icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hypotheek senioren: knelpunten & ontwikkelingen

Veel 55-plussers willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Maar een nieuwe hypotheek afsluiten is soms lastig. Lees meer over de knelpunten en positieve ontwikkelingen voor senioren. 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:29 november 2022

Hypotheken55+_1

Knelpunten op de woningmarkt als 55-plusser

Ouderen die willen verhuizen, een nieuwe hypotheek willen afsluiten of de aanwezige overwaarde willen verzilveren, lopen tegen een aantal problemen aan:

Ontwikkelingen woningmarkt senioren

Waar pleit de Consumentenbond voor?

De Consumentenbond wil dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor de eerder genoemde knelpunten. Het bedrag dat je maximaal aflossingsvrij mag lenen, zou voor senioren verruimd moeten worden naar 75%. Nu is dat maximaal 50%. Ook bepleiten we dat geldverstrekkers bij senioren standaard uitgaan van de 'werkelijke woonlastennorm'. Beide maatregelen leveren de bank geen hoger risico op. 

Politieke aandacht voor senioren op hypothekenmarkt

Er is mede op ons aandringen politieke aandacht voor de positie van senioren op de hypothekenmarkt. Het Kabinet heeft in november 2022 het 'Programma wonen en zorg voor ouderen' gepubliceerd. De 3 hoofdpunten in het programma zijn:

  • Versnellen woningbouw. Van de 900.000 woningen die tot en met 2030 worden gebouwd, zijn er minimaal 290.000 voor ouderen. Zowel nieuw als bestaande bouw wordt hiervoor benut.
  • Ontzorgen en verbeteren doorstroming naar een toekomstbestendige woning. Zodat senioren eerder nadenken over toekomstige woonwensen. En het gemakkelijk en aantrekkelijk wordt om te verhuizen. Dit bevordert de doorstroming in de woningmarkt. 
  • Verbetering leefomgeving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorzieningen voor ouderen in de wijk en voldoende ontmoetingsplekken. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.