icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geldigheid van cadeaubonnen

Cadeaubonnen eindigen al snel ergens onder in een la. En als je ze al terugvindt, zijn ze vaak over de datum. Ook het inwisselen verloopt lang niet altijd vlekkeloos. Bekijk welke cadeaubonnen ons opvielen.

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:13 juni 2016

Artikel cadeabonnen

Geldigheidsduur 

Veel mensen denken dat alle cadeaubonnen onbeperkt geldig zijn, maar dat klopt niet. Het is als volgt: 

 • Als er geen datum op staat, is de bon onbeperkt geldig. 

 • Staat er een uitgiftedatum vermeld, dan heb je 5 jaar de tijd om hem in te wisselen. 

 • Cadeaubonnen mogen ook korter dan 5 jaar geldig zijn, maar dan moet dit op de bon staan. 

 • Korter dan 1 jaar, dat mag niet. Tenzij de verkoper aantoont dat dit redelijk is, bijvoorbeeld als het gaat om consumptiebonnen bij een concert of festival. 

Bovenstaande regels zijn de wettelijke regels. Wij hebben samen met de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten in februari 2016 algemene voorwaarden vastgelegd. Afgesproken is dat bonnen waarmee consumenten iets in een winkel kunnen kopen minimaal 3 jaar geldig zijn. Bonnen voor een 'belevenis' (iets in natura) moeten minimaal 2 jaar geldig zijn, met een mogelijkheid tot 1 jaar verlenging (tegen een kleine bijbetaling). 

Deze voorwaarden gelden voor cadeaubonuitgevers die zich aansluiten bij de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten en alleen voor bonnen die ze vanaf dan verkopen.  

Een paar voorbeelden van cadeaubonnen met een kortere geldigheidstermijn: 

 • De Lekker Leven actieproducten van de Hema zijn korter dan 1 jaar geldig. Zoals de arrangementen 'Winters logeren' en 'Zomerse lunch'. 

 • Bongo hanteert verschillende geldigheidstermijnen. In het slechtste geval is de bon maar 6 maanden geldig. 

 • Een bedrijf dat cadeaubonnen koopt voor zijn werknemers, kan ervoor kiezen om met de uitgever van de bon een kortere termijn af te spreken. Bijvoorbeeld bij kerstgeschenken van Complimento en Tintelingen. 

Lees ook hoe lang zijn cadeaubonnen geldig zijn.

Problemen met inwisselen 

Het aantal winkels waar je een cadeaubon kunt inwisselen, is soms beperkt. Een paar voorbeelden: 

 • Je kunt met de Nationale Bloemenbon betalen bij 1200 Fleurop bloemenwinkels, terwijl er 3600 bloemenwinkels in ons land zijn. En tuincentra horen niet altijd bij die 1200. 

 • Ook webwinkels accepteren cadeaubonnen nog lang niet altijd. De VVV-cadeaubon kun je bij 210 webwinkels inwisselen, waaronder Bol.com. Maar het werkt nogal omslachtig, je moet de VVV-cadeaubon eerst per post opsturen. Dat duurt natuurlijk even, dus direct bestellen is er niet bij. 

Geen wisselgeld 

In plaats van papieren cadeaubonnen zie je steeds vaker zogenoemde giftcards. Deze cadeaukaarten zijn van plastic en lijken op een creditcard. Pluspunt is dat het resterende bedrag bijna altijd als saldo op de kaart blijft staan. Dat scheelt veel ergernis, bij papieren cadeaubonnen wordt namelijk meestal geen wisselgeld gegeven. Alleen zie je vaak niet hoe lang de kaart nog geldig is en hoeveel tegoed er nog op staat. Dat kun je meestal op de website van de cadeaukaart of bij de kassa checken. 

Minder saldo 

Het kan gebeuren dat er minder tegoed op de kaart staat dan je had verwacht. Na 2 jaar brengen de uitgevers van Fashioncheque en YourGift Card kosten in rekening voor het behouden van je saldo. Bij Fashioncheque is dat €0,50 en bij YourGift Card €0,35 per maand. Deze kosten worden achteraf op het saldo in mindering gebracht. 

Opvallende voorwaarden 

Een aantal cadeaubonnen vallen op vanwege hun beperkende voorwaarden: 

 • Bijenkorf Cadeaukaart: niet te gebruiken voor boeken. 

 • Bioscoop Cadeau Card: beperkt aantal aangesloten bioscopen. De ticketprijzen van deze bioscopen kunnen lager liggen dan de waarde van de kaart. Het wisselgeld krijg je niet terug en het tegoed vervalt. Voor arrangementen, iMax en 3D tickets geldt een toeslag. 

 • Bongo: de geldigheidstermijn varieert van 6 tot 15 maanden. Verlengen kan tot 6 maanden na het verstrijken van de geldigheid. Dit is gratis als de bon nog minstens 6 maanden geldig is, in de originele cellofaan verpakking zit en er al een nieuwe versie beschikbaar is. Als de bon minder dan 6 maanden geldig is, kost het €10. Ruilen kan alleen in de Bongo-shops in Rotterdam en Amsterdam. 

 • Fashioncheque: deze wordt alleen verkocht inclusief verpakking à €0,97. Fashioncheque is 1 jaar geldig. Daarna kun je de kaart met een jaar verlengen, mits het saldo hoger is dan €5. Je betaalt voor het verlengen €5 administratiekosten. Na 2 jaar kost het behouden van het saldo €0,50 per maand. 

 • Nationale Bioscoopbon: de papieren bon is alleen in te wisselen bij de kassa. Bij Pathé-bioscopen zijn tickets aan de kassa €0,50 duurder. 

 • YourGift Card: deze kaart is onbeperkt geldig. Na 2 jaar kost het behouden van het saldo €0,35 per maand. Het wordt achteraf per kwartaal op het saldo in mindering gebracht.

Artikelen binnen Besparen en budgetteren

Alle artikelen

Nieuw & interessant

 • parkeren-in-de-stad-betaalautomaat
  27 aug.

  Parkeerkosten: goed voorbereid kun je veel besparen

  Parkeren in een stad, vooral in het centrum, kan je veel geld kosten. Maar goed voorbereid kun je flink besparen. Wij zochten voor 32 steden uit waar je het duurst en goedkoopst kunt parkeren.
 • budgetteren-voordeelverpakkingen-1200x800
  3 aug.

  Voordeelverpakkingen

  Groter is beter, zou je denken, maar uit ons onderzoek blijkt dat niet altijd op te gaan. Meestal ben je goedkoper uit als je een voordeelverpakking koopt. Maar wij vonden uitzonderingen.
 • betaalrekening-rekeningafschrift-bewaren
  Nieuws  |  9 mei.

  Meerderheid bewaart rekeningafschriften

  De Consumentenbond vroeg recent aan online panelleden of ze hun digitale of papieren bankafschriften ten minste 5 jaar bewaren.
 • geldzaken = makkelijk

  Boek: Geldzaken = makkelijk

  In 90 vragen en antwoorden bespreken we belangrijke financiële kwesties. Van huis en hypotheek tot verzekeringen en besparen op je vaste lasten. Met duidelijke voorbeelden en praktische tips, zodat je direct aan de slag kunt.