icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Bespaar gemiddeld €350 op je energierekening.|

Doe mee met ons Energiecollectief.

Energiecollectief icon

20 bespaartips

Op zoek naar manieren om te besparen? Wij geven je 20 tips om te besparen en zo meer geld over te houden.
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

Artikel twintig bespaartips

Tip 1: vraag ontheffing voor gemeentelijke belastingen 

Mensen met een laag inkomen kunnen bij hun gemeente ontheffing vragen voor de gemeentelijke belastingen en de waterschapsbelasting. Doorgaans zit het benodigde aanvraagformulier bij de aanslag. Wie voor de ontheffing in aanmerking komt, bespaart een paar honderd euro. 

Tip 2: let op de belasting 

Spaarders en beleggers betalen ieder jaar 1,2% belasting over hun vermogen boven de vrijstelling van €24.437 (2016). Voor partners geldt het dubbele bedrag. Wie boven de vrijstelling uitkomt, kan overwegen zijn hypotheek af te lossen of te kiezen voor groen sparen of beleggen. Dan gelden extra vrijstellingen. Ook schenken aan kinderen kan een optie zijn. 

Op 1 januari 2017 verandert de de belastingheffing over je vermogen

Tip 3: koop en verkoop tweedehands 

Bijna iedereen heeft wel iets van ongebruikte spullen in huis. Verkoop het. Ongebruikte spullen staan alleen maar in de weg en de verkoop levert nog geld op. Loop je huis na op spullen waar je heel goed zonder kunt en zet ze te koop op internet of hang een briefje op in de supermarkt.  

Het kan allemaal nog goedkoper, door tweedehands spullen aan te schaffen. Op aanbiedingssites als Marktplaats of 2dehands.nl staan duizenden gebruikte koelkasten, wasmachines, ovens, magnetrons, bedden, keukenspullen, muziekinstrumenten, cd’s, boeken en andere dingen te koop. 

Koop een tweedehands auto 

Als je liever een eigen auto hebt, koop dan een tweedehands model. Uit berekeningen blijkt dat je het meest bespaart met een middenklasser van 2,5 jaar oud, waar je 2,5 jaar in rijdt.   

Tip 4: goedkoop boodschappen doen 

Doe 1 keer per week de grote boodschappen, bij een goedkope supermarkt. En laat je niet verleiden tot impulsaankopen. 

Aanbiedingen uit folders vind je op voordeelmuis.nl. Je kunt zoeken op woord, merk, winkel of categorie.

Voordat je bij de kassa aansluit, doe je ogen dicht en probeer alles op te noemen wat er in je winkelwagen ligt. Producten waar je niet op komt, zijn waarschijnlijk overbodig. Zet ze terug in het schap. 

Tip 5: leef niet op krediet 

Houd je aan het principe dat je nooit rood staat op de betaalrekening, niet koopt op afbetaling of geld leent. 

Geld lenen door rood te staan op je betaalrekening is duur. Je betaalt hoge rentes, soms nog meer als rood staan niet is toegestaan. Probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen. 

Rekeningen te laat betalen kan ook duur zijn, als je dan rente- of incassokosten moet betalen. Schulden aflossen is ook een vorm van besparen. 

Tip 6: haal de top van de tophypotheek 

Is je huis in de loop der jaren in waarde gestegen? Of heb je al een flink deel van je hypotheek afgelost? Of kun je een hogere waarde aantonen met een taxatierapport of een WOZ-beschikking? Veel hypotheekverstrekkers laten de renteopslag voor een tophypotheek op de renteherzieningsdatum vervallen. Trek aan de bel bij je hypotheekverstrekker. 

Tip 7: verlaag je energiekosten

Gebruik voor het koken van water een waterkoker. Die gaat efficiënt om met energie; het rendement is 90%. Een magnetron gebruikt ongeveer 32% van de warmte om water op te warmen, een gasfornuis 40 tot 50%. 

Koken op gas kost rond de €40 à €50 per jaar. Dat is veel goedkoper dan koken op elektriciteit, keramische en halogeen kookplaten, wat ongeveer €100 per jaar kost. Inductie koken kost ongeveer €80 per jaar. 

Lees meer over het besparen van energie met huishoudelijke apparaten.

Wissel van energieleverancier

In Nederland mag je zelf bepalen van wie je gas en stroom afneemt. Is je energiecontract verlopen of ga je verhuizen? Via onze Energievergelijker kies je de energieleverancier die het best bij je past. Stap direct overstap naar een goedkopere energieleverancier. Je kunt zo tot honderden euro's op je energierekening besparen.

Tip 8: koop een iets ouder model

Iets oudere apparaten doen vaak nauwelijks onder van de nieuwste modellen. Je kunt flink besparen door een wat ouder model te kiezen. Bijvoorbeeld een iPhone (32GB):

 • iPhone 7: €769
 • iPhone 6s: €639
 • iPhone 5s: €329

Peildatum: 3 november 2016

Verkoop je oude toestel

Nieuwe telefoon in gebruik genomen? Verkoop je oude mobiel. Dat levert je een paar tientjes of meer op, zelfs als het toestel enige schade heeft. Je verkoopt je mobiel via Marktplaats of je levert hem in bij een opkoper die een gegarandeerd bod doet. Google naar zulke opkopers met ‘oude mobiel verkopen’ en vergelijk de prijzen. Lees voordat je de oude mobiel wegdoet wel onze tips om alle data van de telefoon te halen! 

Tip 9: onderhandel als je iets koopt 

Verzamel zo veel mogelijk informatie over het product. Bepaal wat je precies wilt, zodat je niet voor onnodige extra's bezwijkt. Bepaal ook vooraf hoeveel je maximaal wilt uitgeven. Zie onderhandelen als slimmigheid, niet als gierigheid: geneer je niet. Blijf rustig en kom vooral niet te gretig over, dat geeft de verkoper meer macht.  

Niet elke branche leent zich voor onderhandelingen. De meubelbranche bijvoorbeeld. Witgoed en bruingoed lenen zich daar al meer voor, net als de keukenbranche. Ga niet in op een ‘gratis’ lening. Afdingen kan ook bij dienstverleners als makelaars, advocaten en notarissen. 

Tip 10: koop producten online 

Kijk en vergelijk op internet. Online kopen is soms stukken goedkoper en je kunt makkelijk prijzen vergelijken. Op onze site zie je  prijzen van meerdere winkels voor de producten hieronder: 

Tip 11: zoek naar subsidies 

Krijg je wel alle subsidies waar je recht op hebt? Misschien heb je wel recht op huur- of zorgtoeslag. Vraag dit na bij je gemeente of bij de Belastingdienst.  

Tip 12: zoek naar de goedkoopste verzekeringen 

Kritisch kijken naar je verzekeringspremies loont. Check bijvoorbeeld onze vergelijker zorgverzekeringautoverzekering en overlijdensrisicoverzekering en kijk of de premies lager kunnen. 

Een goede verzekering voorkomt onverwacht hoge uitgaven, maar daar betaal je wel ieder jaar geld voor. Kijk ook eens naar je:  

Controleer ieder jaar of je niet te veel betaalt. 

Tip 13: bundel je verzekeringen 

Als je verzekeringen bij verschillende maatschappijen hebt lopen, kan het goedkoper zijn om ze bij 1 verzekeringsmaatschappij onder te brengen. Sommige verzekeraars geven korting op elke volgende verzekering die je bij hen afsluit. 

Tip 14: verzeker je via je werk 

Collectieve verzekeringen via je werk zijn vaak goedkoper dan de verzekeringen die je zelf particulier afsluit. Werkgevers bieden doorgaans ziektekostenverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen collectief aan. 

Tip 15: betaal premies tegelijkertijd 

Betaal premies in 1 keer. Vaak is het voordeliger om je verzekeringspremie in 1 keer te betalen in plaats van in termijnen. Verzekeringen hanteren opslagpercentages bij termijnbetalingen. Voor een half jaar premie is dat bijvoorbeeld soms 2%. Een betaling per kwartaal kost bijna 4% extra  en een betaling per maand wel 8%. Bij een bedrag van €180 per jaar betaal je dan bij een betaling per half jaar uiteindelijk €183,60, per kwartaal €187,20 en bij maandbetalingen in totaal zelfs €194,40. 

Tip 16: houd zicht op je financiën 

Houd bij hoeveel geld je uitgeeft en ontvangt. Gebruik bijvoorbeeld een gratis online huishoudboekje om zicht te houden op posten die ongemerkt meer kosten dan je eigenlijk kunt missen. 

Tip 17: spaar meevallers 

Wees zuinig bij een onverwachte meevaller. Zet het geld vast op een spaar- of depositorekening. Een bedrag van €12.000 vastzetten tegen 2% rente levert na 10 jaar een bedrag op van €14.600. 

Wees je bank ontrouw 

Zoek de hoogste spaarrente. Als je €100 per maand spaart op een spaarrekening van 2% per jaar, heb je na 10 jaar €13.280. Dat is ruim €650 meer dan bij 1% rente. 

Bereken wat je voordeel is bij een andere spaarrekening.

Tip 18: huur spullen 

Je hoeft niet alles wat je nodig hebt te kopen. Spullen zoals gereedschap, machines (bijvoorbeeld een stoomreiniger of hogedrukreiniger) en verhuisartikelen (steekwagen en verhuisdozen) kun je ook huren. Op sites zoals huren.nl of boels.nl en bijvoorbeeld bij bouwmarkten zijn allerlei spullen te huur. 

Tip 19: bespaar op je zorgverzekering 

Bedenk of een aanvullende verzekering nodig is. De meeste noodzakelijke operaties en behandelingen worden gedekt door de basisverzekering, dus het is niet altijd nodig om je aanvullend te verzekeren. Als je wel extra zorg nodig denkt te hebben (bijvoorbeeld fysiotherapie, of de tandarts) of hoge eigen bijdragen moet betalen, kan een aanvullende polis voordelig zijn. Zoek goed uit waar je recht op hebt. 

Verhoog je eigen risico

Ben je eigenlijk nooit ziek, dan kan het slim zijn om een hoger eigen risico te nemen, boven op het verplichte eigen risico. Je betaalt dan een lagere zorgpremie. Het blijft natuurlijk een gok, want moet je onverhoopt toch naar het ziekenhuis dan zit je ineens met hogere kosten. 

Lees alles over zorgverzekeringen of beperk je tot de goedkoopste zorgverzekering.

Tip 20: bestel online met kortingscodes 

Wie iets online koopt kan vaak gebruikmaken van een kortingscode. Je vult de code in tijdens het bestellen en krijgt bijvoorbeeld €5 of 10% korting of betaalt geen verzendkosten. De codes zijn te vinden op sites zoals: Nieuw & interessant

 • Digidwang-ongewenst
  Nieuws  |  22 jun.

  Pas op met All Great Dealz

  De Consumentenbond ziet veel klachten over All Great Dealz, een bedrijf dat telefonisch kortingsvouchers voor vliegreizen en hotelovernachtingen verkoopt. Het bedrijf is volgens gedupeerden niet duidelijk over de annuleringsmogelijkheden en beweert retourzendingen niet of beschadigd te hebben ontvangen.
   36 reacties
 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.
 • betaalrekeningen-nieuws
  Nieuws  |  15 mei.

  Datahandelaren gaan consumenten beter informeren

  De Nederlandse Vereniging van Handelsinformatiebureaus (NVH) komt met een stappenplan om consumenten te helpen bij het opvragen en corrigeren van de gegevens die dit soort bureaus over hen verzamelen. Dit gebeurt op aandringen van de Consumentenbond.
   1 reactie
 • geldzaken = makkelijk

  Boek: Geldzaken = makkelijk

  In 90 vragen en antwoorden bespreken we belangrijke financiële kwesties. Van huis en hypotheek tot verzekeringen en besparen op je vaste lasten. Met duidelijke voorbeelden en praktische tips, zodat je direct aan de slag kunt.