icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De WOZ-waarde aanvechten

Ben je het niet eens met de WOZ-waarde? Maak dan binnen 6 weken bezwaar bij je gemeente. Door een wetswijziging stoppen veel WOZ-bureau's met hun gratis juridische hulp. Bezwaar maken kun je ook prima zelf. Gebruik onze tips en voorbeeldbrief.  
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:29 februari 2024

Bezwaar WOZ huizen

WOZ-bezwaar indienen binnen 6 weken

De Waarderingskamer verwacht dat de WOZ-waarde in 2024 gemiddeld 2 tot 4% hoger uitkomt dan de waarde in 2023. Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe hoger de belasting die je moet betalen. Begin 2024 krijg je de nieuwe WOZ-opgave. Maak binnen 6 weken bezwaar bij de gemeente als je denkt dat de WOZ-waarde van je huis niet klopt. Dit geldt voor zowel huurders als huiseigenaren. Het kan ook als je de waarde te laag vindt.

Veel WOZ-bureau's stoppen met gratis hulp 

De afgelopen jaren waren er veel WOZ-bureau's die je 'gratis' wilden helpen met bezwaar maken. Bij een succesvol bezwaar, ontvingen zij van de gemeente een vaste vergoeding voor de gemaakte kosten. De overheid wil het voor deze bureaus financieel minder interessant maken om bezwaarschriften in te dienen. Daarom is hun vergoeding vanaf 2024 een stuk lager. Veel WOZ-bureau's stoppen nu met de gratis hulp. 

Zelf contact opnemen met je gemeente en een WOZ-bezwaar indienen wordt makkelijker. Je kunt dat vaak prima zelf, zonder juridische bijstand. Bijvoorbeeld met onze voorbeeldbrief 'bezwaar maken'. Bij hele complexe situaties is het inschakelen van een specialist wel aan te raden. 

Voorbeelden succesvolle WOZ-bezwaren

Wij hebben tientallen voorbeelden van succesvolle WOZ-bezwaren voor je verzameld. Bij elk argument dat we noemen, geven we voorbeelden van recente rechtszaken. 

Gebruik onze voorbeeldbrieven

Gebruik voor een schriftelijk bezwaar onze brievenhulp. We begeleiden je stap voor stap naar de juiste voorbeeldbrief. Wil je een eigen taxatierapport meesturen maar is die nog niet klaar? Of wil je nog nadenken over de redenen van bezwaar? Dan kun je een voorlopig bezwaar indienen. Dat heet een pro-forma bezwaar. Je krijgt hierna dan van de gemeente een paar weken extra de tijd om je bezwaar aan te vullen. Ook voor het indienen van een voorlopig bezwaar kun je gebruik maken van onze voorbeeldbrief.  

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue