! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Boxsprings

Sla een willekeurige beddenfolder open en de boxsprings vliegen je om de oren. Volgens beddenspecialisten is tegenwoordig zo'n 7 op de 10 verkochte bedden een boxspringcombinatie. Waarom zou je wel of geen boxspring kopen?

Bart Lucassen

Bart Lucassen , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:8 juni 2020

Artikel_boxsprings

Wat is een boxspring?

Een boxspring is de verkorte naam voor een 'boxspringcombinatie'. De boxspring zelf is alleen de bedbodem. Een boxspringcombinatie bestaat uit een boxspringonderstel, meestal op pootjes, een matras en meestal ook een topmatras. Het onderstel bestaat uit een beklede bak, met daarin meestal bedbodem van pocketvering of bonellvering. Soms zit er in de bak een andere bedbodem zoals een lattenbodem. Bij hele goedkope boxsprings is de bedbodem soms een houten plaat. 

Je kunt de boxspringcombinatie uitbreiden met een hoofd- en voetboard. Pootjes en bekleding zijn in eindeloze variaties en prijsklassen leverbaar.

Voordelen van de boxspring

Een boxspringcombinatie heeft kenmerken die sommige mensen erg prettig vinden. Zoals:

  • Een boxspringcombinatie is meestal hoger dan een 'gewone' combinatie van matras en bedbodem.
  • De matras is vaak bekleed met dezelfde stof als het onderstel.
  • Door de vele mogelijkheden in kleuren en materiaal van de bekleding, is een boxspringcombinatie makkelijk aan te passen aan persoonlijke smaak en het slaapkamerinterieur.
  • Van 2 1-persoonsboxspringcombinaties kun je makkelijk een 2-persoonsbed maken.
  • Zonder hoofd- en voetboard is een boxspringcombinatie compact: niet groter dan de matrasmaat.

Nadelen van de boxspring

Nadelen van een boxspringcombinatie zijn er ook:

  • De stoffen bekleding van een boxspring is lastig stofvrij te houden. Dat is een nadeel voor mensen met huisstof(mijt)allergie. Als alternatief kun je kunststof bekleding (leder-look) gebruiken.
  • Vlekken op de stoffen bekleding zijn lastiger te verwijderen dan van een houten of kunststof bedombouw of bekleding.
  • Voor sommige mensen veert de combinatie van een binnenveringmatras op een verende bodem te veel.
  • Je kunt de ruimte onder het bed niet gebruiken om dingen op te slaan 
  • Omdat de combinatie volledig op elkaar is afgestemd, zowel in uiterlijk als in hoe hij voelt, is het lastig om één onderdeel te vervangen. Je bent daardoor sneller geneigd om ook onderdelen te vervangen die daar nog helemaal niet aan toe zijn. 

Vooral mooi

Je koopt een boxspring vooral vanwege het uiterlijk. Je moet ervan uit gaan dat als je een topmatras én een matras gebruikt, je dan niet veel zult merken van de meeverende boxspringbodem. En als er geen bonnelvering in het onderstel verwerkt is, is een boxspringcombinatie niets anders dan een bekleed ledikant. Dus vertrouw niet te veel op claims over (extra) ligcomfort. Je kunt net zo goed slapen op een bedframe met een goede matras. De keuze is vooral een kwestie van smaak.

Welke matras?

Alle soorten matrassen zijn geschikt voor op een boxspring-onderstel. De meeste fabrikanten bevelen een pocketveringmatras aan, omdat deze goed combineert met de bonellvering in de boxspringbodem

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke matrassen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste matras

Matrassen-Koopadvies-Keuzehulp

Topmatras

Veel boxspringcombinaties worden verkocht met een bijbehorend topmatras.

Welke boxspring?

In december 2020 testten we 8 boxspringscombinaties. Bekijk de resultaten van de test boxsprings. Uit deze test blijkt wederom dat je een boxspring vooral voor het uiterlijk koopt: het onderstel van een boxspring zorgt niet voor betere ligeigenschappen.

Lees ook: