icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

WOZ-waarde van je huis

Controleer de jaarlijkse waardebepaling van je huis in de WOZ-opgave goed. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Een verlaging levert een belastingbesparing op, vooral voor erfgenamen. Met een verlaging kun je wel duizenden euro's besparen.
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:5 maart 2024

WOZ

WOZ-waarde: wat is mijn huis waard?

In de WOZ-opgave staat een waardebepaling van je huis. De WOZ-waarde is een schatting van de marktwaarde van een woning of een ander gebouw op 1 januari van het voorafgaande jaar. In je WOZ-opgave van 2024 staat dus de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023. 

Verwachting WOZ-waarde in 2024

De Waarderingskamer verwacht dat de WOZ-waarde 2024 gemiddeld 2 tot 4% hoger uitkomt dan de waarde in 2023. Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe hoger de belasting die je moet betalen. Begin 2024 ontvang je de nieuwe WOZ-opgave. 

WOZ-waarde en belasting betalen

De overheid gebruikt de WOZ-waarde bij het heffen van belastingen. Zoals de onroerendezaakbelasting voor huiseigenaren, de lokale waterschapsbelasting en de erfbelasting. En de Belastingdienst gebruikt het voor het eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting je moet betalen. 

Waar vind ik mijn WOZ-waarde?

Ben je op 1 januari 2024 eigenaar van een woning? Dan krijg je de nieuwe WOZ-beschikking automatisch. Heb je de berichteninbox op Mijnoverheid.nl geactiveerd? Dan sturen veel gemeentes de WOZ-beschikking niet meer per post maar krijg je het digitaal. Houd dus begin 2024 de berichteninbox goed in de gaten. 

Je kunt de WOZ-waarde ook opvragen. Bij Mijnoverheid.nl of bij de gemeente waar je woont. Je kunt ook online het WOZ-waardeloket raadplegen. Dit is sneller en makkelijker. Je hoeft alleen je postcode in te toetsen. Nog een voordeel van het waardeloket: je ziet ook de ontwikkeling van de WOZ-waarde in de afgelopen jaren. 

Vergis je niet in de datum

Doe je in 2024 belastingaangifte voor de inkomstenbelasting over 2023? Gebruik dan de waarde uit de WOZ-beschikking van begin 2023. In die beschikking staat de WOZ-waarde met als peildatum 1 januari 2022. Dit is best verwarrend. Consumenten, maar ook de gemeente, de Belastingdienst en belastingadviseurs vergissen zich vaak. Ze gebruiken dan de WOZ-waarde van een verkeerde peildatum. Kijk dus goed of de peildatum van de WOZ-waarde klopt.  

Controleer de WOZ-waarde

Het is niet verplicht maar wel verstandig om de WOZ-waarde te controleren. Klopt de WOZ-waarde niet? Een te hoge waarde kán honderden of zelfs duizenden euro’s kosten. Ook als je geen heel duur pand hebt of huurt. 

Globale vaststelling

De WOZ-waarde wordt geschat met een computermodel. Bij dit taxatiemodel vergelijkt de gemeente je woning met woningen die rond de peildatum zijn verkocht. Bij de WOZ-waarde die je in 2024 ontvangt, is je woning dus vergeleken met woningen in de buurt die rond 1 januari 2023 zijn verkocht. 

Controle is zinvol omdat de waarde vaak onnauwkeurig wordt vastgesteld. Niet voor niets worden er jaarlijks meer dan 100.000 WOZ-waarden aangepast na een bezwaar daarover. Gemeentetaxateurs controleren wel regelmatig of de waarde uit het computermodel klopt. Wil je precies weten hoe de gemeente de WOZ-waarde vaststelt? Lees dan de uitleg van de Waarderingskamer. 

Taxatieverslag

Bij de WOZ-opgave hoort een taxatieverslag van de gemeente. Controleer wat er in het taxatieverslag staat over de kenmerken van je eigen woning. In het taxatieverslag staan ook de kenmerken van de 3 geselecteerde woningen waarmee je woning is vergeleken.

Het verslag kun je zien via MijnOverheid of via de website van de gemeente. Kun je het niet vinden, bel dan met de gemeente. Of stuur een brief. Gebruik dan onze brievenhulp 'ik ben het niet eens met mijn WOZ-beschikking'. Kies vervolgens in het stappenplan voor een verzoek om informatie.

Voordelen lagere WOZ-waarde

Is de WOZ-waarde te hoog, dan betaal je als eigenaar meer belasting dan nodig is. Hoe groot het voordeel is van een lagere WOZ-waarde hangt af van de functie van het pand voor jou. Gaat het om de WOZ-waarde van het koophuis waarin je woont? Of van je huurhuis of van een tweede huis?

Voordeel lagere WOZ voor erfgenamen

Een te hoge WOZ-waarde tikt vooral aan als je een huis erft. Dus zeker na een overlijden is het controleren van de WOZ-waarde belangrijk. Een verlaging van de WOZ-waarde levert een belastingbesparing op. Over elke euro van de WOZ-waarde betaal je minimaal €0,10 erfbelasting (boven de vrijstelling). Erf je als neef of nicht, dan is dit zelfs minimaal €0,30.

Lagere hypotheekrente bij hoge WOZ

Bij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bestaat de hypotheekrente uit een basisrente en risico-opslag. Bij een stijging van de WOZ-waarde kan de risico-opslag soms omlaag of vervallen. Je moet wel zelf actie ondernemen. Lees meer over aanpassen van de risicoklasse.

Hulp bij bezwaar WOZ-waarde

Er zijn veel no cure, no paybureaus die je willen helpen met bezwaar maken. Het nadeel van zo’n bureau is dat de gemeente de gemaakte kosten moet betalen. Dat kost veel gemeenschapsgeld en veel tijd. In 2023 zijn tienduizenden bezwaren niet op tijd afgehandeld. Om kosten en tijd te besparen heeft het kabinet maatregelen genomen om in 2024 het gebruik van de no cure, no paybureaus te beperken. 

Bezwaar maken kun je vaak prima zelf, zonder juridische bijstand. Wij helpen je met 10 tips voor een goed bezwaarschrift. Wij hebben ook vele voorbeelden van succesvolle WOZ-bezwaren voor je verzameld. 

Voorbeeldbrief WOZ-bezwaar

Je kunt online of schriftelijk bezwaar indienen. Gebruik voor een schriftelijk bezwaar onze brievenhulp. We leiden je stap voor stap naar de voorbeeldbrief die past bij je situatie.