icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Garantie op spaarlampen en ledverlichting

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Gepubliceerd op:12 september 2012


Lange levensduur?

Ledlampen gaan zeer lang mee, en natuurlijk wil je ook zeker kunnen zijn van die opgegeven lange levensduur. Als je een lamp koopt, heb je wettelijk 6 maanden garantie, maar voor ledlampen heb je daar niet veel aan als ze binnen een paar jaar stukgaan, lang voordat de opgegeven levensduur bereikt is.

Ondeugdelijk

Een product dat gepromoot wordt met zijn levensduur maar na een fractie van de opgegeven branduren kapot gaat is een ondeugdelijk product. Lang niet elke winkelier neemt deze regel echter serieus.

Een fabrieksgarantie op het aantal opgegeven branduren zou uitkomst kunnen bieden.

Beleid grote merken

Megaman

Fabrikant Megaman biedt voor een groot deel van zijn spaar- en ledlampen de mogelijkheid om ze direct na aankoop op zijn website te registreren. Je krijgt dan een garantiecode. Wanneer de lamp het begeeft voor het eind van de opgegeven levensduur kun je hem naar Megaman sturen en krijg je een nieuwe.

Philips

Philips laat weten 'geen commerciële garantie' te verstrekken op lampen die het niet aan consumenten verkoopt via de eigen webshop. Het vermelden van de levensduur op de verpakking is wettelijk verplicht, maar wordt door Philips niet opgevat als garantie.

Als je er - over een kapotte lamp - met de winkelier niet uitkomt, kun je contact opnemen met de Philips klantenservice: 00800-744 547 75.

Osram

Fabrikant Osram zegt dat de verpakking van zijn spaar- en ledlampen een garantietermijn van 3 of 4 jaar vermeldt, afhankelijk van de soort lamp. Gaat de lamp binnen die termijn stuk, dan kun je hem - met aankoopbewijs - naar Osram sturen en krijg je een nieuwe. De lamp mag niet 'op een verkeerde manier' gebruikt zijn (bijvoorbeeld buiten in een niet-afgesloten armatuur).

Gaat de lamp na de garantietermijn kapot terwijl hij nog lang niet aan z'n opgegeven branduren zit, dan kun je hem ook opsturen, maar hangt het van de coulance van Osram af of je een nieuwe krijgt.

Ons advies

Bewaar in alle gevallen het aankoopbewijs als je een dure lamp koopt. Vraag bij twijfel bij aankoop of de lamp geschikt is voor het armatuur waarin je deze wilt gebruiken.

Gaat de lamp kapot voordat het opgegeven aantal branduren bereikt is, probeer dan in eerste instantie bij de winkel van aankoop en in tweede instantie bij de fabrikant een vervangende lamp te krijgen. Of kies meteen bij aankoop voor een lamp met een expliciete verlengde garantie.

Vergelijken: