icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

besparen-budgetteren-header.jpg

Besparen en budgetteren

Slimmer omgaan met geld en weten waarop je kunt bezuinigen, daarmee kun je geld besparen. Hier vind je tips en inspiratie om geld over te houden, in welke fase van je leven je ook zit. Hoe groot wordt jouw winst?

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:24 september 2019


Bespaartips 

Meer geld overhouden, dat wil iedereen, toch? Wij verzamelden daarom 20 tips om te besparen. Bijvoorbeeld rond het gebruik van je auto, huishoudelijke producten, belastingen en verzekeringen. 

Lees onze bespaartips.

Hulpmiddelen

Digitale huishoudboekjes 

Graag meer inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven? In dat geval biedt een digitaal huishoudboekje uitkomst. Er zijn veel verschillende: van simpel tot uitgebreid, gratis of tegen betaling of bijvoorbeeld via je eigen bank. Elk programma heeft zo zijn voor- en nadelen. Check waarmee jij het handigst kunt budgetteren. 

Lees meer over digitale huishoudboekjes.

Vergelijkers

De Consumentenbond biedt het gemak van onafhankelijke collectieven en vergelijkers. Daarmee kun je flink besparen op bijvoorbeeld de energierekening. Ze zijn door iedereen te gebruiken, ook door niet-leden.

Ontdek hoe jij kunt besparen met onze Vergelijkers.

Meer zorgnieuws?

Als eerste op de hoogte zijn van ontwikkelingen rondom je zorgverzekering? Meld je dan aan voor de ZorgAlert van de Consumentenbond en we houden je per e-mail op de hoogte.

Aanmelden voor ZorgAlert

Zorgalet Ipad met bol 1200x800

Handige rekenhulpen 

Op internet zijn veel rekenhulpjes te vinden die je persoonlijke financiële planning een stuk makkelijker maken. Wij zetten de belangrijkste op één pagina. 

Handige rekenhulpen

Tweedehands kopen en verkopen

Aankopen doen via aanbiedingssites als bol.com of marktplaats.nl, kan veel geld schelen. Daarnaast is het een handige manier om iets te verdienen aan (oude) spullen. Het enige probleem is dat je niet de enige verkoper bent. 

Bekijk onze tips om de concurrentie voor te blijven

Afdingen 

Afdingen loont en dat geldt niet alleen voor de aanschaf van een nieuwe auto of keuken. Wie de stoute schoenen aantrekt kan ook veel besparen door af te dingen in elektronica- en woonwinkels. Maar ook bij de aanschaf van bijvoorbeeld fietsen en zelfs kleding valt veel voordeel te halen door te onderhandelen. 

Lees onze tips over afdingen.

Nieuw & interessant

 • parkeer apps artikel
  Test  |  15 mei.

  Parkeerapps

  Met een parkeerapp op je smartphone kun je in veel gemeenten betalen. Dat is een gemakkelijk alternatief voor de parkeerautomaat. Dit zijn de voordelen, nadelen en de beste parkeerapps.
 • dyme-app
  Eerste indruk  |  29 mrt.

  Dyme

  Dyme is een app die je vaste lasten inzichtelijk maakt en waarmee je abonnementen kunt opzeggen of overstappen. Lees de update.
 • budgetteren-voordeelverpakkingen-1200x800
  3 aug.

  Voordeelverpakkingen

  Groter is beter, zou je denken, maar uit ons onderzoek blijkt dat niet altijd op te gaan. Meestal ben je goedkoper uit als je een voordeelverpakking koopt.
 • betaalrekening-rekeningafschrift-bewaren
  Nieuws  |  9 mei.

  Meerderheid bewaart rekeningafschriften

  De Consumentenbond vroeg recent aan online panelleden of ze hun digitale of papieren bankafschriften ten minste 5 jaar bewaren.