icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Bespaar gemiddeld €350 op je energierekening.|

Doe mee met ons Energiecollectief.

Energiecollectief icon

Digitale huishoudboekjes

Om meer controle over je financiën te krijgen en misschien ook te bezuinigen, is het handig inzichtelijk te maken waar het geld aan op gaat. Een digitaal huishoudboekje kan hierbij helpen.
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

Artikel digitale huishoudboekjes

Gratis huishoudboekje 

Veel huishoudboekjes zijn gratis. Uit ons eerder onderzoek blijkt dat gratis boekjes niet onder doen voor de betaalde versies. Sommige huishoudboekjes, bijvoorbeeld 'AFAS Personal', 'Cashflow Online' en 'Simpel Huishoudboekje', hebben zowel een gratis als betaalde versie. De betaalde versies hebben meer mogelijkheden, zoals begroten, rapportages maken en subcategorieën aanmaken. 

Online of offline  

Er zijn zowel online als offline digitale huishoudboekjes. Bij een offline huishoudboekje installeer je een programma op je computer en staan je gegevens lokaal opgeslagen. Je bent daardoor meestal ook aan die computer gebonden.  

Bij een online huishoudboekje hoef je geen programma te installeren en dus ook geen updates. Je gebruikt het huishoudboekje door in te loggen op de website van het huishoudboekje.  

Automatische indeling 

Het voordeel van een digitaal huishoudboekje ten opzichte van een papieren overzicht of een Excel-bestand, is dat het programma de uitgaven automatisch indeelt in categorieën. Sommige online huishoudboekjes, zoals 'Het Huishoudboekje', doen dit niet. 

Bijna alle huishoudboekjes bieden de mogelijkheid om per categorie een budget vast te stellen.  

Begrotingsadvies 

Bij veel huishoudboekjes is het mogelijk je uitgaven te vergelijken met die van andere gebruikers. Je kunt ook aangeven met wat voor soort mensen je het uitgavenpatroon wilt meten. De vergelijking tussen een alleenstaande en een gezin met opgroeiende kinderen werkt immers niet.  

De 'Cashflow Manager' van BankingTools en 'AFAS Personal Plus' bijvoorbeeld gebruiken voor deze vergelijkingen de landelijke gemiddelden van het Nibud. Je kunt dan vergelijken wat mensen in een vergelijkbare situatie minimaal en gemiddeld besteden. 

Stel, een echtpaar besteed maandelijks €450 aan huishoudelijke uitgaven. De richtbedragen van Nibud zijn daarvoor minimaal €367 en gemiddeld €429. Er valt dan maximaal €83 te besparen. 

App bij digitaal huishoudboekje 

Sommige digitale huishoudboekjes bieden ook een app aan. Die van 'AFAS Personal' is geschikt voor Android en iPhone, die van 'Cashflow Manager' alleen voor iPhone. Met de app van 'AFAS Personal' kun je bijvoorbeeld kassabonnen scannen met de mobiele telefoon en in het huishoudboekje importeren. Het is ook een handige manier om kassabonnen, die soms na een lange periode niet leesbaar zijn, te bewaren. 

Verdienmodel 

De aanbieders van digitale huishoudboekjes verdienen aan de verkoop van betaalde versies van de huishoudboekjes en aan advertenties en links naar andere websites. De meeste huishoudboekjes benaderen klanten niet actief met aanbiedingen via e-mail of sms.  

Sommige kasboekjes verzenden ook nieuwsbrieven, maar hieraan wordt vermoedelijk niet verdiend. 

Aanbieders van huishoudboekjes 

Er zijn veel aanbieders van digitale huishoudboekjes, bijvoorbeeld: 

Op de website van Wijzer in Geldzaken staat ook een overzicht van digitale huishoudboekjes. Het overzicht is bedoeld om consumenten te helpen het huishoudboekje te vinden dat het beste bij hem/haar past.Nieuw & interessant

 • Digidwang-ongewenst
  Nieuws  |  22 jun.

  Pas op met All Great Dealz

  De Consumentenbond ziet veel klachten over All Great Dealz, een bedrijf dat telefonisch kortingsvouchers voor vliegreizen en hotelovernachtingen verkoopt. Het bedrijf is volgens gedupeerden niet duidelijk over de annuleringsmogelijkheden en beweert retourzendingen niet of beschadigd te hebben ontvangen.
   36 reacties
 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.
 • betaalrekeningen-nieuws
  Nieuws  |  15 mei.

  Datahandelaren gaan consumenten beter informeren

  De Nederlandse Vereniging van Handelsinformatiebureaus (NVH) komt met een stappenplan om consumenten te helpen bij het opvragen en corrigeren van de gegevens die dit soort bureaus over hen verzamelen. Dit gebeurt op aandringen van de Consumentenbond.
   1 reactie
 • geldzaken = makkelijk

  Boek: Geldzaken = makkelijk

  In 90 vragen en antwoorden bespreken we belangrijke financiële kwesties. Van huis en hypotheek tot verzekeringen en besparen op je vaste lasten. Met duidelijke voorbeelden en praktische tips, zodat je direct aan de slag kunt.