icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor ledlampen

Lampen zijn onmisbaar en geven sfeer aan je huis. Maar hoe zit het met dimmen, welke problemen kun je tegenkomen en moet je lampen apart inleveren? Wij geven je een aantal gebruikstips. Voor ledlampen, maar ook voor andere soorten lampen.


1
Dimmen en andere tips

  • Ledlampen kunnen niet zo goed tegen warmte. Gebruik vooral wat sterkere ledlampen daarom het liefst in een open armatuur zodat ze hun eigen warmte goed kwijt kunnen.
  • De levensduur op de verpakking van een lamp is een indicatie, maar er zit nog wel eens een exemplaar van mindere kwaliteit tussen. Bewaar daarom altijd je bon zodat je terug kunt naar de winkel als de lamp te snel kapotgaat.
  • Verwissel nooit een (kapotte) lamp zonder de stroom eraf te halen. Dat kan onveilig zijn. Weet je niet meer of de schakelaar aan of uit staat? Schakel dan de groep in de meterkast uit.
  • Dimbare ledlampen werken vaak niet met elke willekeurige dimmer. Er zijn inmiddels ledlampen te koop die je kunt dimmen met een 'ouderwetse' (fase-aansnijding) dimmer voor gloeilampen. Maar veel andere dimbare ledlampen doen het beter met een nieuwere (fase-afsnijding) dimmer, of een speciale dimmer voor ledlampen.
  • Bij oudere dimmers kan het probleem zijn dat ze een vrij hoog minimumvermogen (wattage) vereisen, wat de veel zuinigere ledlamp niet haalt. Om die reden gaan ledlampen vaak knipperen als je ze op een dimmer aansluit waar eerst een halogeenlamp in zat. Als het een armatuur met meerdere lampen is, kan de volgende truc werken: vervang bijvoorbeeld 4 van de 5 halogeenlampen door een ledlamp en laat de laatste halogeenlamp zitten. Zo kan de het drempelvermogen van de dimmer gehaald worden en bespaar je toch veel energie.
  • Elke goede fabrikant van ledlampen heeft tegenwoordig een lijst op zijn website staan van dimmers die goed werken met eigen lampen. Kijk hier naar voordat je een dimbare ledlamp aanschaft, of vraag in de winkel of je de lamp mag terugbrengen als hij niet goed werkt met je bestaande dimmer.
Gebruikstips_bewaarjebon

2
Blauw licht een risico?

Sommige ledlampen geven relatief veel blauw licht af. Bij normaal gebruik is de kans op oogschade zeer klein. Het is aan te raden om niet van dichtbij in de lamp te kijken, met name bij spots die hun licht sterk bundelen.

Veel blauw licht voor het slapen gaan kan wel invloed hebben op je biologische klok. Kijk daarom voor het slapengaan niet teveel op beeldschermen van je televisie, computer, smartphone of tablet. Je zit daar dichterbij dan bij gewone lampen. Je kunt ook programmaatjes gebruiken die de lichtkleur van je monitor na zonsondergang aanpassen om je biologische klok te helpen.

Blauw licht in de ruimte beperken kan met speciale ledlampen waarvan je de lichtkleur kunt instellen. Er zijn dimbare ledlampen die naarmate je ze verder dimt een warmer licht uitstralen, zoals de Philips WarmGlow lampen. Ook zijn er ledlampen waarbij je (vrijwel) elke willekleurige kleur licht kunt instellen. We hebben 3 typen getest die je met je smartphone kunt bedienen, de Philips hue, de Playbulb Smart en de Ikea Trådfri. Ook zijn er veel lampen waarvan je de kleur met een afstandsbediening kunt veranderen.

Gebruikstips_blauwlichtinlampen

3
Kwik in spaarlampen

Spaarlampen bevatten een klein beetje kwik. Ledlampen niet. Zorg ervoor dat spaarlampen niet breken als je ze vervangt. Zit de spaarlamp op een kwetsbare plek? Kies dan voor een 'double envelop' lamp. Om de lamp zit een extra bolletje en een siliconenrubbertje. Hierdoor breekt de lamp minder snel.

Wat moet je doen als een spaarlamp is gebroken:

  • Ventileer de ruimte.
  • Schuif de glasscherven met een papiertje in een plastic zakje, bijvoorbeeld een druk- en sluitzak. Gebruik geen stofzuiger. Hierdoor kan het kwik zich juist verspreiden.
  • Laat geen losse scherven in de vuilniszak zitten. Gooi deze meteen weg, of breng het zakje naar de gemeentelijke milieustraat.
Gebruikstips_gebruikopenarmatuur

4
Recycle je lamp

Door je spaarlamp te recyclen komt het kwik uit de lamp niet in het milieu terecht. Lever je spaarlampen daarom in bij een chemokar of milieustraat. Je kunt de lamp ook inleveren bij de winkel waar je een nieuwe lamp koopt. De winkel is verplicht om je lamp in te nemen.

Het advies om apart in te leveren en de innameplicht geldt ook voor ledlampen, ook al bevatten deze geen kwik. De elektronica die in de ledlamp zit kan gerecycled worden.

In 2016 deden wij mystery-onderzoek naar de inname van spaarlampen.

Gebruikstips_nieuwsberichtinleverenlampen

5
Gezondheid

Schadelijke gassen

Vrijwel alle consumentenelektronica geven schadelijke stoffen af. Spaarlampen zijn in een huishouden zeker niet de belangrijkste bron van ongezonde gassen. Hoe langer de lamp in gebruik is, hoe lager de uitstoot. Het is sowieso belangrijk om je huis goed te ventileren. Kwik komt niet vrij uit een onbeschadigde spaarlamp. Ledlampen bevatten helemaal geen kwik.

Straling

Elk apparaat dat stroom verbruikt wekt elektromagnetische velden op. Dit wordt ook wel straling genoemd. De sterkte van deze velden in spaarlampen en ledlampen is laag. Volgens de Gezondheidsraad zal dit geen effect hebben op je gezondheid. Wat kun je zelf doen om straling te voorkomen? Gebruik apparaten met elektromagnetische velden niet te lang en te dicht bij het lichaam. Bij een afstand van één tot anderhalve meter is de straling al veel minder sterk.

Flikkeren

Als een lamp in een bepaalde mate flikkert, kan dat bij wie daar gevoelig voor is hoofdpijn veroorzaken en schadelijk zijn voor mensen met epilepsie. TL-buizen, vooral het oudere type (met dikke buis), staan hier bekend om. Gloeilampen flikkeren ook met de frequentie van het stroomnet, maar omdat de gloeidraad heet blijft terwijl er even geen stroom doorheen gaat zie je dat niet met het blote oog.

Bij ledlampen kan de fabrikant problemen met flikkeren voorkomen via de elektronica in de lampvoet. We hebben alle ledlampen in onze test van 2017 getest op flikkeren. Geen enkele ledlamp in ons onderzoek flikkert waarneembaar. En ook niet in een frequentie die zonder dat je het doorhebt nog problemen kan veroorzaken. Als een ledlamp bij jou thuis zichtbaar flikkert, komt het waarschijnlijk doordat hij is aangesloten op een dimmer die niet geschikt is voor ledlampen (zie punt 1 op deze pagina).

Maar er kunnen ledlampen op de markt zijn, met goedkope elektronica in de lampvoet, die wel (onzichtbaar) flikkeren. Als je je hier zorgen om maakt, kun je beter geen goedkope producten van onbekende merken uit (web)winkels met een vaak wisselend assortiment kopen.

Gebruikstips_gezondheid
CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Welke fitting en hoeveel lumen heb je nodig? Wil je meer weten over ledlampen? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

Bekijk het forum