icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Openbaarheid sterftecijfers ziekenhuizen positieve stap voor consumenten

Nieuws|'Het is een grote stap vooruit dat ziekenhuizen verplicht worden de sterftecijfers openbaar te maken', zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. 'Consumenten die bewust voor een ziekenhuis of behandeling willen kiezen, kunnen ook dit dan meenemen bij hun afweging. Wat de Consumentenbond betreft moeten gegevens openbaar worden die iets zeggen over de kwaliteit van de zorg.' Minister Schippers van Volksgezondheid meldde dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat alle ziekenhuizen hun sterftecijfers openbaar moeten gaan maken.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:13 juni 2013


De meeste ziekenhuizen maken hun sterftecijfers sinds enige jaren openbaar. Door het ontbreken van richtlijnen en de onvolledigheid, geven de huidige cijfers geen representatief inzicht in het landelijk gemiddelde en kunnen zij niet goed onderling vergeleken worden. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is door de minister gevraagd regels voor de openbaarmaking op te stellen.

Toegankelijke informatie

Inzicht in de sterftecijfers kan consumenten helpen bij het maken van een keuze voor een bepaalde behandeling in een specifiek ziekenhuis. De Consumentenbond pleit al jaren voor het openbaar maken van gegevens die iets zeggen over de kwaliteit van de zorg. In de campagne ‘Kiezen moet kunnen’ pleitte de Consumentenbond voor meer transparantie in de zorg, met als een van de speerpunten het openbaar maken van sterftecijfers. Consumenten die bewust willen kiezen, kunnen dat nu vaak niet door een gebrek aan toegankelijke en vergelijkbare informatie.

Nieuw & interessant

 • medisch-kinddossier
  Nieuws  |  6 feb.

  Opvragen van medisch kinddossier moeizaam proces

  Het opvragen van medisch dossiers van kinderen bij een consultatiebureau of GGD is niet eenvoudig, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Ziekenhuizen kunnen verschillende keurmerken ontvangen. Bieden ze goede keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit ons onderzoek.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.