icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Lijfrente en belasting

De regelingen voor lijfrentepolissen zijn de laatste jaren vaak veranderd. Fiscaal gezien zijn ze een oerwoud. Dat heeft als gevolg dat je goed moet weten welke regels op je polis van toepassing zijn.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:8 mei 2019

Artikel_belastingenlijfrente

Oud-regimepolissen

Oud-regimepolissen zijn premiepolissen afgesloten vóór 16 oktober 1990 en koopsompolissen (eenmalige storting) afgesloten vóór 1 januari 1992. Met deze polissen heb je meer mogelijkheden dan met polissen die daarna zijn afgesloten. Er zijn allerlei fiscale constructies mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld:

 • In 1 keer contant laten uitkeren, aan jezelf of je partner. Je moet dan direct inkomstenbelasting betalen over de uitkering.
 • De einddatum van de polis verlengen, ofwel verschuiven. Vraag vooraf na of het 'oude regime' blijft gelden, anders vervallen er misschien mogelijkheden.
 • Lijfrente-uitkeringen aan bijvoorbeeld kinderen of kleinkinderen schenken.
 • Een direct ingaande lijfrente aankopen.
 • Een combinatie van bovenstaande mogelijkheden.

Strakkere fiscale regels

Polissen die zijn afgesloten na deze data, vallen onder het nieuwe belastingregime: voor deze polissen gelden veel strakkere fiscale regels. Je mag het kapitaal niet ineens laten uitkeren, of doorschuiven naar bijvoorbeeld de kinderen. Ook is bij ingang van dit regime de hoogte van de aftrek sterk aan banden gelegd. Je kunt deze verlengen of een direct ingaande lijfrente aankopen (laten uitkeren).

De eerste uitkering moet uiterlijk vóór de AOW-datum plus 5 jaar gedaan zijn. Is de polis afgesloten vóór 2006, dan is een overbruggingslijfrente nog mogelijk.

Sinds 1 januari 2014 zijn de regels nog verder aangescherpt. Sindsdien kun je minder aftrekken voor lijfrentes. Wil je weten hoeveel je kunt aftrekken, gebruik dan de rekenhulp lijfrentepremie van de Belastingdienst. Heb je na 2014 nog premies gestort, dan mag je het daarmee opgebouwde kapitaal pas vanaf de AOW-datum laten uitkeren. Het kapitaal dat je hebt opgebouwd vóór 2014 kun je nog vanaf 65-jarige leeftijd laten uitkeren, in plaats van de (inmiddels opgeschoven) AOW-datum.

Gouden handdruk

Vóór 2013 was het mogelijk om een ontslagvergoeding of gouden handdruk in een koopsompolis of op een bankspaarrekening te storten. Sinds 1 januari 2014 mag dit niet meer. Je bent nu verplicht de ontslagvergoeding direct te laten uitkeren. De fiscus houdt daar dan ook direct loonheffing op in. Heb je een pensioengat, dan kun je de netto-uitkering vervolgens wel op een bankspaarrekening of in een lijfrenteverzekering storten.

Bekijk ook:

 

Nieuw & interessant

 • Artikel_Kostenbijlijfrentekleineletters
  8 mei.

  Kosten van lijfrentes

  Sluit je een lijfrente af, dan betaal je afsluitkosten. Wil je advies, dan komen daar nog advieskosten bij. Sommige aanbieders rekenen kosten per uitgekeerd bedrag.
 • emigratie-lijfrente
  6 mrt.

  Omzetting lijfrente na emigratie mogelijk

  Wie in het buitenland woont, kan vanaf nu zonder problemen een lijfrentekapitaal laten uitkeren. Vroeger lukte dit vaak niet.
 • meer-pensioen
  24 mei.

  Beleggingslijfrentes

  Het rendement op lijfrentes is laag of zelfs negatief. Zijn beleggingslijfrentes een alternatief?
 • lijfrente-keuze-voordelen-nadelen
  8 mei.

  Lijfrente: welke keuzes maak je?

  Waar moet je op letten als je een lijfrenteverzekering afsluit? We zetten de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden op een rij.