icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Titelgebruik in de orthodontie

Tandartsen die orthodontiebehandelingen uitvoeren, maken nog te vaak onvoldoende duidelijk dat zij geen orthodontist zijn, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De brancheorganisaties van tandartsen en orthodontisten hebben mede naar aanleiding van ons onderzoek eenduidige afspraken gemaakt om titelmisbruik een halt toe te roepen.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:21 maart 2017

beugel

Tandarts of orthodontist?

Vorig jaar onderzocht de Consumentenbond de websites van 150 tandarts- en orthodontiepraktijken en concludeerde dat er tientallen praktijken zijn die onterecht suggereren een orthodontist in dienst te hebben. Een tandarts mag wel beugelbehandelingen uitvoeren, maar niet de beschermde titel van orthodontist gebruiken of iets wat daarop lijkt. Alleen behandelaars die in het BIG-register het specialisme ‘dento-maxillaire orthopaedie (orthodontist)’ bij hun naam hebben staan, mogen zich orthodontist noemen.

Protocol titelgebruik orthodontie

Mede naar aanleiding van dit onderzoek en onze actie Mondzorg hebben de brancheorganisaties van tandartsen en orthodontisten (KNMT, ANT, NVvO en OVAP) een protocol opgesteld om onjuist titelgebruik tegen te gaan.

Belangrijke punten uit het protocol:

 • Alleen tandartsen die zich na hun basisopleiding 4 jaar hebben gespecialiseerd aan een erkende universiteit en die als specialist in het BIG-register staan, mogen zich orthodontist noemen.
 • Alle overige tandartsen die beugelbehandelingen uitvoeren, heten voortaan tandarts voor orthodontie.
 • (Buitenlandse) cursussen en opleidingen in de orthodontie mogen alleen worden vermeld met de toevoeging ‘extra opleiding, niet leidend tot een in Nederland erkende specialisatie’.
 • Bij elke vorm van publiciteit moet uitdrukkelijk vermeld staan of het om een tandarts- of orthodontistenpraktijk gaat.
 • Termen als ‘gespecialiseerd in…’, ‘specialist in…’, ‘orthodentist’, ‘tandarts speciaal voor orthodontie’ mogen niet worden gebruikt.

Verder moet in alle communicatie-uitingen (websites, briefpapier en overige correspondentie) duidelijk vermeld worden of het om een tandarts- of orthodontistenpraktijk gaat.

De Consumentenbond vindt het snelle optreden van de brancheorganisaties een compliment waard. We blijven een vinger aan de pols houden wat betreft de informatievoorziening door tandartsen.

Nieuw onderzoek Consumentenbond

Na het onderzoek in 2016 schreef de Consumentenbond de praktijken aan met het verzoek eventuele misleidende termen van de websites te verwijderen. In 2017 zochten we uit of de praktijken verbetering toonden. De resultaten:

 • 53 tandartspraktijken maken nog steeds onvoldoende duidelijk dat er een tandarts werkt en geen orthodontist.
 • De probleemgevallen variëren van suggestieve termen als ‘MSc Orthodontie’ en ‘specialisatie orthodontie’ tot onterecht gebruik van titels, zoals ‘orthodontist’.
 • Enkele tandartspraktijken tonen wel degelijk verbetering. Zij hebben suggestieve termen verwijderd en leggen nu bijvoorbeeld uit dat de tandartsen ondanks hun ruime ervaring in orthodontie geen orthodontist zijn.

Het protocol over titelmisbruik orthodontie was ten tijde van het onderzoek nog niet van kracht. De titels en beschrijvingen zijn daarom niet getoetst aan de regels in dit protocol.

Tandarts of orthodontist controleren

Hoe controleer ik of mijn orthodontist echt orthodontist is?

Je kunt je zorgaanbieder zoeken in het BIG-register. Dit kan bijvoorbeeld op de naam van je zorgaanbieder of op BIG-registratienummer. Dit laatste is het makkelijkst, want dit nummer is uniek voor iedere aanbieder. Je kunt je tandarts of orthodontist hiernaar vragen. 

Als je jouw aanbieder hebt gevonden, staat onder 'beroepsgroep' vermeld dat het een tandarts betreft. Als jouw aanbieder ook orthodontist is, staat dit vermeld onder 'specialisme'.

Wat betekent het als ik mijn aanbieder niet kan vinden in het BIG-register?

Allereerst is het belangrijk om zorgvuldig te zoeken in het BIG-register. Het fout spellen van de naam of bijvoorbeeld het gebruik van de meisjesnaam kan ertoe leiden dat je de zorgaanbieder niet kunt vinden. Concludeer hier dus niet meteen uit dat hij of zij geen tandarts en/of orthodontist is.

Alleen in het BIG-register opgenomen tandartsen en orthodontisten mogen dit beroep uitoefenen en deze titels voeren. Als het zeker is dat jouw aanbieder niet in het register staat, dan kun je dat melden bij het Landelijk Meldpunt Zorg

Uit ons onderzoek is gebleken dat de behandelaar regelmatig wel een tandarts is (vermeld onder beroepsgroep) maar geen orthodontist (er is dan geen specialisme 'dento-maxillaire orthopaedie (orthodontist)' vermeld).

 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • medisch-kinddossier
  Nieuws  |  6 feb.

  Opvragen van medisch kinddossier moeizaam proces

  Het opvragen van medisch dossiers van kinderen bij een consultatiebureau of GGD is niet eenvoudig, blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond.
 • ziekenhuis-keurmerken-ster
  6 okt.

  Keurmerken ziekenhuizen gekeurd

  Bij sommige ziekenhuizen vliegen de vinkjes en pluimen je om de oren. Maar bieden zulke keurmerken eigenlijk waardevolle keuze-informatie voor de patiënt? Niet altijd, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
 • glurende websites nieuwsbericht
  Nieuws  |  14 sep.

  Hardleerse gezondheidssites blijven privacy schenden

  Veel gezondheidswebsites plaatsen nog steeds commerciële cookies zonder toestemming van de bezoekers. Dit blijkt uit een herhaalonderzoek van de Consumentenbond naar websites die informatie bieden over ziektes en verslavingen.
 • de beste behandling

  Boek: De beste behandeling

  Zelf meebeslissen als je ziek bent? Over bijvoorbeeld therapie en medicijnen? In het boek 'De beste behandeling' staat informatie over 41 chronische ziektes. Van migraine en dementie tot kanker en diabetes.