboormachine variëren in het voltage (ook: spanning) van de accu. Dit voltage is vrijwel altijd een veelvoud van 1,2V. De zwaardere machines hebben een accu van 14,4V, 18V of meer. 12V en 10,8V zijn ook gangbaar. Een hoger voltage betekent (meestal) dat een machine ook een hoger maximaal toerental heeft, en dus beter kan boren. Voor schroeven is het voltage minder van belang: accuschroevendraaiers hebben meestal een voltage van maar 7,2V.

Accuschroefboormachine met een lagere accuspanning zijn lichter en goedkoper. Als je met je machine zo veel mogelijk wilt kunnen doen, raden we een boormachine met een accu van 18V of 14,4V aan. Wil je alleen schroeven en licht boren, bijvoorbeeld voorboren in zacht hout, dan kun je ook een boormachine met een lagere accuspanning kopen. Wil je alleen schroeven, overweeg dan een accuschroevendraaier.

Naast accuspanning (in Volt) hebben accu's ook een capaciteit (in Ah). Dit is een maat voor hoe lang je met de accu kunt schroeven of boren, en zegt niets over de prestaties van een machine.

Vergelijk accuschroefboormachines met een accu van 14,4 of 18V.

Koopadvies_channel2

3
Extra’s en accessoires

Er zijn nogal wat opties bij boormachines. Dit is ons advies over wat je wel en niet nodig hebt:

2 Li-ion accu’s
We raden aan om meteen een machine te kopen met 2 (of meer) Li-ion accu’s. Dan kun je altijd door blijven werken. Het is vanaf 1 januari 2017 niet meer toegstaan om boormachines met een NiCd accu te verkopen.

Koffer
Een koffer is reuze handig om je boormachine te vervoeren. Kost meestal niet veel extra.

2 versnellingen
Een goede accuschroefboormachine heeft 2 versnellingen. Je gebruikt de eerste voor schroeven en de tweede voor boren.

Klopboorfunctie niet nodig
Sommige accuschroefboormachines hebben ook een klopboorfunctie. We raden die optie voor thuisgebruik niet aan. Voor boren in beton heb je een hamerboor nodig, en een 'echte' klopboor (met een snoer) heeft vaak een veel hoger maximum toerental en is niet heel duur. 

Softgrip
Machines met softgrip hebben een handgreep van zacht kunststof en niet van hard plastic. Dat is veel fijner als je de boormachine voor een langere tijd gebruikt.

Koolstofborstelloze motor
De laatste jaren worden veel duurdere boormachines uitgerust met een koolborstelloze of 'brushless' motor. Die zouden veel langer mee moeten gaan. Interessant, maar nog geen essentiële optie. Houd er rekening mee dat bij de meeste boormachines de accu het als eerste zal begeven.  

Accesoires
Je kunt regelmatig boormachines kopen in de aanbieding. Niet zelden zit er dan ook een accesoireset bij, met boren en bitjes. Handig, zeker als je nog niets hebt.

Snellader

Soms kun je een variant met een snellader kopen. Met zo'n lader heb je je accu's binnen hele korte tijd (< 30 min) opgeladen. Heel handig als het niet te veel extra kost.

Accu's met extra capaciteit
Een capaciteit van 1.5 Ah tot 2 Ah is gebruikelijk voor boormachines. Soms vind je ook varianten met accu's van 4 of 5 Ah. Daarmee kun je dus langer doorwerken. Maar de machine wordt ook zwaarder en de prijs natuurlijk hoger. Voor thuis niet aangeraden.

4
Wat zegt de prijs?

Accuboormachines heb je van €40 tot ver over de €300. De prijs wordt onder andere bepaald door het vermogen, de mogelijkheden en de meegeleverde accessoires.

Zelfs bij machines met dezelfde mogelijkheden kan er een flink prijsverschil zijn. Uit onze test blijkt dat de duurdere machines over het algemeen beter presteren dan de goedkopere. Het verschil zit hem dan in kwaliteit en degelijkheid. De goedkopere machines hebben moeite met de degelijkheid/levensduurtest. Af en toe vinden we ook problemen met de (elektrische) veiligheid. Het predicaat Beste Koop kunnen we daarom niet vaak uitdelen in deze test. Maar heel soms vinden we een model dat goed én goedkoop is.

Een echt goede accuboormachine heb je vanaf €150. Klus je echt veel? Overweeg dan om een accuboormachine uit het (semi-)professionele segment te kiezen. Die zijn er vanaf ongeveer €200.

Vergelijk accuboormachines op prijs

Koopadvies_channel4_NW

5
Waar koop je een boormachine?

Boormachines koop je bij de bouwmarkt, bij de gereedschapsspecialist of online. Zeker als je een duurdere machine koopt mag je ervan uitgaan dat hij lang mee gaat. Voor garantie en reparaties moet je contact opnemen met de winkel waar je het product gekocht hebt. Daarom is het de moeite waard om even stil te staan bij de plek waar je een apparaat koopt.

Lees ook:

Test boormachines

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Waar moet ik op letten voordat ik in de muur boor? En hoe onderhoud ik mijn boormachine? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...