! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rentemiddelen hypotheek: zo werkt dat

Heb jij een hypotheek met een hoge hypotheekrente en een rentevaste periode die nog een aantal jaren loopt? Bekijk dan of rentemiddelen gunstig is voor je. 

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:20 mei 2021

bouwdepot

Wat is rentemiddelen?

Bij rentemiddelen koop je je oude rentevaste periode af en spreek je een nieuwe (langere) rentevaste periode af met de bank. Je hypotheek blijft dus bij dezelfde bank. Omdat de hypotheekrente nu heel laag is, kom je door rentemiddelen op een lagere rente uit. Je betaalt wel een boeterente als je je oude rentevaste periode openbreekt.

Die boete betaal je niet in één keer; je krijgt een opslag bovenop je nieuwe rentepercentage. Daardoor wordt je nieuwe rente minder laag dan je zou verwachten. Vaak ben je op de lange termijn mét rentemiddelen duurder uit dan zonder rentemiddelen.

Let op: rentemiddelen is niet de eerste keus. Deze opties zijn in veel gevallen gunstiger:

Kun jij besparen met rentemiddelen?

Heb jij een hypotheek met een hoge hypotheekrente en een rentevaste periode die nog een aantal jaren loopt? Je kunt met rentemiddeling profiteren van de lage rente van dit moment.

Dat geldt met name als je een hypotheek hebt bij Van Lanschot, HollandWoont, Hypotrust Vrij Leven en Robuust Hypotheken.

Heb je een hypotheek bij de ABN Amro groep (ABN Amro, Florius, MoneYou), Achmea (Centraal Beheer en Woonfonds) en de Volksbank (BLG Wonen, RegioBank en SNS) dan levert rentemiddeling geen besparing op. Verwacht je dat de rente weer snel gaat stijgen, dan kun je hier toch voor kiezen. Je koopt zekerheid.

Bij Allianz, ING, Merius en Nationale-Nederlanden is het afhankelijk van de situatie of rentemiddeling wel of geen voordeel oplevert.

Bereken jouw besparing

Artikel 8 tips pensioenen

Rentemiddelen: niet altijd voordelig

Heb je een bankspaarhypotheek of spaarhypotheek, kies dan nooit voor rentemiddelen. Na rentemiddelen heb je een lagere rente, niet alleen over de hypotheeklening maar ook over het spaarbedrag in je spaarpolis. De premie voor je spaarpolis gaat daardoor omhoog. En daardoor verlies je het voordeel van de lagere rente.

Bij de overige hypotheekvormen levert rentemiddelen voordeel op als: 

  • je een hoge hypotheekrente hebt;
  • je rentevaste periode nog een aantal jaren loopt;
  • én de rente de komende jaren flink stijgt.

Of het wel of geen voordeel oplevert, is vooral afhankelijk van de rekenmethode van de bank. De rentestand is op dit moment historisch laag. Of de rente de komende jaren flink gaat stijgen is natuurlijk onzeker. De hypotheekrente kan ook gedurende lange tijd laag blijven.

Rentemiddelen soms wel gunstig

Rentemiddelen is niet de eerste keus. Heb je geen geld hebt om extra af te lossen op de hypotheek of de hypotheek over te sluiten naar een andere bank? Dan kun je misschien door rentemiddelen profiteren van de huidige lage rente.

Op 20 mei 2021 boden de volgende banken rentemiddelen aan: 

ABN AmroMoneYou
AllianzNationale-Nederlanden
BLG WonenRabobank*
Centraal BeheerRegioBank
FloriusRobuust Hypotheken
HollandWoontSNS
Hypotrust Vrij LevenVan Lanschot 
INGWoonfonds
Merius 

*Rabobank biedt rentemiddeling alleen voor aflossingsvrije hypotheken aan.

Lang niet alle banken bieden rentemiddelen aan. Aegon, ASR, NIBC en Obvion zijn gestopt met rentemiddelen. 

Bijkomende kosten rentemiddelen

  • Extra rente-opslag aan de bank
  • Advieskosten (als de bank eist dat je een adviseur inschakelt)
  • Administratiekosten (variërend tussen €100 en €250)

 Alle kosten voor rentemiddelen zijn aftrekbaar via de inkomstenbelasting.

Meer voordelen bij je lidmaatschap

Van hypotheek tot verhuisdoos. Wij helpen je met tips en tools voor het afsluiten en aanpassen van je hypotheek. Met een lidmaatschap ontvang je meer voordelen. Bijvoorbeeld toegang tot al onze testinformatie over diensten of hulp bij juridische vragen.

Word lid

Lees verder