icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overlijdensrisicoverzekering voor senioren bij hypotheek

Overlijdensrisicoverzekeringen. Wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten? In bepaalde gevallen eist de bank een overlijdensrisicoverzekering (ORV), maar voor veel senioren is dat te duur. Welke mogelijkheden zijn er?
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert hypothekenBijgewerkt op:10 november 2023

Hypotheken55+_4

Wanneer is een overlijdensrisicoverzekering nodig

Je hebt een overlijdensrisicoverzekering (ORV) nodig bij een hypotheek als 1 van de partners de hypotheek niet kan betalen als 1 van de 2 overlijdt. Het kan dus nodig zijn om een ORV af te sluiten, ook als de bank er niet om vraagt. Een hypotheekadviseur zal dit bespreken in het hypotheekadvies. 

Wanneer is een overlijdensriscoverzekering verplicht

Als je hypotheek hoger is dan 80% van de woningwaarde, stellen sommige banken een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verplicht. Het verzekerde bedrag is minimaal het verschil tussen de hoogte van de hypotheekschuld en de woningwaarde. 

Het afsluiten van een ORV is voor senioren vaak erg duur. Dit komt door het hogere overlijdensrisico vanwege de hogere leeftijd. De maandlasten gaan ook omhoog, omdat senioren vaak meer en sneller moeten aflossen. De ORV stopt bij uiterlijk de 80-jarige leeftijd. Ook eist de bank dat de hypotheekschuld op dat moment gelijk is aan maximaal 80% van de woningwaarde. 

Bij welke banken is een ORV verplicht?

Bij de volgende aanbieders moet je nog wel een ORV afsluiten bij een hypotheek zonder NHG:

Hypotheekverstrekker

Voor hypotheekbedrag boven % woningwaarde 
Allianz 80%
Bijbouwe

80%

Munt Hypotheken 80%
Obvion 100%
Robuust Hypotheken  80%
Van Lanschot Hypotheek  85%

Bron: MoneyView, peildatum 10 novmeber 2023 

Wanneer niet nodig?

Heb je zelf geen behoefte aan een overlijdensrisicoverzekering? Bijvoorbeeld omdat je alleen bent of omdat je partner ook het huis kan betalen als jouw inkomen wegvalt? Bij de meeste geldverstrekkers is het dan niet nodig om een ORV af te sluiten. Ook niet boven 80% van de woningwaarde. Vraag je een hypotheek aan met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan is een ORV sowieso niet verplicht.

Afsluiten ORV tot welke leeftijd?

Verzekeraars hebben uiteenlopende leeftijden voor zowel de maximum aanvangsleeftijden als eindleeftijden van een ORV. Meestal ligt de maximale aanvangsleeftijd tussen de 65 en 80 jaar. 

Tip: kies scherpe looptijd

Je kunt als senior veel geld besparen op je nieuwe ORV. Dit doe je door de looptijd precies te laten aansluiten op de periode dat de hypotheek hoger is dan de grens die de bank aanhoudt voor een verplichte ORV. 

Bij een annuïteitenhypotheek van 100% van de woningwaarde en een hypotheekrente van 5% is de lening na iets meer dan 10 jaar 80% van de waarde van de woning. Meestal heb je dan geen ORV meer nodig. Start je met een hypotheek van 90% van de woningwaarde, dan bereik je dit punt al na 4 jaar.

Vergelijk premies op vergelijkingssites als Moneywise en Independer.

Besparen op bestaande overlijdensverzekering

Heb je al een overlijdensrisicoverzekering die is verpand aan de hypotheek? Misschien kan het verzekerde bedrag omlaag of is de polis helemaal overbodig. Het uitgangspunt is dat je partner financieel niet in de problemen komt na je overlijden. 

Als de polis gekoppeld is aan je hypotheek, moet de bank eerst toestemming geven. Als er ondertussen voldoende is afgelost op de lening, gaat de bank meestal akkoord met een verlaging of opzegging. Voor het opheffen van de verpanding, rekent de bank soms een kleine vergoeding. Een enkele keer moet je hiervoor een tussenpersoon inschakelen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.