Opeethypotheek: veelgestelde vragen

Ellen Kloor Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:6 november 2023

De opeethypotheek
Speciaal voor zestigplussers is er de opeethypotheek. Zo’n hypotheek wordt ook wel overwaarde- of verzilverhypotheek genoemd. Je hebt geen maandelijkse lasten, want de rente wordt opgeteld bij de schuld. Bij verkoop van je woning los je de schuld af, inclusief alle bijgeschreven rente. Een eventuele restschuld wordt kwijtgescholden als je voldoet aan alle voorwaarden.
Als je (pensioen)inkomen te laag is om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten, dan kan een opeethypotheek een goede oplossing zijn. Op dit moment kun je een opeethypotheek afsluiten bij 4 hypotheekaanbieders.
Let op, want het is een ingewikkeld product. Voordat je zo’n hypotheek afsluit, wil je natuurlijk precies weten hoe het zit. En waar je aan moet denken bij het afsluiten van een Opeethypotheek. Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen en je weet alles over de opeethypotheek.
Mag ik mijn huidige hypotheek en schulden aanhouden?
Dat verschilt per aanbieder.
ABN AMRO
Als je huidige hypotheek bij ABN AMRO loopt, dan mag je die aanhouden. Loopt je hypotheek elders? Dan moet je die aflossen of oversluiten naar ABN AMRO.
Een hypotheek náást de opeethypotheek kan alleen als je de maandlasten kunt betalen. De maximale hypotheek mag dan berekend worden op basis van de werkelijke rentelasten.
Florius
De huidige hypotheek moet worden afgelost. Bijvoorbeeld met het geld dat na het afsluiten van de verzilverhypotheek beschikbaar komt. Een openstaande BKR-schuld mag in totaal niet meer bedragen dan €5.000.
Benieuwd naar dit artikel?
Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.
Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in