icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je inductiekookplaat

Zijn je pannen geschikt voor het koken op een inductiekookplaat? Hoe maak je je inductieplaat makkelijk schoon? Doe je voordeel met onze tips.

1

Pannen geschikt voor inductie

Alleen pannen die magnetiseerbaar zijn, werken op een inductiekookplaat. Je herkent pannen die geschikt zijn voor inductie aan een spiraalsymbool op de pan of verpakking.

Pannen met een dikke bodem trekken minder snel krom en zijn het beste voor inductie. Zo'n bodem bestaat uit verschillende lagen (sandwichbodem).

Gooi niet gelijk al je oude pannen weg als je overstapt op inductiekoken. Blijft een magneet voor langere tijd plakken aan de bodem? Dan zal de pan werken. Het is wel belangrijk dat de panbodem helemaal vlak is. En over het hele oppervlak direct in aanraking komt met de kookplaat. Pannen met een bolle bodem kun je beter niet gebruiken op een inductiekookplaat 

Let op bij pannen met een holle bodem. Bij bepaalde pannen trekt de bodem vanzelf recht als hij heet wordt. 

Induction

2

Inductiekookplaat schoonmaken

Een van de grootste voordelen van inductiekookplaten is dat je ze makkelijk schoonmaakt.

Daarvoor heb je alleen een doekje, warm water en een beetje afwasmiddel nodig. Aangekoekte etensresten kun je verwijderen met een speciale schraper.

Sommige middelen kun je beter niet gebruiken. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan verder.

   

 

Schoonmaken2

3

Kinderslot

Op de meeste inductiekookplaten zit een kinderslot. Je moet dan een bepaalde toetscombinatie gebruiken om de kookplaat te kunnen bedienen. Zo kan niemand per ongeluk de kookplaat aanzetten of bedienen. 

Onmisbaar als je nieuwsgierige en vindingrijke kleine kinderen hebt. 

 

Childlock

4

Verzekering

Een inductiekookplaat is van glas en een ongeluk zit in een klein hoekje. Ben jij goed verzekerd als er een potje pastasaus vanuit het keukenkastje op de glasplaat knalt?

Met een allriskdekking op je opstal-of inboedelverzekering kun je dit risico afdekken. Het verschilt per verzekeraar waar de inductiekookplaat onder valt. Dus vraag na of je hiervoor bent verzekerd.

Schade door opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud is in principe nooit gedekt.

 

5

Energieverbruik

De meeste inductiekookplaten verbruiken veel stroom. Maar er zit geen ruimte tussen de panbodem en de kookplaat. En het hitteveld is niet groter dan de panbodem. Daardoor gaat er bijna geen stroom verloren. Dat maakt koken op inductie zeer efficiënt.

Hoeveel stroom je met koken op inductie verbruikt, hangt af van:

  • De grootte van je kookplaat.
  • Hoe intensief je hem gebruikt.
  • Hoe zuinig de kookplaat is.
  • Of je de boosterfunctie vaak gebruikt. 

De energieprijzen zijn enormg gestegen. Daarom is het lastig om de gebruikskosten van een inductiekookplaat en een gaskookplaat te vergelijken. Maak je gebruik van duurzame stroom zoals uit zonnepanelen? Dan is het koken op inductie wel milieuvriendelijker dan op gas.  

Energiezuiniger koken

  • Kook met de deksel op de pan.
  • Breng niet meer water aan de kook dan je nodig hebt.
  • Gebruik de boosterfunctie zo min mogelijk.
  • Gebruik pannen met een volledig vlakke bodem.

Vergelijk energietarieven in onze energievergelijker.

energieverbruik-manager-1200x800px