icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Boxsprings

Sla een willekeurige beddenfolder open, en de boxsprings vliegen je om de oren. Volgens beddenspecialisten is tegenwoordig zo'n 7 op de 10 van de verkochte bedden een boxspring-combinatie. Wat kun je van een boxspring verwachten?
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  27 oktober 2017

Artikel_boxsprings

Wat is een boxspring?

Eigenlijk is de echt goede benaming voor een boxspring een 'boxspring-combinatie'. De boxspring is namelijk alleen de bedbodem. Een boxspring-combinatie bestaat uit een boxspring-onderstel op pootjes, een matras, en eventueel een topmatras. Het onderstel bestaat uit een beklede bak van hout of metaal, met daarin een metalen frame met poten en bonellveren. Daarop komt een matras en eventueel een topmatras.

Je kunt de boxspring-combinatie uitbreiden met een hoofd- en/of voetboard. Pootjes en bekleding zijn in eindeloze variaties en prijsklassen leverbaar.

Waarom een boxspring?

Er is niet één duidelijke, allesomvattende verklaring te bedenken voor het succes van de boxspring. Er zijn allerlei theorieën:

 • Consumenten zouden het massieve uiterlijk van een boxspring-combinatie aantrekkelijk vinden.
 • De combinatie van een matras met binnenvering op een verende bodem zou extra comfortabel liggen.
 • Consumenten zouden het prettig vinden dat een boxspring-combinatie wat hoger ligt dan een matras op een andersoortige bedbodem.
 • De trend zou zichzelf versterken. Dat wil zeggen: consumenten kopen nu eenmaal graag wat kennissen en familie ook hebben.
 • Omdat boxsprings vaak in hotels gebruikt worden zouden consumenten de boxspring associëren met het prettige gevoel van vakantie en ontspanning.

Voordelen van de boxspring

Een boxspring-combinatie heeft enkele kenmerken die sommige mensen erg prettig vinden. Zoals:

 • Een boxspring-combinatie is in de regel hoger dan een 'gewone' matras-bed(bodem)combinatie.
 • Door de vele mogelijkheden in kleuren en materiaal van de bekleding is een boxspring-combinatie makkelijk aan te passen aan het slaapkamerinterieur.
 • Door de open constructie van veren ventileert een boxspring-combinatie goed.
 • Van 2 eenpersoonsboxspringcombinaties kun je eenvoudig een tweepersoonsbed maken.
 • Zonder hoofd- en voetboard is een boxspring-combinatie compact: niet groter dan de matrasmaat.

Nadelen van de boxspring

 • De stoffen bekleding van een boxspring is lastig stofvrij te houden. Dat is een nadeel voor mensen met huisstof(mijt)allergie. Als alternatief kun je kunststof bekleding (leder-look) gebruiken.
 • Vlekken op de stoffen bekleding zijn lastiger te verwijderen dan van een houten of kunststof bedombouw of bekleding.
 • Voor sommige mensen veert de combinatie van een binnenveringmatras op een verende bodem te veel.
 • De bekleding. Vaak is de matras van een boxspring in dezelfde stof bekleed als de onderkant. Wanneer je de matras laat vervangen is het vrijwel onmogelijk om deze in dezelfde stof te bekleden. Je moet dan een nieuwe combinatie kopen, of het onderstel opnieuw laten bekleden. Opnieuw bekleden is al snel zo prijzig dat een nieuwe combinatie aantrekkelijker is.

Welke matras?

In principe zijn alle soorten matrassen geschikt voor op een boxspring-onderstel. Maar de meeste fabrikanten bevelen een pocketveringmatras aan. Alle pocketveringmatrassen uit onze matrassentest zijn geschikt voor op een boxspring-onderstel.

Ook intessant:

Testrapport matrassen

Het dagverse testrapport Matrassen (€4,25) bevat alle geteste matrassen inclusief de Beste Koop en de Beste uit de Test. We geven je kooptips zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een matras.

Meer informatie

Testrapport Matrassen

Test matrassen