! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste kinderstoel

Wij hebben in afgelopen jaren tientallen kinderstoelen getest op veiligheid en gebruiksgemak voor gebruik met kinderen van 6 maanden tot 36 maanden. Uit onze testen bleek dat een goede kinderstoel niet duur hoeft te zijn. We gaan voorlopig geen nieuwe kinderstoelen meer testen. 

De Cybex Lemo was de laatste Beste uit de Test. De laatste Beste Koop was de Joie Mimzy Snacker.

Even geduld, producten aan het ophalen...


Even geduld, producten aan het ophalen...

Conclusie

Beste uit de Test

De Cybex Lemo (€270) was de laatste Beste uit de Test. Het is een stoel die opvalt door zijn design. Het is een meegroeistoel die eenvoudig in hoogte te verstellen is zonder gereedschap. Er is een losse baby set (€80) verkrijgbaar, een tafelblad (€35) en een comfort kussentje (€30). De stoel is getest inclusief tafelblad en babyset. De stoel zonder deze accessoires kost €155. Hij is verkrijgbaar in 6 verschillende kleuren. De geteste versie is van staal/kunststof maar de stoel is ook verkrijgbaar met houten zitting en voetsteun. Hij is eenvoudig in elkaar te zetten en makkelijk in gebruik. De wipstoel van Cybex is er ook op te plaatsen waardoor de stoel ook al te gebruiken is vanaf geboorte. 

De Cybex Lemo wordt op de voet gevolgd door de Chicco Polly Magic Relax (€180 in geteste uitvoering) en de Chicco Polly 2 Start (€200 in geteste uitvoering) . Deze scoren op vrijwel alle onderdelen goed tot zeer goed met een algemeen Testoordeel van 8,3. Ook het gebruiksgemak wordt erg gewaardeerd door ons panel.

Bij de Polly Magic Relax kun je de zitting verkleiner aan twee zijden gebruiken. Hij wordt geleverd met een speelboog. De Polly 2 Start valt omdat de kussen van de zitting eruit zien als dieren. 

Beste koop

De laatste Beste koop was de Joie Minzy Snacker met een Testoordeel van 7,8 en een gunstigere prijs: €70. Hij is inklapbaar en heeft een verstelbare rugleuning, maar is wat minder makkelijk te dragen Beste uit de Test, zo heeft hij bijvoorbeeld geen wielen en kan pas gebruikt worden vanaf 6 maanden. Het is geen meegroeistoel. Je kunt hem gebruiken tot je kindje een jaar of drie is, maar daarna moet je een andere oplossing zoeken.  

Afraders: onveilige stoelen

De volgende kinderstoelen voldoen niet aan alle (veiligheids)eisen en scoren een dikke onvoldoende. Ons advies: niet kopen!

 • De Quax Ultimo 3 is in de stand voor aan een gewone eettafel niet stabiel genoeg. Als een kind eruit probeert te klimmen kan de stoel omvallen. De fabrikant herkent zich niet in de resultaten van ons onderzoek. 
 • De Schardt X-tra heeft een probleem met het tuigje. Het bandje tussen de benen zit niet vast aan de riem om het middel. De baby kan dus vastgezet worden zonder bandje tussen de benen en daardoor uit de stoel glijden. 

Andere stoelen waarbij we serieuze veiligheidsissues bij hebben gevonden zijn inmiddels niet meer via de retail verkrijgbaar, maar misschien nog wel tweedehands. Het gaat om: 

Kinderstoelen van mindere kwaliteit

 • De BabyDan high chair heeft een houten zitting die in onze test scheurde tijdens de sterkte test. Dat gebeurde al bij 40 van de 500 belastingen die een stoel moet doorstaan.

Andere stoelen waarbij de kwaliteit minder was, maar inmiddels niet meer via de retail verkrijgbaar zijn:

 • De Born Lucky kinderstoel haalde onze duurtest niet. Een onderdeel van het tafelblad brak af waardoor het blad niet meer te verzekeren was aan één kant. De stoel is niet meer verkrijgbaar.
 • De Kidsriver Donald kinderstoel faalt in de duurtest omdat de rugleuning bij de impacttest scheurde. Het zelfde gebeurde bij de BasicLine kinderstoel. Het leek hier te gaan om een exemplarische fout.

Verbeterde stoelen

Sommige stoelen zijn naar aanleiding van onze testen verbeterd. De Ikea Blames is in de loop van 2016 aangepast en heeft nu geen mogelijkheid meer tot vingerbeknelling. En ook de Nuna Zaaz kwam bij een hertest in 2017 beter uit de bus.

Wat vind je belangrijk?  

 • Schoonmaakgemak: De meeste stoelen zijn eenvoudig schoon te maken. Zeker als ze geen kussentjes of lastige randjes en richeltjes hebben gaat dat eenvoudig door gewoon een doekje er over heen te halen. Bekleding hoeft niet perse een belemmering te zijn. Sommige bekleding kan makkelijk afgenomen worden en zelfs gewoon in de wasmachine. De Topmark Xavi Swing en de Nuna Zaaz zijn niet zo eenvoudig schoon te maken.
 • Makkelijk op te bergen: heb je weinig ruimte? Gelukkig zijn de meeste stoelen makkelijk op te bergen. De 4 Moms, en de Safety First Tima zijn het lastigst op te bergen. Ook de Ikea Blames en de Topmark Xavi Swing zijn lastig. Het makkelijkst op te bergen zijn de stoelen die je kunt inklappen
 • Comfort voor je kind: De Topmark Xavi SwingSchardt Holly, Cybex Lemo en Maxi Cosi Minla vond ons panel prettig, de Prenatal kinderstoel scoorde het laagst op comfort. De houtenkinderstoelen waarvoor geen kussentjes verkrijgbaar zijn, worden in het algemeen het minst comfortabel gevonden. 
 • Makkelijk in en uit de stoel: Belangrijk aspect of het eenvoudig is om je kind makkelijk in/uit de stoel te halen. Dit moet immers meerdere keren per dag gebeuren. Het panel vond de kinderen het moeilijkst te plaatsten in de Schardt X-tra en de Quax Ultimo. Een vijfpuntsgordel kan onhandig lijken maar zorgt er vaak wel voor dat een kind het beste blijft zitten.   
 • Verstelbaarheid: een stoel die lang meegaat moet je makkelijk kunnen verstellen. De Joie Minzy Snacker, de Topmark Swing en Peg Perego Siesta hebben hiervoor de hoogste score. De Schardt X-tra scoort laag. 
 • Eerste montage: je hoeft het in principe maar 1 keer te doen, maar de eerste montage van de Schardt X-tra en de Prenatal kinderstoel bezorgde ons panel hoofdbrekens. 
 • Tuigje instellen: het tuigje van de Ikea Antilop is de eerste keer onhandig in te stellen.

Wijziging in beoordeling in 2018

In 2018 zijn de stoelen getest aan de hand van de nieuwe veiligheidsnorm. In 2017 hebben we de evaluatie van de kinderstoel herzien. Zo is er meer onderscheid gemaakt in de verschillende punten van gebruiksgemak en hebben we de veiligheid strenger ingedeeld. Testoordelen van de modellen die in 2016 getest zijn, zijn daardoor vaak wat veranderd.

Bekijk de testresultaten van alle kinderstoelen in onze vergelijker.

Hoe wij kinderstoelen testen

Wij testen meer dan 40 populaire kinderstoelen op veiligheid, gebruiksgemak en levensduur. De veiligheid is gecontroleerd aan de hand van de Europese Veiligheidsnorm NEN 14988.

Hoe wij kinderstoelen testen

Lees meer over de predicaten Beste uit de Test en Beste Koop.

kliederen kinderstoelen

De beste per soort