icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

SVn Verzilverlening

Eerste indruk
|
Met de SVn Verzilverlening kunnen huiseigenaren van minimaal 57 jaar en met een flinke overwaarde tegen lage kosten geld lenen. Ook als je inkomen beperkt is. De lening is bedoeld om de eigen woning te verbeteren, seniorvriendelijk te maken of te verduurzamen. 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:18 oktober 2022

AanbiederStimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten

Rente1,7%

AfsluitenVia gemeente en provincie

Kosten€475 afsluitkosten + notaris- en advieskosten

verzilverlening

Wat is een Verzilverlening? 

De Verzilverlening is een hypotheek waarmee je de overwaarde van je woning kunt opnemen (ofwel verzilveren). Dit gebruik je om je huis te verbeteren of te verduurzamen. De lening los je pas af na verkoop van de woning of na overlijden van de laatst overgebleven partner. De rente wordt bij de schuld opgeteld. Dat betekent dat je de rente aan het eind in 1 keer betaalt. Je hebt geen maandlasten. 

Waar sluit ik een Verzilverlening af?

De Verzilverlening is bedacht door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Je vraagt de lening aan via je eigen gemeente of provincie. Lang niet alle gemeentes bieden hem aan. Per oktober 2022 kun je terecht bij 40% van alle Nederlandse gemeentes. We hopen dat veel gemeentes op korte termijn de Verzilverlening gaan aanbieden. 

SVn heeft een overzicht van alle gemeentes die de Verzilverlening aanbieden. In dat overzicht staan ook de andere SVn regelingen, zoals de Blijverslening.

Voor wie?

De Verzilverlening is bedoeld voor senioren met een overwaarde in de eigen woning. De aanvrager (of jongste van de 2 aanvragers) moet op dit moment minstens 57 jaar zijn om in aanmerking te komen. Dat is de pensioenleeftijd minus 10 jaar.

De Verzilverlening kan voor oudere woningbezitters met een laag pensioeninkomen een goede oplossing zijn. De hoogte van het inkomen speelt geen rol. Een gemeente kan zelf besluiten de leeftijdsgrens te verhogen. Of bepalen dat mensen met een WOZ-waarde boven een bepaald bedrag (bijvoorbeeld 1 miljoen euro) niet in aanmerking komen voor de lening.

Hoe werkt de Verzilverlening?

De gemeente (of provincie) bepaalt de mogelijkheden waaraan je het geld mag uitgeven. De Verzilverlening is in principe bedoeld voor:

  • Het opknappen of verbeteren van de woning.
  • Het levensbestendig (seniorvriendelijk) maken van de woning. Denk aan het installeren van een traplift.
  • Energiebesparende voorzieningen, zoals spouwisolatie of dubbele beglazing.
  • Noodzakelijke verbouwingen, zoals een nieuw dak, asbestverwijdering of funderingsherstel.

Soms kun je het ook gebruiken voor de inkoop van zorg. Of een financiële bijdrage voor de eerste woning van een kind. Welke maatregelen precies zijn toegestaan, verschilt per gemeente. Maar een Verzilverlening kun je niet gebruiken voor bijvoorbeeld:

  • Een aanvulling op je pensioeninkomen.
  • Een mooie vakantie of de aankoop van een auto.

Kosten Verzilverlening

De rente van een Verzilverlening bedraagt 1,7% (peildatum 18 oktober 2022) en ligt voor 40 jaar vast. Na 40 jaar betaal je geen rente meer. Alle rente betaal je pas bij het aflossen van de lening. Bij het afsluiten betaal je €475 afsluitkosten, notariskosten en eventueel de kosten van een financieel adviseur. Al deze kosten mag je meefinancieren in de Verzilverlening. De rente van de Verzilverlening kun je niet aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. 

Hoeveel mag je lenen?

Om te bepalen hoeveel je mag lenen, kijk je naar de woningwaarde. Bijvoorbeeld €250.000. Hiervan neem je 80%, Dat is hier €200.000. Heb je bijvoorbeeld nog een lopende hypotheek van €100.000, dan trek je dat er vanaf. In dit voorbeeld blijft er een bedrag over van €100.000. Dit is het maximum bedrag dat na bijschrijving van de rente op 98 jarige leeftijd mag overblijven. Hoeveel je dan kunt lenen, hangt af van je leeftijd.

Iemand van 60 jaar kan in dit voorbeeld €52.699 lenen. Vraag je de lening aan op 70-jarige leeftijd dan is het maximum leenbedrag in dit voorbeeld €62.375. Bij partners gaat het om de leeftijd van de jongste aanvrager.

De lening kan nooit hoger zijn dan de kosten van de aanpassing van de woning inclusief de bijkomende kosten. De gemeente kan ook besluiten zelf een maximum leenbedrag in te stellen.

Aanvragen kan maar 1 keer

Je mag 1 keer een Verzilverlening aanvragen. Heb je de lening eenmaal afgesloten, dan kun je niet meer een nieuwe hypotheek afsluiten of de bestaande hypotheek verhogen. Het is daarom belangrijk om alle gewenste of belangrijke aanpassingen aan de woning in 1 keer te realiseren. Heb je nog een lopende hypotheek? Dan raden wij aan om eerst te overleggen met een financieel adviseur.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.