! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overwaarde opnemen: hoe doe je dat?

Een overwaarde ontstaat als je woningwaarde is gestegen en de hypotheek ruimschoots of helemaal is afgelost. Er zijn mogelijkheden om dit geld vrij te maken als aanvulling op je pensioen of om je huis aan te passen als je niet wilt verhuizen.
Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 28 oktober 2021

senioren_overwaarde-benutten

Overwaarde als aanvulling inkomen

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde van je huis te laten uitbetalen als aanvulling op je (pensioen)inkomen. Hiervoor kun je de hypotheek verhogen of een extra hypotheek afsluiten op je woning, of lenen voor een verbouwing. Bekijk wat voor jou de beste optie is.

 • Heb je voldoende inkomen? Dan zijn de krediethypotheek en aflossingsvrije hypotheek het meest geschikt.
 • Heb je een laag (pensioen)inkomen (bijvoorbeeld alleen een AOW-uitkering)? Je kunt je 'huis opeten' en een opeethypotheek overwegen.
 • Wil je de overwaarde gebruiken voor aanpassingen aan je woning, zoals levensloopbestendig maken en/of verduurzamen? Dan is er in sommige gemeenten nog een mogelijkheid: de Blijverslening en Verzilverlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Deze leningen sluit je af via je eigen gemeente.

Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarmee je gedurende de looptijd geen kapitaal opbouwt en niets aflost. Een aflossingsvrije hypotheek is toegestaan tot maximaal 50% van de woningwaarde.

Beschik je over voldoende inkomen en kun je de rentelasten dragen, dan kun je in aanmerking komen voor een aflossingsvrije hypotheek. Banken hanteren standaardregels die bepalen hoeveel hypotheek er verstrekt mag worden: de CHF-normen. De norm houdt kort gezegd in dat de aanvrager gedurende 30 jaar de lasten van een annuïteitenhypotheek kan dragen.

Krediethypotheek

Een krediethypotheek (of flexibel hypotheekkrediet) is een doorlopend krediet, met je huis als onderpand. Het maximum leenbedrag bij een losse krediethypotheek is 50% van de woningwaarde. In combinatie met een andere hypotheekvorm, kun je in totaal maximaal 100% lenen.

Beschik je over voldoende inkomen en kun je de rentelasten dragen, dan kun je in aanmerking komen voor een krediethypotheek. Banken hanteren standaardregels die bepalen hoeveel hypotheek er verstrekt mag worden; de CHF-normen. De norm houdt kort gezegd in dat de aanvrager gedurende 30 jaar de lasten van een annuïteitenhypotheek kan dragen.

Opeethypotheek

Een opeethypotheek (een andere naam is verzilverhypotheek) gebruik je als aanvulling op het inkomen en bestaat meestal uit 2 delen:

 • Het eerste deel neem je ineens of in maandelijkse termijnen. Een uitkering ineens is een stuk duurder, omdat je dan direct rente betaalt over het gehele bedrag.
 • Het tweede deel is een lening van waaruit de rente wordt betaald.

Een opeethypotheek is best ingewikkeld en risicovol. Banken denken niet altijd goed na over de vraag voor wie deze producten (niet) geschikt zijn. Dit blijkt uit recent onderzoek van de AFM. Ga niet over 1 nacht ijs en laat je goed adviseren. Voer ook niet in je eentje het gesprek bij de bank, maar neem iemand mee met verstand van zaken. Let in ieder geval op de volgende zaken:

 • Loop je het risico je huis te moeten verkopen op enig moment? Dit omdat de schuld te hoog is ten opzichte van de woningwaarde.
 • Is je huis zelf geschikt genoeg om er oud te kunnen worden? Welke aanpassingen zijn eventueel nodig?
 • Is je huis duurzaam genoeg en wat is de staat van onderhoud? Wat zijn de eventuele onderhoudskosten?
 • Wat zijn de consequenties bij een dalende woningwaarde? En bij een ingrijpende persoonlijke gebeurtenis, zoals een scheiding of overlijden?

Huis verkopen en terughuren

Er is ook een constructie, waarbij je het huis verkoopt aan een gespecialiseerd bedrijf en daarna terughuurt. Deze constructie heet sale & lease back. Je kunt in je huis blijven wonen, maar per saldo ontvang je minder geld dan wanneer je verhuist. De 'sale-and-lease-backconstructie' is een erg dure manier om de overwaarde van je huis te benutten. De producten staan niet onder toezicht van de AFM. Daarom is het alleen in de volgende situatie(s) het overwegen waard:

 • Als een hypotheek echt niet mogelijk is.
 • Als je nog een beperkt aantal jaren in je huis wilt blijven wonen.
 • Als er geen nabestaanden zijn. 

Voor woningaanpassingen: Verzilverlening of Blijverslening

Een Verzilverlening of Blijverslening sluit je af via je eigen gemeente. Op de website van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten kun je checken welke gemeenten en provincies hieraan meedoen.

Verzilverlening

De Verzilverlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is bedoeld voor:

 • het opknappen of verbeteren van de woning;
 • het levensbestendig (seniorvriendelijk) maken van de woning, denk aan het installeren van een traplift;
 • energiebesparende voorzieningen, zoals spouwisolatie of dubbele beglazing;
 • noodzakelijke verbouwingen, zoals een nieuw dak, asbestverwijdering of funderingsherstel.

Blijverslening

De Blijverslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) is bedoeld voor het levensbestendig (seniorvriendelijk) maken van de woning, denk aan het installeren van een traplift. Je kunt de lening hypothecair of door middel van een persoonlijke lening afsluiten.