icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Klacht over je makelaar

Heb je een makelaar ingeschakeld, dan mag je verwachten dat die goed werk levert. Als hij zich niet aan de afspraken houdt, kun je hem hierop aanspreken. Kom je er samen niet uit? Leg dan je klacht voor aan de Geschillencommissie Makelaardij.
Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 13 januari 2022

makelaar inschakelen hypotheek

Wat zijn mijn rechten?

Een opdracht kun je op ieder moment weer intrekken zonder opzegtermijn. Dit gaat bij voorkeur schriftelijk: per brief of e-mail. De makelaar heeft een inspanningsverplichting. Hij moet zich inspannen de opdracht zo goed mogelijk te doen. Je betaalt de makelaar dus niet voor het resultaat, maar voor de geleverde inspanning.

Na het intrekken van de opdracht, hoef je geen courtage te betalen. Behalve als de makelaar kan bewijzen dat de verkoop van je woning ook is gelukt door zijn inspanningen. De makelaar heeft, als dit vooraf is afgesproken, wel recht op een vergoeding van de al gemaakte kosten. Hij heeft ook recht op een percentage van het loon voor verrichte werkzaamheden.

Wat kan ik het beste doen?

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Koopkracht 4 item 4 Succes makelaarsloon
  Nieuws | 16 jul.

  Nieuwe voorwaarden makelaars per 1 september

  De consumentenvoorwaarden voor makelaars zijn vernieuwd en verbeterd. In de voorwaarden staat in heldere en begrijpelijke taal beschreven wat een makelaar doet om een woning te verkopen, om een ander huis aan te kopen of een woningtaxatie uit te voeren.
 • Belafspraak Hypotheekadvies

  Hypotheekadvies nodig?

  Ontvang onafhankelijk advies via de Consumentenbond. Telefonisch, terwijl je thuis achter de laptop zit. Maak een gratis belafspraak!

 • overzicht - de verhuizing

  Verhuizen

  Bij een verhuizing zijn er een aantal andere praktische zaken waar je rekening mee moet houden. Denk aan het doorgeven van je adreswijziging aan instanties of verzekeringen aanpassen. Lees onze tips.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.