icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Omzetting lijfrente na emigratie mogelijk

Wie in het buitenland woont, kan vanaf nu zonder problemen een lijfrentekapitaal laten uitkeren. Vroeger lukte dit vaak niet. Het Verbond van Verzekeraars heeft samen met de Belastingdienst, De Nederlandsche Bank en het ministerie van Financiën een oplossing gevonden.

Kirsten van Loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:6 maart 2018

emigratie-lijfrente

Wat was het probleem?

Een geëmigreerde Nederlander kon vanuit het buitenland zijn of haar opgebouwde lijfrentekapitaal niet omzetten naar lijfrente-uitkeringen. De Belastingdienst zag dat als afkoop van het lijfrentebedrag. Bij afkoop moet je direct belasting betalen over het gehele lijfrentekapitaal plus een boete. Een uitkerende lijfrente afsluiten is veel gunstiger. Hierbij betaal je verspreid over een aantal jaren belasting, zonder boete.

Wat is de oplossing?

Verzekeraars zullen nu zowel de opbouwfase als de uitkeringsfase beschouwen als 1 contract. Deze regeling is inmiddels van kracht geworden en geldt voor mensen die op het moment van omzetting in het buitenland wonen.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Artikel_Kostenbijlijfrentekleineletters
  8 mei.

  Kosten van lijfrentes

  Sluit je een lijfrente af, dan betaal je afsluitkosten. Wil je advies, dan komen daar nog advieskosten bij. Sommige aanbieders rekenen kosten per uitgekeerd bedrag.
 • meer-pensioen
  24 mei.

  Beleggingslijfrentes

  Het rendement op lijfrentes is laag of zelfs negatief. Zijn beleggingslijfrentes een alternatief?
 • lijfrente-keuze-voordelen-nadelen
  8 mei.

  Lijfrente: welke keuzes maak je?

  Waar moet je op letten als je een lijfrenteverzekering afsluit? We zetten de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden op een rij.