! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je inductiekookplaat

Zijn je oude pannen geschikt? Hoe maak je je inductieplaat makkelijk schoon? Doe je voordeel met onze tips.

Jonne Hage
Jonne Hage

Expert Woning & Huishouden


1
Pannen geschikt voor inductie

Alleen pannen nodig die magnetiseerbaar zijn, werken op een inductiekookplaat. Je herkent pannen die geschikt zijn voor inductie aan een spiraalsymbool op de pan of verpakking.

Pannen met een dikke bodem die bestaan uit verschillende lagen (sandwichbodem) trekken minder snel krom en zijn het beste voor inductie.

Gooi niet gelijk al je oude pannen weg als je overstapt op inductiekoken. Blijft een magneet voor langere tijd plakken aan de bodem, dan zal de pan werken. Maar het kan wel dat je pan krom is, wat onprettig kookt, of is beschadigd. 

Induction

2
Inductiekookplaat schoonmaken

Een van de grootste voordelen van inductiekookplaten is dat je ze makkelijk schoonmaakt.

Daarvoor heb je alleen een doekje, warm water en een beetje afwasmiddel nodig. Aangekoekte etensresten kun je verwijderen met een speciale schraper.

Sommige middelen kun je beter niet gebruiken. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan verder.

   

 

Schoonmaken2

3
Kinderslot

Het kinderslot op een inductiekookplaat is belangrijk en maakt hem extra veilig in gebruik. Want een paar kinderhanden - of een kat die over de plaat loopt - zetten de plaat makkelijk aan. En dat is niet zo handig als er nog een pan op de plaat staat.

Gebruik deze functie altijd als je jonge kinderen of katten hebt.

 

Childlock

4
Verzekering

Een inductiekookplaat is van glas en een ongeluk zit in een klein hoekje. Ben jij goed verzekerd als er een potje pastasaus vanuit het keukenkastje op de glasplaat knalt?

Met een allriskdekking op je opstal-of inboedelverzekering kun je dit risico afdekken. Het verschilt per verzekeraar waar de inductiekookplaat onder valt. Dus vraag na of je hiervoor bent verzekerd.

Schade door opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud is in principe nooit gedekt.

 

5
Energieverbruik

Een inductiekookplaat verbruikt stroom. Zo’n 175 kWh per jaar. Koken op inductie is nu nog iets duurder dan koken op gas. Maar gas wordt steeds duurder. En naar verwachting is het over 10 jaar goedkoper om op inductie te koken. Het is nu al goedkoper én duurzamer als je de stroom zelf opwekt met zonnepanelen. 

Koken op inductie is in de toekomst ook milieuvriendelijker dan gas, omdat stroom steeds vaker duurzaam wordt op gewekt. Benieuwd of je nu al de goedkoopste of groenste stroom hebt? Check dan onze energievergelijker.

energieverbruik-manager-1200x800px