icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis

icoon nieuw huis
Gebruikstips

Gebruikstips voor ledlampen

Lampen zijn onmisbaar en geven je huis een bepaalde sfeer. Maar hoe kun je het beste omgaan met je lampen? Wij geven je graag een aantal gebruikstips.


1
Handig om te weten

  • Ledlampen kunnen slecht tegen warmte. Gebruik ze daarom altijd in een open armatuur zodat ze hun eigen warmte kwijt kunnen.
  • De levensduur op de verpakking van een lamp wordt niet altijd waargemaakt. Bewaar daarom altijd je bon zodat je terug kunt naar de winkel.
  • Verwissel nooit een (kapotte) lamp zonder de stroom eraf te halen. Dat kan onveilig zijn. Weet je niet meer of de schakelaar aan of uit staat? Schakel dan de groep in de meterkast uit.
  • Dimbare ledlampen werken vaak niet met elke willekeurige dimmer. Er zijn inmiddels ledlampen te koop die je kunt dimmen met een 'ouderwetse' (fase-aansnijding) dimmer voor gloeilampen. Maar veel andere dimbare ledlampen doen het beter met een nieuwere (fase-afsnijding) dimmer, of een speciale dimmer voor ledlampen. Bij oudere dimmers kan het probleem zijn dat ze een vrij hoog minimumvermogen (wattage) vereisen, wat de veel zuinigere ledlamp niet haalt. Elke goede fabrikant van ledlampen heeft tegenwoordig een lijst op zijn website staan van dimmers die goed werken met eigen lampen. Kijk hier naar voordat je een dimbare ledlamp aanschaft, of vraag in de winkel of je de lamp mag terugbrengen als hij niet goed werkt met je bestaande dimmer.
Gebruikstips_bewaarjebon

2
Blauw licht een risico?

Sommige ledlampen geven relatief veel blauw licht af. Bij normaal gebruik is de kans op oogschade zeer klein. Het is aan te raden om niet van dichtbij in de lamp te kijken.

Veel blauw licht voor het slapen gaan kan wel invloed hebben op je biologische klok. Kijk daarom voor het slapengaan niet teveel op beeldschermen van je televisie, computer, smartphone of tablet. Je zit daar dichterbij dan bij gewone lampen.

Maar als je het aandeel in blauw licht in de ruimteverlichting wilt beperken, kan dat met speciale ledlampen waarvan je de lichtkleur kan instellen. Er zijn dimbare ledlampen die naarmate je ze verder dimt een warmer licht uitstralen, zoals de Philips WarmGlow lampen. Ook zijn er ledlampen waarbij je (vrijwel) elke willekleurige kleur licht kunt instellen. We hebben 2 typen getest die je met je smartphone kunt bedienen, de Philips hue en de Playbulb Smart. Ook zijn er veel lampen waarvan je de kleur met een afstandsbediening kunt wijzigen.

Gebruikstips_blauwlichtinlampen

3
Kwik in spaarlampen

Spaarlampen bevatten een klein beetje kwik. Ledlampen niet. Zorg ervoor dat spaarlampen niet breken als je ze vervangt. Zit de spaarlamp op een kwetsbare plek? Kies dan voor een 'double envelop' lamp. Om de lamp zit een extra bolletje en een siliconenrubbertje. Hierdoor breekt de lamp minder snel.

Wat moet je doen als een spaarlamp is gebroken:

  • Ventileer de ruimte.
  • Schuif de glasscherven met een papiertje in een plastic zakje, bijvoorbeeld een druk- en sluitzak. Gebruik geen stofzuiger. Hierdoor kan het kwik zich juist verspreiden.
  • Laat geen losse scherven in de vuilniszak zitten. Gooi deze meteen weg, of breng het zakje naar de gemeentelijke milieustraat.
Gebruikstips_gebruikopenarmatuur

4
Recycle je lamp

Door je spaarlamp te recyclen komt het kwik uit de lamp niet in het milieu terecht. Lever je spaarlampen daarom in bij een chemokar of milieustraat. Je kunt de lamp ook inleveren bij de winkel waar je een nieuwe lamp koopt. De winkel is verplicht om je lamp in te nemen. Het advies om apart in te leveren en de innameplicht geldt ook voor ledlampen, ook al bevatten deze geen kwik. De in de ledlamp verwerkte elektronica kan gerecycled worden.

Lees de uitkomsten van ons mystery-onderzoek naar de inname van spaarlampen.

Gebruikstips_nieuwsberichtinleverenlampen

5
Gezondheid

Schadelijke gassen

Vrijwel alle consumentenelektronica geven schadelijke stoffen af. Spaarlampen zijn in een huishouden zeker niet de belangrijkste bron van ongezonde gassen. Hoe langer de lamp in gebruik is, hoe lager de uitstoot. Het is sowieso belangrijk om je huis goed te ventileren.

Straling

Elk apparaat dat stroom verbruikt wekt elektromagnetische velden op. Dit wordt ook wel straling genoemd. De sterkte van deze velden in spaarlampen en ledlampen is laag. Volgens de Gezondheidsraad zal dit geen effect hebben op je gezondheid. Wat kun je zelf doen om straling te voorkomen? Gebruik apparaten met elektromagnetische velden niet te lang en te dicht bij het lichaam. Bij een afstand van één tot anderhalve meter is de straling al veel minder sterk.

Gebruikstips_gezondheid
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.