icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Check de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon.

VluchtClaimService

7 tips voor succesvolle verkoop via Marktplaats

Verkopen op Marktplaats.nl is kinderspel, al kost het maken van een goede advertentie en het communiceren met geïnteresseerden meer tijd dan je denkt. We geven 7 tips voor een succesvolle verkoop.
Ingrid Zuurmond

Expert Geld & Verzekering

Artikel tips succesvolle verkoop marktplaats

Check de concurrentie 

Kijk of je spullen ergens anders te koop worden aangeboden, welke beschrijvingen verkopers gebruiken en wat de gemiddelde vraagprijs is. Neem de nuttige informatie over en zoek naar kenmerken die jouw spullen onderscheiden. 

Gebruik de juiste zoekwoorden 

Zet de details die het relevantst zijn, zoals merk, type, maat en kleur, in de titel. Soms kunnen ook afmeting, leeftijd, aanschafdatum, materiaal, huidige staat en garantie belangrijk zijn. Als in de titelregel ruimte over is, gebruik dan synoniemen om de zoekmachine van Marktplaats een handje te helpen. Zoekteksten als ‘(spot)goedkoop’ en ‘gratis verzending’ doen het ook goed. 

Ook in de advertentietekst zelf zijn zoekwoorden belangrijk, vooral om je advertentie vindbaar te maken voor Google en andere zoekmachines. Het is voldoende om onderaan de advertentietekst een lijstje met synoniemen neer te zetten. Zet er ook verkeerde spellingen van de merknaam of het product bij. 

Wees eerlijk 

Schep geen verkeerde verwachtingen. Heb je een artikel dat gebruikt is maar er nog goed uitziet? Geef dan aan het het artikel ‘zo goed als nieuw’ is. Presenteer je aanbod niet mooier dan het is, want dan jaag je de meeste kopers tegen je in het harnas. Eerlijkheid bespaart je veel gedoe: iemand die ondanks de beschreven kras of deuk reageert, is serieus geïnteresseerd. 

Wees volledig 

Het is tevens goed om te vermelden wanneer je het artikel hebt aangeschaft, waarom je het van de hand doet en of je een aankoopbewijs hebt. 

Je telefoonnummer erbij zetten schept vertrouwen en kan de verkoop versnellen, maar kan ook een behoorlijke inbreuk op je rust betekenen. Meestal is het handiger als je zelf potentiële kopers selecteert uit e-mailreacties of biedingen en dan pas je telefoonnummer geeft. 

Plaats goede foto’s 

Aan een advertentie zonder foto gaan de meeste kopers voorbij. Fotografeer het product bij daglicht, zodat het goed zichtbaar op de foto staat. Plaats 1 beeldvullende totaalfoto (zonder afleidende zaken eromheen) en 2 foto’s van relevante, mooie of dure details. 

Bieden of niet? 

Als je een vaste verkoopprijs in je hoofd hebt, zet het vinkje bij ‘bieden’ dan uit. Bieden kan de prijs opdrijven bij een populair product, maar die prijsopdrijving kan kunstmatig zijn. Zo kunnen familieleden en vrienden van de verkoper bieden en zo suggereren dat het een gewild artikel is. De bieder is overigens niet verplicht om je product te kopen als hij een bod doet. 

Maak duidelijke afspraken 

Een deal op Marktplaats is pas rond als goederen en geld zijn overgestoken. Het komt regelmatig voor dat een koper niet komt opdagen. Spreek dus een tijdstip af tot wanneer het geaccepteerde bod geldig is en vraag een aanbetaling als iemand vraagt om het artikel te reserveren. 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Digidwang-ongewenst
  Nieuws  |  22 jun.

  Pas op met All Great Dealz

  De Consumentenbond ziet veel klachten over All Great Dealz, een bedrijf dat telefonisch kortingsvouchers voor vliegreizen en hotelovernachtingen verkoopt. Het bedrijf is volgens gedupeerden niet duidelijk over de annuleringsmogelijkheden en beweert retourzendingen niet of beschadigd te hebben ontvangen.
    39 reacties
 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.
 • betaalrekeningen-nieuws
  Nieuws  |  15 mei.

  Datahandelaren gaan consumenten beter informeren

  De Nederlandse Vereniging van Handelsinformatiebureaus (NVH) komt met een stappenplan om consumenten te helpen bij het opvragen en corrigeren van de gegevens die dit soort bureaus over hen verzamelen. Dit gebeurt op aandringen van de Consumentenbond.
    1 reactie
 • geldzaken = makkelijk

  Boek: Geldzaken = makkelijk

  In 90 vragen en antwoorden bespreken we belangrijke financiële kwesties. Van huis en hypotheek tot verzekeringen en besparen op je vaste lasten. Met duidelijke voorbeelden en praktische tips, zodat je direct aan de slag kunt.