icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

WOZ-bezwaar: succesvolle voorbeelden

Ben je het niet eens met de vastgestelde WOZ-waarde? Wij hebben tientallen voorbeelden van succesvolle WOZ-bezwaren voor je verzameld. Doe er je voordeel mee! 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:4 januari 2024

woz waarde huizen

Succesvolle voorbeelden WOZ-bezwaar  

De Waarderingskamer verwacht dat de WOZ-waarde in 2024 gemiddeld 2 tot 4% hoger uitkomt dan de waarde in 2023. Ben je het niet eens met de WOZ-waarde van je huis die de gemeente heeft vastgesteld? Maak dan binnen 6 weken vanaf de dagtekening van de WOZ-beschikking bezwaar bij de gemeente. Ons overzicht geeft een goed beeld van argumenten waarmee al eens succes is behaald bij de rechter. Zo vergroot je de kans dat de gemeente je WOZ-waarde verlaagt.

In beroep als gemeente bezwaar afwijst

Heb je bezwaar gemaakt maar gaf de gemeente je ongelijk? Dan kun je in beroep gaan bij de rechtbank. De rechter houdt een vaste volgorde aan. De gemeente moet als eerste bewijzen dat de vastgestelde waarde niet te hoog is. Daarna kijkt de rechter of je de WOZ-waarde die je zelf opvoert, voldoende onderbouwt met bewijsstukken. 

Is je onderbouwing van de waarde van je woning onvoldoende? Dan stelt de rechter een nieuwe WOZ-waarde vast op basis van een eigen schatting. En dat is meestal niet de waarde die in je zelf hebt opgegeven in je bezwaarschrift.  

Voorbeeldbrieven WOZ-bezwaar

Gebruik onze voorbeeldbrieven en lijst van goede argumenten om een goed onderbouwd bezwaar in te dienen.  

Meer over WOZ-bezwaar:

 

Minder gunstige ligging

In deze recente voorbeelden is er succesvol een beroep gedaan op een minder gunstige ligging.

  • De rechter stelde een lagere waarde vast voor een woning waar een ondergrondse afvalcontainer direct naast is geplaatst. De gemeente had onvoldoende rekening gehouden met de minder gunstige ligging door stankoverlast en zwerfafval. 

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue