icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Meer nieuws

Meer nieuws

Onderzoek toezichthouders: ledlampen voldoen niet aan wettelijke eisen

Nieuws|De samenwerkende Nederlandse inspectiediensten hebben gebreken gevonden bij ledlampen die nu op de markt zijn. Enkele daarvan komen ook voor in onze test van deze zomer.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Gepubliceerd op:19 juni 2015


De samenwerkende Nederlandse inspectiediensten onder leiding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) publiceerden op 18 juni 2015 een onderzoek waaruit blijkt dat van de 35 onderzochte LED-lampen voor huishoudelijk gebruik geen enkel product geheel voldoet aan alle wettelijke eisen.

Bij de onderzochte lampen gaat het niet om de ledspots die recent (mei 2015) door ons getest zijn, en ook niet om de rondschijnende lampen waarvan momenteel de testresultaten op onze website staan.

Nieuwe test zomer 2015

Deze zomer verschijnt onze nieuwe test van rondschijnende lampen, waarvan er ook door de toezichthouders onder de loep zijn genomen. Een aantal lampen is door de VWA uit de handel genomen vanwege het gevaar van een elektrische schok. Ook zijn er in een aantal lampen te veel zware metalen gevonden. Geen van deze lampen maakt deel uit van onze test die in de zomer van 2015 wordt gepubliceerd.

Verder heeft de VWA bij 20 lampen kortsluitingsgevaar geconstateerd; deze lampen hoeven echter niet uit de handel te worden genomen. Hiervan zitten er wel enkele in onze komende test. Ook wij testen op kortsluitingsgevaar en zullen eventuele gevaren melden in de testresultaten.

  • Ledlampen, halogeenlampen en spaarlampen zijn de opvolgers van de gloeilamp. Maar welke van deze lampen scoort het beste? En welke is het meest energiezuinig? Vergelijk spaarlampen.

Bron: NVWA / Consumentenbond