icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Accuboormachine kopen: waar let je op?

Accuboormachines zijn er in verschillende uitvoeringen: schroefboormachines, klopboormachines en hamerboormachines. Welke heb je nodig en waar moet je op letten wanneer je een accuboormachine gaat kopen?

1

Keuzehulp accuboormachines

Wil je weten welke accuboormachine het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste accuboormachine.

Help mij kiezen

Lichte boormachine

2

Welke accuboormachine voor welke klus?

Accuboormachine - Columns

Schroefboormachine

Een (bijna) alleskunner voor schroeven en boren in hout, metaal en zachte steen. Minder geschikt voor boren in harde steen en ongeschikt voor boren in beton.

We raden dit type aan als je eerste accuboormachine. Dit is het enige type dat we elk jaar testen, in lichte en zware varianten. 

Wat is de beste accuboormachine?

Accuboormachine - Klein - Columns

Accuschroevendraaier

Een handzame en kleine, maar veel minder krachtige variant van de schroefboormachine. Vooral handig voor schroeven, ook waar je weinig ruimte hebt.

Het is vooral een schroevendraaier, maar je kunt er soms ook wel een beetje mee boren. Met accu's van 3,6V tot 7,2V.

Accuboormachine - Klopboormachine - Columns

Klopboormachine

Zwaardere boor die ook kan ‘kloppen’. De boor beweegt ook in de lengterichting. Geschikt voor hardere steensoorten, maar niet voor beton.

Met regelbare snelheid en een hoger toerental dan een schroefboormachine. Verkrijgbaar met accu, maar populairder met een snoer. Minder geschikt voor schroeven.

Accuboormachine - Boohammer - Columns

Boorhamer

De zwaarste boormachine, die niet 'klopt', maar 'hamert'. De beweging 'vooruit' is het belangrijkst. Geschikt voor boren in beton.

Gebruikt speciale (SDS plus of max) boren. Te koop met accu, maar meestal gekocht met snoer. Met een boorhamer kun je ook normaal boren, maar niet schroeven.

3

Welk voltage?

Zwaar en licht bij accuboormachines slaat op het gewicht, maar ook op de kracht. Als het gaat om de kracht of prestatie van een boormachine zijn toerental en koppel belangrijk. Koppel is kracht gecombineerd met rotatie.

Voor boren wil je maximale toeren, voor schroeven maximaal koppel. Veel accuschroefboormachines hebben daarom 2 versnellingen: in de ene heb je maximale toeren, in de andere meer koppel.

Het voltage van de motor en de bijbehorende accu bepalen hoe krachtig de accuboormachine is. Bij zware machines is dat van 14,4V, 18V of meer, bij lichte machines 12V of 10,8V.

Met een hoger voltage heeft een boormachine (meestal) een hoger toerental. Hij kan dus beter boren. Wil je alleen schroeven, dan telt het voltage minder mee. Daarom hebben accuschroevendraaiers meetal een voltage van 7,2 of minder. 

Wil je met je machine zo veel mogelijk doen, neem dan een zware accuboormachine. Maar boormachines met een lage accuspanning zijn alsnel een halve kilo lichter, en goedkoper. Wil je alleen schroeven en licht boren, bijvoorbeeld voorboren in zacht hout? Kies dan een lichte accuboormachine.

Bekijk ook:
De beste zware accuboormachine
De beste lichte accuboormachine

4

Welke accu heb je nodig?

Koop een accuboormachine met 2 (of meer) Li-ion accu's. Dan kun je altijd door blijven werken. Boormachines met een NiMH accu raden we niet aan en die zien we ook nauwelijks meer.

De voltage van de motor bepaalt welke accu bij een boormachine hoort. Accu's hebben ook een capaciteit (in Ah). Dat geeft aan hoe lang je met de accu kunt schroeven of boren, maar zegt niets over de prestaties van een machine.

Fabrikanten van elektrisch gereedschap werken steeds vaker met accusystemen of accuplatforms. Je kunt dan de accu in meerdere gereedschappen van hetzelfde merk gebruiken. Vaak kun je dan dezezelfde machine kopen met 1 of 2 accu's van verschillende capaciteiten. 

Wij raden een capaciteit van 1,5 tot 2,5 Ah aan. Met grotere accu's, van bijvoorbeeld 4 of 5 Ah, kun je langer doorwerken, maar de machine wordt een stuk zwaarder. Gebruik alleen een grotere accu als je lang zonder stroom moet werken. 

Een accuboormachine zonder accu's kopen is alleen handig als je de accu's al hebt. Soms wordt een variant zonder accu's ook geleverd zonder koffer, en dat is onhandig.

Lees meer over:
Accu's en accuplatforms

Welke accu 1200x800

5

Extra's en accessoires

Accuboormachine - Snellader - Columns

Snellader

Soms kun je een variant met een snellader kopen. Met zo'n lader heb je door een hogere laadstroom je accu's binnen korte tijd (< 30 min) opgeladen. Heel handig als het niet veel extra kost, maar je moet er rekening mee houden dat een hogere laadstroom zorgt voor een kortere levensduur van de accu.

Accuboormachine - Klopboorfunctie - Columns

Klopboorfunctie

Sommige accuboormachines hebben ook een klopboorfunctie. We raden die optie voor thuisgebruik niet aan. Voor boren in beton heb je een boorhamer nodig. En een 'echte' klopboor (met een snoer) heeft vaak een veel hoger maximum toerental en is niet heel duur. 

Accuboormachine - Borstelloos - Columns

Zonder koolborstels

Een koolborstelloze of 'brushless' motor zou veel langer mee moeten gaan. Hij maakt je accuboormachine ook compacter. De beste boormachines uit onze test hebben steeds vaker een koolborstelloze motor.

Accuboormachine - Accessoires - Columns

Accessoires

Je kunt regelmatig boormachines kopen in de aanbieding. Vaak zit er dan ook een accessoireset bij, met boren en bitjes. Handig, zeker als je nog niets hebt.

Accuboormachine - Softgrip - Columns

Soft grip

Machines met softgrip hebben een handgreep van zacht rubberachtig plastic. Dat is fijn als je de boormachine langere tijd gebruikt.

Accuboormachine - Versnellingen - Columns

Twee versnellingen

Een goede accuboormachine heeft 2 versnellingen. Je gebruikt de eerste voor schroeven en de tweede voor boren.

Accuboormachine - Koffer - Columns

Koffer

Een koffer is handig om je accuboormachine op te bergen en te vervoeren. Kost meestal niet veel extra.

6

Wat zegt de prijs?

Accuboormachines heb je van €40 tot ver over de €300. Het vermogen, de mogelijkheden en de meegeleverde accessoires bepalen de prijs.

Zelfs bij machines met dezelfde mogelijkheden kan er een flink prijsverschil zijn. Uit onze test blijkt dat duurdere machines over het algemeen beter presteren dan goedkopere. Het verschil zit hem dan in kwaliteit en degelijkheid.

De goedkopere machines hebben moeite met de levensduurtests. Af en toe vinden we ook problemen met de (elektrische) veiligheid. 

Vergelijk je accuboormachines op prijs, let dan op het aantal meegeleverde accu's. Vind je een boormachine van een topmerk voor een hele lage prijs, dan kan het wel eens een variant zonder accu's zijn.

Vergelijk accuboormachines op prijs

Wat zegt de prijs

7

Waar koop je een accuboormachine?

Accuboormachines koop je bij de bouwmarkt, de gereedschapsspecialist of online. Zeker als je een duurdere machine koopt, mag je ervan uitgaan dat hij lang mee gaat.

Voor garantie en reparaties moet je contact opnemen met de winkel waar je het product gekocht hebt. Denk daarom van te voren na over waar je de boormachine koopt.  

Lees ook: Een goede schilder of klusjesman vinden

Waar accuboormachine kopen 1200x800

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke accuboormachines goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Accuboor

Test boormachines