icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Klacht over je makelaar

Heb je een makelaar ingeschakeld? Dan mag je verwachten dat die zijn werk zo goed mogelijk doet. Doet de makelaar niet wat je samen hebt afgesproken? Dan kun je hem hierop aanspreken. Kom je er samen niet uit? Leg dan je klacht voor aan de Geschillencommissie Makelaardij.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 mei 2020

makelaar inschakelen hypotheek

Wat zijn mijn rechten?

Een opdracht kun je op ieder moment weer intrekken zonder opzegtermijn. Dit gaat bij voorkeur schriftelijk: per brief of e-mail. De makelaar heeft een inspanningsverplichting. Hij moet zich inspannen de opdracht zo goed mogelijk te doen. Je betaalt de makelaar dus niet voor het resultaat, maar de geleverde inspanningen.

Na het intrekken van de opdracht, hoef je geen courtage te betalen. Behalve als de makelaar kan bewijzen dat de verkoop van je woning mede het gevolg is van zijn inspanningen. De makelaar heeft, als dit vooraf is afgesproken, wel recht op een vergoeding van de al gemaakte kosten en op een percentage van het loon voor verrichte werkzaamheden.

Wat kan ik het beste doen?

Meer voordelen bij je lidmaatschap

Van hypotheek tot verhuisdoos. Wij helpen je op weg naar je nieuwe huis. Met een lidmaatschap ontvang je nog meer voordelen. Bijvoorbeeld toegang tot al onze testinformatie over diensten of hulp bij juridische vragen.

Word lid

Nieuw & interessant

 • Koopkracht 4 item 4 Succes makelaarsloon
  Nieuws  |  16 jul.

  Nieuwe voorwaarden makelaars per 1 september

  De consumentenvoorwaarden voor makelaars zijn vernieuwd en verbeterd. In de voorwaarden staat in heldere en begrijpelijke taal beschreven wat een makelaar doet om een woning te verkopen, om een ander huis aan te kopen of een woningtaxatie uit te voeren.
 • overzicht - de verhuizing

  Verhuizen

  Bij een verhuizing zijn er een aantal andere praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan het doorgeven van je adreswijziging aan instanties of verzekeringen aanpassen. Lees onze tips.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.