! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Consumenten letten goed op hun uitgaven, toch staat helft weleens rood

Nieuws|91% van de ruim 1000 ondervraagde consumenten let redelijk goed op zijn uitgavenpatroon. Een ruime meerderheid doet geen uitgaven die hij niet kan betalen, koopt niet op afbetaling en betaalt zijn rekeningen op tijd. Toch staat de helft van de consumenten weleens rood op zijn bankrekening; bij 17% gebeurt dat zelfs regelmatig. Dit blijkt uit onderzoek van het platform Wijzer in geldzaken.

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:21 november 2013


Geen potje onvoorziene uitgaven

41% van de consumenten kan minimaal zes maanden in z'n levensonderhoud voorzien bij verlies van zijn voornaamste inkomensbron. Negen procent zou het nog geen maand redden. 87% van de consumenten spaart op een spaarrekening, maar slechst 38% spaart maandelijks een vast bedrag. De rest zet alleen geld opzij als ze iets over hebben. 30% van de spaarders heeft een doel zoals een auto, vakantie, pensioen, aflossing hypotheek, verhuizing/verbouwing of het aflossen van schulden.

13% spaart nooit en veel consumenten hebben geen potje voor onvoorziene uitgaven. Het Nibud adviseert een buffer van minimaal €3500 voor alleenstaanden en zo'n €5000 voor gezinnen met kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat 35% van de ondervraagden geen potje heeft voor als de wasmachine, koelkast of auto stuk gaat. En 27% heeft een klein beetje geld achter de hand, maar minder dan €3500.

Geld besparen: stap over 

Bij de aanschaf van financiële producten - van een eenvoudige spaarrekening tot een hypotheek - vergelijkt ongeveer de helft van de consumenten producten van verschillende aanbieders. Slechts 6% vergelijkt niet. Ruim een derde controleert of financiële producten nog bij zijn situatie passen. Overstappen naar een andere aanbieder met een beter aanbod doen consumenten niet snel: slechts een kwart grijpt die kans meteen en 35% doet het niet. Dit is zonde, want consumenten kunnen hier veel geld mee besparen. Op de site van de Consumentenbond staan diverse vergelijkers waar je meteen geld kunt besparen op je verzekeringen of energierekening.

Wijzer in geldzaken heeft als doel het gezond financieel gedrag van Nederlanders te vergroten. Iemand vertoont gezond financieel gedrag als hij weloverwogen keuzes maakt, zodat zijn financiën in balans zijn voor zowel de lange als korte termijn. Van belang zijn drie punten:

 1. Management van geld: een balans houden tussen inkomsten en uitgaven en controle houden door te budgetteren en een buffer te hebben.
 2. Financieel plannen: rekening houden met onvoorziene gebeurtenissen op de korte en lange termijn en hier op inspelen.
 3. Bewust beslissingen nemen bij het aanschaffen van financiële producten. Dit betekent kritisch kopen: niet alleen naar de prijs kijken, maar ook advies zoeken waar nodig.

Nieuw & interessant

 • Supermarkt_kassa
  Nieuws | 24 okt.

  Veel verkeerd geprijsde artikelen in supermarkt

  Gemiddeld 1 op de 8 producten in de supermarkt heeft bij de kassa een andere prijs dan in de winkel. Dit blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. Jumbo en Albert Heijn spanden de kroon: 22% van de artikelen waren fout geprijsd.
 • Prijspeiling supermarkten
  Nieuws | 25 aug.

  Prijsverschil tussen A-merk en huismerk steeds groter

  Het prijsverschil tussen A-merken en huismerken groeit. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Was het verschil in 2014 nog 24%, nu zijn huismerkartikelen gemiddeld 45% goedkoper, met uitschieters tot bijna 80%.
 • hotel-laagsteprjisgarantie
  Nieuws | 27 feb.

  Kamer via hotel vaak goedkoper dan via boekingssite

  Consumenten die zoeken naar een goedkope hotelkamer doen er goed aan om verder te kijken dan boekingsites. Hotels bieden hun kamers regelmatig goedkoper aan via hun eigen site. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • parkeer apps artikel
  15 mei.

  Parkeerapps

  Met een parkeerapp op je smartphone kun je in veel gemeenten betalen. Dat is een gemakkelijk alternatief voor de parkeerautomaat. Dit zijn de voordelen, nadelen en de beste parkeerapps.