icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Drempels bij opvragen medisch dossier

Nieuws|Dertig van de vijftig huisartsen werpen drempels op als patiënten hun medisch dossier opvragen, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Acht patiënten is het zelfs helemaal niet gelukt hun dossier op te vragen.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:14 februari 2014

medische dossiers_175x135px.jpg

Het recht op inzage in en een kopie van het medisch dossier is vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst. Vijftien van de vijftig mysterypatiënten die aan het onderzoek meedoen, moeten eerst uitleggen waarom ze hun dossier eigenlijk willen hebben. Sommige artsen reageren ronduit achterdochtig, merken de patiënten. 'Als ik ergens ontevreden over was, moest ik maar gewoon open kaart spelen.'

Gesprek

Om inzage in het dossier te krijgen, moeten zes patiënten eerst op een persoonlijk gesprek bij de huisarts komen. Eén arts wil het opgevraagde dossier eerst zelf doorlezen voordat hij een beslissing neemt over toestemming. De betreffende patiënt krijgt hierna te horen dat ze alleen het laatste stukje mag inzien.
Vier artsen weigeren de patiënten een papieren kopie mee te geven. Ze mogen hun dossier alleen in de praktijk komen bekijken. Dit alles is niet zoals de WGBO de artsen opdraagt te handelen. Een patiënt moet bijvoorbeeld altijd de mogelijkheid krijgen zijn medisch dossier thuis nog eens rustig na te lezen.

Onacceptabel

Ondanks hun duidelijke verzoek lukt het acht van de vijftig mysterypatiënten uiteindelijk niet hun medisch dossier te ontvangen. Ze willen de vertrouwensrelatie met hun arts niet in gevaar brengen. 'Ik wil de relatie met mijn huisarts niet onder druk laten komen.'
Dat artsen drempels opwerpen bij het opvragen van een dossier vindt de Consumentenbond onacceptabel. Ze horen juist aan te moedigen dat patiënten van hun rechten gebruikmaken en graag een actieve rol willen spelen bij het opbouwen van hun dossier.

Online dossier

De Consumentenbond is voorstander van persoonlijke gezondheidsdossiers, waarbij iedere patiënt altijd online bij zijn eigen gegevens kan. Via een beveiligde verbinding kunnen patiënten bijvoorbeeld hun volledig medisch dossier bekijken, online afspraken maken en herhaalrecepten aanvragen.
De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) zegt niet inhoudelijk te kunnen reageren op de onderzoeksresultaten omdat ze de individuele afwegingen van de huisartsen niet kent. In zijn algemeenheid heeft een patiënt inderdaad recht op inzage in en een kopie van zijn medisch dossier, aldus de LHV.

Het volledige artikel staat in Gezondgids 1 2014

Nieuw & interessant

 • medisch-kinddossier
  Nieuws  |  6 feb.

  Opvragen van medisch kinddossier moeizaam proces

  Het opvragen van medisch dossiers van kinderen bij een consultatiebureau of GGD is niet eenvoudig, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Ziekenhuizen kunnen verschillende keurmerken ontvangen. Bieden ze goede keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit ons onderzoek.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.