icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
tv-internet-bellen-graphic

Vergelijk providers

Vergelijk providers op internetsnelheid, tv-aanbod en prijs. En check of je kunt besparen. Stap je nu over, dan krijg je €10 korting.

Vergelijk providers

KPN Digitenne vernieuwt

Nieuws
|
Sinds dit jaar vernieuwt KPN Digitenne. Zo moet de losse insteekkaart worden omgeruild voor een apart kastje. Deze kun je niet kopen, maar moet je huren. Wat verandert er nu precies en waarom?
ilona van der valk

Ilona van der Valk   Expert ElektronicaBijgewerkt op:4 maart 2019

digitenne-tvkijken-kpn-laptop-v2

Wat verandert er bij Digitenne?

Sinds 1 februari 2018 krijgen alle nieuwe Digitenneklanten een aparte, losse ontvanger om tv te kijken. Alle bestaande klanten krijgen óók een nieuwe, losse ontvanger. Deze Digitenneklanten hadden voorheen 1 of meerdere tuners of insteekkaarten. Maar deze werken niet meer met de nieuwe techniek van Digitenne: DVB-T2. KPN schaft het gebruik van smartcards en CI+ modules dus af.

Alleen wanneer je genoeg hebt aan het kijken van de zenders NPO 1, 2, 3 en de regionale zender(s), is tv-kijken nog mogelijk zonder extra apparatuur. Mits de tv het DVB-T2-signaal aan kan. Tv’s uit 2015 of later hebben vaak al een geschikte tuner, bij oudere tv’s is dat vaak niet zo. Maar check altijd de handleiding van de tv of de website van de fabrikant om zeker te weten of je tv geschikt is.

Waarom deze verandering bij KPN Digitenne?

In 2017 heeft KPN de rechten verworven om Digitenne te mogen blijven uitzenden. Maar op één voorwaarde: Digitenne moet over op DVB-T2. Dit is een andere frequentie die andere landen al gebruiken en die het mogelijk maakt om zenders in HD-kwaliteit weer te geven.

Maar: deze DVB-T2-techniek werkt niet samen met de huidige apparatuur die men voorheen van KPN kreeg. En dus moet iedere klant over op andere apparatuur.

Wat betekent dit voor Digitenneklanten?

Dit heeft de volgende gevolgen voor de kosten en de diensten van KPN Digitenne:

Kosten

  • Het abonnementstarief blijft hetzelfde: €15,50 per maand inclusief 1 ontvanger.
  • Voor een tweede of derde ontvanger betaal je €5 per maand.
  • Oude kooptuners werken niet meer. Deze moet je vervangen voor ontvangers op huurbasis á €5 per maand (alleen voor de tweede en derde ontvanger).

Diensten

  • Je hebt nu een kastje (tuner) nodig. Insteekkaarten zijn niet meer mogelijk;
  • Bestaande klanten moeten hun huidige ontvanger(s) inwisselen voor nieuwe ontvanger(s). Dit kan door online een omruilafspraak te maken op de site van KPN.
  • Je krijgt nu zenders in HD-kwaliteit.
  • Opnemen is (nog) niet mogelijk met de nieuwe ontvanger.

Wil je opnemen? Bekijk alle mogelijkheden om digitale tv op te nemen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.