icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

7 tips voor succesvolle verkoop via Marktplaats

Verkopen via aanbiedingssites als Marktplaats kan heel handig zijn, maar hoe krijg je de spullen verkocht? Wij geven 7 tips voor een succesvolle verkoop.

Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:11 maart 2019

Artikel tips succesvolle verkoop marktplaats

Check de concurrentie

Kijk of je spullen ergens anders te koop worden aangeboden, welke beschrijvingen verkopers gebruiken en wat de gemiddelde vraagprijs is. Neem de nuttige informatie over en zoek naar kenmerken die jouw spullen onderscheiden.

Gebruik de juiste zoekwoorden

Zet de details die het relevantst zijn, zoals merk, type, maat en kleur,in de titel. Soms kunnen ook afmeting, leeftijd, aanschafdatum, materiaal, huidige staat en garantie belangrijk zijn. Als in de titelregel ruimte over is, gebruik dan synoniemen om de zoekmachine een handje te helpen. Zoekteksten als ‘(spot)goedkoop’ en ‘gratis verzending’ doen het ook goed.

Ook in de advertentietekst zelf zijn zoekwoorden belangrijk, vooral om je advertentie vindbaar te maken voor Google en andere zoekmachines. Het is voldoende om onderaan de advertentietekst een lijstje met synoniemen neer te zetten. Zet er ook verkeerde spellingen van de merknaam of het product bij.

Wees eerlijk

Schep geen verkeerde verwachtingen. Heb je een artikel dat gebruikt is, maar er nog goed uitziet? Geef dan aan dat het artikel ‘zo goed als nieuw’ is. Presenteer je aanbod niet mooier dan het is, want dan jaag je de meeste kopers tegen je in het harnas. Eerlijkheid bespaart je veel gedoe: iemand die ondanks de beschreven kras of deuk reageert, is serieus geïnteresseerd.

Wees volledig

Het is ook goed om te vermelden wanneer je het artikel hebt aangeschaft, waarom je het van de hand doet, en of je een aankoopbewijs hebt.

Je telefoonnummer erbij zetten schept vertrouwen en kan de verkoop versnellen, maar kan ook een behoorlijke inbreuk op je rust betekenen. Meestal is het handiger als je zelf potentiële kopers selecteert uit e-mailreacties of biedingen en dan pas je telefoonnummer geeft.

Plaats goede foto’s

Aan een advertentie zonder foto gaan de meeste kopers voorbij. Fotografeer het product bij daglicht, zodat het goed zichtbaar op de foto staat. Plaats één beeldvullende totaalfoto (zonder afleidende zaken eromheen) en 2 foto’s van relevante, mooie of dure details.

Bieden of niet?

Als je een vaste verkoopprijs in je hoofd hebt, zet het vinkje bij ‘bieden’ dan uit. Bieden kan de prijs opdrijven bij een populair product, maar die prijsopdrijving kan kunstmatig zijn. Zo kunnen familieleden en vrienden van de verkoper bieden en daarmee suggereren dat het een gewild artikel is. De bieder is overigens niet verplicht om je product te kopen als hij een bod doet.

Maak duidelijke afspraken

Een deal op Marktplaats is pas rond als goederen en geld zijn overgestoken. Het komt regelmatig voor dat een koper niet komt opdagen. Spreek dus een tijdstip af tot wanneer het geaccepteerde bod geldig is en vraag een aanbetaling als iemand vraagt om het artikel te reserveren.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • parkeer apps artikel
  Test  |  15 mei.

  Parkeerapps

  Met een parkeerapp op je smartphone kun je in veel gemeenten betalen. Dat is een gemakkelijk alternatief voor de parkeerautomaat. Dit zijn de voordelen, nadelen en de beste parkeerapps.
 • dyme-app
  Eerste indruk  |  29 mrt.

  Dyme

  Dyme is een app die je vaste lasten inzichtelijk maakt en waarmee je abonnementen kunt opzeggen of overstappen. Lees de update.
 • contactloos-betalen-belasting
  5 nov.

  Eindejaarstips 2018

  Specifieke tips voor november en december 2018 om op een vrij eenvoudige manier belasting te besparen of toeslagen veilig te stellen.
 • budgetteren-voordeelverpakkingen-1200x800
  3 aug.

  Voordeelverpakkingen

  Groter is beter, zou je denken, maar uit ons onderzoek blijkt dat niet altijd op te gaan. Meestal ben je goedkoper uit als je een voordeelverpakking koopt.