! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Digitale huishoudboekjes

Om meer controle over je financiën te krijgen en misschien te bezuinigen, is het handig als je weet waar je geld aan op gaat. Een digitaal huishoudboekje kan hierbij helpen.

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:2 oktober 2020

Artikel digitale huishoudboekjes

Gratis huishoudboekje

Veel huishoudboekjes zijn gratis. Uit eerder onderzoek blijkt dat gratis boekjes niet onderdoen voor de betaalde versies. Sommige huishoudboekjes, bijvoorbeeld CashFlow,  MijnGeldzaken en Simpel Huishoudboekje, hebben zowel een gratis als betaalde versie. De betaalde versies hebben meer mogelijkheden, zoals begroten, rapportages maken en subcategorieën aanmaken.

ABN Amro, ASN Bank, Knab, Rabobank en SNS bieden ook een digitaal huishoudboekje aan. Je vindt ze binnen de mobiel bankieren-app of in de internetbankieromgeving. Om het digitale huishoudboekje te gebruiken moet je wel klant zijn van de bank. 

Online of offline huishoudboekjes

Er zijn zowel online als offline digitale huishoudboekjes. Bij een offline huishoudboekje installeer je een programma op je computer en staan je gegevens lokaal opgeslagen. Je bent daardoor meestal aan die computer gebonden.

Bij een online huishoudboekje hoef je geen programma te installeren. Je gebruikt het huishoudboekje door in te loggen op de website of via de app van het huishoudboekje.

Automatische indeling

Het voordeel van een digitaal huishoudboekje ten opzichte van een papieren overzicht of een Excel-bestand, is dat het programma de uitgaven automatisch indeelt in categorieën. Sommige online huishoudboekjes, zoals Het Huishoudboekje, doen dit niet. Die uitgaven zet je meestal in je huishoudboekje door je bij- en afschrijvingen uit internetbankieren te importeren.

Bijna alle huishoudboekjes bieden de mogelijkheid om per categorie een budget vast te stellen.

Bestedingspatroon vergelijken

Bij veel huishoudboekjes is het mogelijk je uitgaven te vergelijken met die van andere gebruikers. Je kunt ook opgeven met welke doelgroep je je wil vergelijken. Het uitgavenpatroon van een alleenstaande naast dat van een gezin met opgroeiende kinderen leggen heeft immers geen zin. 

Zo gebruiken BankingTools Cashflow Manager en CashFlow Complete voor deze vergelijkingen de landelijke gemiddelden van het Nibud. Je kunt dan vergelijken wat mensen in een vergelijkbare situatie minimaal en gemiddeld besteden.

Stel, een echtpaar besteedt maandelijks €450 aan huishoudelijke uitgaven. De richtbedragen van Nibud zijn daarvoor minimaal €367 en gemiddeld €429. Je zou dan zo'n €83 per maand kunnen besparen.

Aanbieders van huishoudboekjes 

Er zijn veel aanbieders van digitale huishoudboekjes, bijvoorbeeld:

Op de website van Wijzer in Geldzaken staat ook een overzicht van digitale huishoudboekjes. Zo vind je het huishoudboekje dat het beste bij je past.

Verdienmodel

De aanbieders van digitale huishoudboekjes verdienen aan de verkoop van betaalde versies van de huishoudboekjes en aan advertenties en links naar andere websites. De meeste huishoudboekjes benaderen klanten niet actief met aanbiedingen via e-mail of sms.

Lees ook:

 

Nieuw & interessant

 • Supermarkt_kassa
  Nieuws | 24 okt.

  Veel verkeerd geprijsde artikelen in supermarkt

  Gemiddeld 1 op de 8 producten in de supermarkt heeft bij de kassa een andere prijs dan in de winkel. Dit blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. Jumbo en Albert Heijn spanden de kroon: 22% van de artikelen waren fout geprijsd.
 • Prijspeiling supermarkten
  Nieuws | 25 aug.

  Prijsverschil tussen A-merk en huismerk steeds groter

  Het prijsverschil tussen A-merken en huismerken groeit. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Was het verschil in 2014 nog 24%, nu zijn huismerkartikelen gemiddeld 45% goedkoper, met uitschieters tot bijna 80%.
 • hotel-laagsteprjisgarantie
  Nieuws | 27 feb.

  Kamer via hotel vaak goedkoper dan via boekingssite

  Consumenten die zoeken naar een goedkope hotelkamer doen er goed aan om verder te kijken dan boekingsites. Hotels bieden hun kamers regelmatig goedkoper aan via hun eigen site. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • parkeer apps artikel
  15 mei.

  Parkeerapps

  Met een parkeerapp op je smartphone kun je in veel gemeenten betalen. Dat is een gemakkelijk alternatief voor de parkeerautomaat. Dit zijn de voordelen, nadelen en de beste parkeerapps.