icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Spoedzorg

Het aantal ziekenhuizen met een Spoedeisende Hulp is in 8 jaar tijd gedaald van 106 naar 94. Patiënten die dringend zorg nodig hebben, moeten steeds verder reizen.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:25 november 2014


Consument vindt sluiting onacceptabel

Zorgverzekeraars en de overheid hebben plannen om meer Spoedeisende-Hulpafdelingen te sluiten. De Consumentenbond heeft in 2014 hierover de mening van ruim 700 consumenten gepeild. Van hen vindt 87% sluiting van de voor hen dichtstbijzijnde Spoedeisende Hulp onacceptabel; 39 mensen hebben al meegemaakt dat hun Spoedeisende Hulp dicht was en dat ze naar een andere moesten. Het merendeel van hen ervaart dit als een grote achteruitgang.

Gesloten Spoedeisende Hulpen

Op de volgende locaties is tussen 2005 en 2013 de Spoedeisende Hulp gesloten. De sluiting kan verschillende oorzaken hebben, zoals een verhuizing van het ziekenhuis van twee locaties naar één (nieuwbouw)locatie, of sluiting van een ziekenhuis. Hierdoor veranderden de aanrijtijden van omwonenden in de periode tussen 2005 en 2013. Bron is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, dat deze gegevens bijhoudt.


 Ziekenhuis Locatie Plaats
 Amphia ziekenhuis Langendijk Breda
 Jeroen Bosch Carolus en Groot Ziekengasthuis Den Bosch
 De Sionsberg  Dokkum
 Máxima Medisch Centrum  Eindhoven
 Amphia ziekenhuis Pasteurlaan Oosterhout
 Ziekenhuis Bernhoven  Oss
 MC Rijnmond-Zuid Zuider Rotterdam
 Vlietland ziekenhuis  Vlaardingen
 Admiraal de Ruyter  Vlissingen
 Diakonessenhuis  Zeist
 Rijnstate ziekenhuis  Zevenaar
 Albert Schweitzerziekenhuis  Zwijndrecht

Snellere aanrijtijden

Door een nieuwe manier van rekenen door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zijn de aanrijtijden van ambulances naar de Spoedeisende Hulp in 2013 aanzienlijk sneller geworden dan ze in 2011 waren. Hierdoor kunnen nu 18 extra Spoedeisende Hulpen worden gesloten zonder dat de bij wet vastgelegde maximale aanrijtijd van 45 minuten wordt overschreden.

Er zijn nog maar 8 ziekenhuizen die per se níet kunnen worden gesloten, omdat omwonenden anders langer dan 45 minuten moeten reizen naar een ander ziekenhuis. Dat zijn:

 Ziekenhuis Plaats
 De Honte ziekenhuis Terneuzen
 Van Weel Bethesda ziekenhuis Dirksland
 Ziekenhuis Goes Goes
 Medisch centrum Leeuwarden Leeuwarden
 Antonius ziekenhuis Sneek
 Streekziekenhuis kon. Beatrix Winterswijk
 Gemini ziekenhuis Den Helder
 Diaconessenhuis Meppel Meppel

Eigen risico

Zorg op de Spoedeisende Hulp gaat ten koste van het eigen risico. Ook de kosten van een ambulancerit gaan af van het eigen risico.

De Huisartsenpost (waarneemdienst van de huisarts 's avonds en in het weekeinde) valt, net als de huisarts, buiten het eigen risico.

Checklist

De spoedeisende zorg is in bijna elke regio anders ingericht. In een spoedsituatie kan het daardoor gebeuren dat je niet precies weet wat je moet doen. Ga daarom voordat het zover is de volgende zaken eens na:

 • Hoe bij jou de spoedzorg is geregeld.
 • Schrijf telefoonnummers op van de Huisartsenpost en de dichtstbijzijnde Spoedeisende Hulp en zoek uit waar ze zijn.
 • Is de Spoedeisende Hulp 24 uur per dag open?
 • Kun je er terecht voor alle zorg, of alleen voor eenvoudige behandelingen?
 • Moet je vooraf bellen en zo ja, waarnaartoe? Soms vormen Huisartsenpost en Spoedeisende Hulp samen namelijk één Spoedpost.

Wat vindt de Consumentenbond

Veel consumenten geven aan in de problemen te komen als de voor hen dichtstbijzijnde Spoedeisende Hulp dicht gaat. Daarom roept de Consumentenbond zorgverzekeraars op bij verdere plannen voor sluiting nadrukkelijker de effecten voor bewoners in de betreffende regio in beeld te brengen en hen te betrekken bij de besluitvorming. 

Is sluiting van een Spoedeisende Hulp aan de orde, dan moeten zorgverzekeraars bij de afweging of een Spoedeisende Hulp dicht kan ruime marges aanhouden. Ver weg wonende patiënten mogen niet het risico lopen te laat in het ziekenhuis te arriveren. 

Nieuw & interessant

 • medisch-kinddossier
  Nieuws  |  6 feb.

  Opvragen van medisch kinddossier moeizaam proces

  Het opvragen van medisch dossiers van kinderen bij een consultatiebureau of GGD is niet eenvoudig, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Bij sommige ziekenhuizen vliegen de vinkjes en pluimen je om de oren. Maar bieden zulke keurmerken eigenlijk waardevolle keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.