icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Opeethypotheek, wat zijn de risico’s?

Met een opeethypotheek neem je een deel van de overwaarde van je huis op. De rente wordt opgeteld bij je schuld. Hierdoor loop je het risico dat de schuld hoger wordt dan de waarde van je huis. Wat gebeurt er met de restschuld als je verhuist of overlijdt? Lees meer over de risico’s van een opeethypotheek.

 

ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:10 november 2023

Opeethypotheken

Hoe werkt een opeethypotheek?

Zestigplussers met een huis met veel overwaarde kunnen een opeethypotheek afsluiten. Je hebt geen maandelijkse lasten, want de rente wordt opgeteld bij de schuld. Een opeethypotheek is een ingewikkeld product. Voordat je hem afsluit, wil je natuurlijk wel precies weten hoe een opeethypotheek werkt. Wij beantwoorden de belangrijkste vragen over de opeethypotheek.

Kies de beste optie 

Is de marktwaarde van je huis hoger dan je hypotheek? Dan heb je verschillende mogelijkheden om een deel van die overwaarde op je rekening te laten storten. Wij hebben een overzicht gemaakt met alle mogelijkheden om de overwaarde op te nemen. Bekijk welke optie het beste bij je past.

Aanbieders van opeethypotheken

Je kunt op dit moment bij 4 aanbieders een opeethypotheek afsluiten: ABN AMRO, Florius, Onderlinge ’s-Gravenhage en SocioHypotheek. Wij hebben deze 4 opeethypotheken onderzocht en onderling vergeleken.

Recht op de restschuldgarantie? 

De restschuld wordt kwijtgescholden als je aan alle strenge voorwaarden voldoet. Je moet bijvoorbeeld de hypotheekaanbieder op de hoogte houden van de waardeontwikkeling van je woning. Wat als uit de vragenlijst of de nieuwe taxatie blijkt dat er achterstallig onderhoud aan de woning is? Dan moet je dat onderhoud (laten) uitvoeren. Heb je daar geen geld voor? Dan worden deze kosten opgeteld bij je schuld.  

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue