icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Huis verkopen: zelf doen of met makelaar?

Een huis verkopen kun je helemaal zelf doen of overlaten aan een makelaar. Waar let je op bij het kiezen van een makelaar? En wat is het verschil tussen een traditionele en een internetmakelaar?
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 21 februari 2022

volgend-koophuis

De traditionele makelaar

De ouderwetse makelaar regelt alles. Hij regelt advertentieteksten, foto’s van de woning, de plaatsing op Funda, het onderhandelen met potentiële kopers en het opstellen van de koopakte.

Tip: kies je voor een traditionele makelaar, let dan op de communicatieve vaardigheden. Kan hij goed luisteren? Hoe zou je hem beoordelen als potentiële koper?

De internetmakelaar

Bij een internetmakelaar doe je meer zelf. Je leidt potentiële kopers rond, zorgt zelf voor de foto’s en de beschrijving voor op Funda. Meestal voert de internetmakelaar wel de onderhandelingsgesprekken en stelt hij het voorlopig koopcontract op. Dat is afhankelijk van deeldiensten die je kiest. 

Tip: vind je het geen probleem om zelf belangstellenden rond te leiden? Een internetmakelaar kan veel geld schelen.

Wat kost een verkoopmakelaar?

De meeste traditionele makelaars rekenen een tarief in de vorm van een percentage van de verkoopprijs. Gemiddeld is de courtage 1,4%, zo blijkt uit berekeningen van de Vereniging Eigen Huis (februari 2020). Daar komen vaak nog 'opstartkosten' bij. Stel, je verkoopt je woning voor €300.000. De makelaar rekent bijvoorbeeld 1,5% provisie plus €500 opstartkosten. Daarbovenop komt nog 21% BTW. De totale nota bedraagt dan €6050, inclusief 21% BTW.

Er zijn ook andere varianten mogelijk, zoals no cure no pay of een resultaatbonus. Je betaalt dan bijvoorbeeld €100 extra bij elke €1000 meer verkoopopbrengst. Een verkoopmakelaar kun je vinden op de website van Advieskeuze.

In de tabel hieronder zie je het prijsverschil tussen de traditionele makelaar (voorbeeldprijs) en een aantal internetmakelaars. Die laatste groep is veel goedkoper. De tabel is niet uitputtend, er zijn meer aanbieders.

Tabel: kosten en diensten bij woningverkoop (huis van €300.000)

 

prijs incl. btw

foto's maken

kopers rondleiden

advertentie op Funda

Traditionele makelaar

€6050

 V

V

V

Internetmakelaars:

 

 

 

 

Makelaarsland

€1250

V

Z

V

Zelfverkopen

€1098

V

Z

V

Makelaar1

€495

Z

Z

V

Huysshop Funda voordeelbundel

€595

Z

Z

V

V= inbegrepen, Z= zelf doen (peildatum: 13-01-2022)

Zelf je huis verkopen

Je kunt je woning ook zelf verkopen via sites als Marktplaats, Jaap of Huislijn en extra promoten via social media. Je betaalt dan alleen advertentiekosten en de woning staat niet op Funda (dit laatste is wel een optie bij Jaap).

Je regelt dan niet alleen zelf de bezichtigingen en foto’s, maar ook de onderhandelingen en het koopcontract. De Consumentenbond heeft samen met Vereniging Eigen Huis en makelaarsorganisaties een modelkoopovereenkomst opgesteld die je kunt gebruiken. 

Zelf adverteren is goedkoper, maar het bereik is veel lager, omdat de woning niet op Funda staat. Deze methode is geschikt als je geen haast hebt met de verkoop of als je weet dat er voldoende belangstelling is in de buurt.

Energielabel verplicht

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je woning is. Wie zijn huis verkoopt, is vanaf 1 januari 2021 verplicht een energielabel aan de koper laten zien.

Kun je het label op de datum van overdracht van de woning niet tonen? Dan kun je een boete krijgen van €435. Ook ben je verplicht om de labelklasse te vermelden in de advertentie. Er is veel vraag naar energielabels dus begin op tijd met de aanvraag. De kosten van een energielabel zijn ongeveer €200 tot €400.

Heb je al zo'n label, dan kan het verstandig zijn om dit bij verkoop te vernieuwen. Bijvoorbeeld omdat je je huis inmiddels energiezuiniger hebt gemaakt. Zoek op energielabel.nl welke label je huis nu heeft en hoe je aan een energielabel komt.

Klacht over je makelaar

Ben je niet tevreden over je makelaar. Probeer er dan eerst samen uit te komen. Lukt dit niet met succes? Check dan je rechten en de andere mogelijkheden.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Koopkracht 4 item 4 Succes makelaarsloon
  Nieuws | 16 jul.

  Nieuwe voorwaarden makelaars per 1 september

  De consumentenvoorwaarden voor makelaars zijn vernieuwd en verbeterd. In de voorwaarden staat in heldere en begrijpelijke taal beschreven wat een makelaar doet om een woning te verkopen, om een ander huis aan te kopen of een woningtaxatie uit te voeren.
 • Belafspraak Hypotheekadvies

  Hypotheekadvies nodig?

  Ontvang onafhankelijk advies via de Consumentenbond. Telefonisch, terwijl je thuis achter de laptop zit. Maak een gratis belafspraak!

 • overzicht - de verhuizing

  Verhuizen

  Bij een verhuizing zijn er een aantal andere praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan het doorgeven van je adreswijziging aan instanties of verzekeringen aanpassen. Lees onze tips.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.