icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Annuïteitenhypotheek: hypotheekschuld daalt langzaam

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bruto bedrag. In het begin van de looptijd bestaat dit bedrag vooral uit rente. Aan het einde van de looptijd vooral uit aflossing. In het begin kun je meer rente aftrekken. De netto maandlasten zijn daardoor in het begin laag.
Barbara van der Est profiel

Barbara van der Est   Expert hypothekenBijgewerkt op:10 november 2023

annuiteitenhypotheek

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde brutobedrag, zolang je de rente niet aanpast. In het begin van de looptijd betaal je veel rente en aan het eind los je veel af. Hierdoor daalt je hypotheekschuld in het begin langzaam.

Rente aftrekken

De rente is fiscaal aftrekbaar. Omdat je in het begin meer rente betaalt, en daardoor meer kunt aftrekken, zijn de netto hypotheeklasten in het begin laag. Die lasten lopen elke maand op.

Kiezen voor een annuïteitenhypotheek

Als je nu nog niet zoveel verdient, maar je verwacht in de toekomst meer te verdienen, is een annuïteitenhypotheek aantrekkelijk. Tenslotte zijn de netto maandlasten door renteaftrek aan het begin van de looptijd laag. 

Later hogere kosten

Later lopen de kosten op, maar verdien je ook meer. Zo kun je de hogere kosten toch betalen.

Maandlasten Annuiteiten Hypotheek

Omdat je in het begin van de looptijd van een annuïteitenhypotheek vooral rente betaalt, daalt je hypotheekschuld langzaam.

Voorbeeld annuïteitenhypotheek met looptijd van 30 jaar en rente van 4,5%

Looptijd   Hoeveel % van de
schuld afgelost
Na 5 jaar   9%
Na 10 jaar   20%
Na 15 jaar   33%

Annuïteitenhypotheek en inflatie

Ook telt mee dat geld op lange termijn minder waard wordt (inflatie). Het gevolg is dat je voor hetzelfde geld minder kunt kopen. Dit betekent dat je schuld in de toekomst minder hoog is. Hierdoor is het geen probleem dat je aan het begin van de looptijd van een annuïteitenhypotheek vooral rente betaalt. Pas aan het einde van de looptijd los je de hypotheekschuld af.

Hypotheekrente aftrekken

De rente van nieuwe hypotheken is sinds 2013 alleen nog aftrekbaar als je de lening in maximaal 30 jaar volledig aflost. Dit moet via een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.

Verschil met andere hypotheekvormen

Omdat je aan het begin van de looptijd de meeste rente betaalt, heb je in de eerste jaren ook het meeste voordeel van de hypotheekrenteaftrek. Daardoor zijn de netto maandlasten in het begin van de looptijd lager dan die van een lineaire hypotheek.

Bij een aflossingsvrije hypotheek zijn de lasten laag want je betaalt alleen rente. Maar de hypotheekrente hiervan is niet aftrekbaar. Dat is ongunstig, voor starters, zeker nu de hypotheekrente weer hoger is. Ook los je niets af, waardoor je op de lange termijn juist duurder uit bent. 

Uitzondering: de rente van een aflossingsvrije hypotheek is wel aftrekbaar voor wie op 31 december 2012 al zo'n hypotheek had. Zelfs na verhuizing of verlenging van de hypotheek. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.