! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je matras

Met deze onderhoudstips verleng je de levensduur van je matras. En als je matras echt te oud is geworden, wat zijn dan milieuvriendelijke alternatieven voor de vuilnisbelt? 

Bart Lucassen
Bart Lucassen

Expert Woning & Huishouden


1
Goed ventileren

Lichaamsvocht heeft slechte invloed op je matras. Vooral een schuimvulling van hoge kwaliteit zoals traagschuim kan slecht tegen een warme, vochtige omgeving.

Je beperkt de schade door:    

  • Je matras dagelijks te luchten door het beddengoed helemaal terug te slaan.
  • Te zorgen voor een goed ventilerende bedbodem die ten minste de helft van de matras vrij laat.
  • Te kiezen voor een matras die goed vocht doorlaat. Bekijk de matrassen die goed vocht doorlaten.

Heb je het snel warm in bed? Kies dan voor een van deze koele matrassen.

Gebruikstip_matrasonderhoud

2
Je matras draaien

Hoewel fabrikanten graag beweren dat het niet zo is, gaat je matras langer mee als je hem regelmatig omkeert.

Je belast de matras het meest evenwichtig als je deze liefst elke 2 maanden keert, van voeteneind naar hoofdeind en van onder naar boven.

Let op: lang niet alle matrassen kunnen aan beide zijden beslapen worden. Bekijk de matrassen die je kunt draaien

matrassen

3
Je matras schoonmaken

Om de matrashoes, ook wel tijk genoemd, echt goed schoon te maken moet je hem in de wasmachine doen. Op het waslabel van de tijk staat of deze gewassen kan worden in de wasmachine en op welke temperatuur. Let op, het waslabel kan ook aan de binnenkant van de rits zitten. 

In onze vergelijker staan matrassen waarvan je de tijk in de wasmachine kunt wassen.

Zit er geen rits aan de tijk, kun je geen wasinstructies vinden of mag de tijk volgens het label niet in de was? Dan kun je vlekken en vuil te lijf gaan met een speciaal reinigingsmiddel voor meubilair als matrassen. Laat de tijk heel goed drogen voor je de matras weer opdekt.

Stofzuiger

Stof uit de tijk halen kan door eens in de zoveel tijd de stofzuiger over de matras te halen. Gebruik daarvoor een meubelmondstuk.  

nieuws-update-matrassentest

4
Nieuwe matras luchten voor gebruik

Aan een gloednieuwe matras zit vaak een geurtje. Dat kan komen van de lijm of gebruikte materialen in de fabriek. Vooral matrassen die opgerold in een doos zijn verpakt verspreiden vaak een penetrante lucht zodra ze uit de verpakking komen. Deze matrassen worden vaak direct vanaf de band verpakt, zodat de luchtjes geen kans hebben om te vervliegen.

Uit onze test blijkt dat de geurtjes binnen enkele uren tot een paar dagen nadat ze uit de verpakking zijn gehaald verdwijnen. Voorwaarde is wel dat de matras niet wordt opgedekt.

Tips

Laat een nieuwe matras luchten voor gebruik. Haal de matras zo snel mogelijk uit de verpakking en laat hem rechtop luchten in een goed geventileerde ruimte voordat je de matras in gebruik neemt.

Wil je de matras toch direct gebruiken, haal dan overdag het beddengoed inclusief hoeslaken en molton van de matras af en zet een raam open. Dit herhaal je net zo lang tot de geurtjes zijn verdwenen.

Als het bed minder dan de helft van de matras vrij laat liggen, zet dan de matras rechtop op de bedbodem.

Artikel_geurtjesbijnieuwmatras

5
Voorkom mijten en schimmels in je matras

Heb je een stofallergie? Dan is het extra belangrijk om je bed goed schoon te houden. Stofmijten en schimmels zijn gek op een omgeving waar het vochtig, warm en donker is.

Het is daarom ook belangrijk dat je de matras goed lucht, dat je een matras en bedbodem kiest die goed ventileert en dat je alle bedmaterialen kunt wassen op 60 °C. 

Lees meer tips voor het schoonhouden van je matras

Kindermatrassen

Voor baby's is een schone en frisse matras nóg belangrijker. Bekijk de anti-allergietips voor babymatrassen.

Gebruikstip_matrasenallergie

6
Wat doe je met je oude matras?

Jaarlijks worden zo'n 1,5 miljoen oude matrassen weggegooid. Veel daarvan worden verbrand. Dat is een verlies van grondstoffen en verspilling van energie.

Recyclen

Een milieuvriendelijk alternatief is het recyclen van je matras. Dit kan bijvoorbeeld via RetourMatras, dat jaarlijks zo'n 200.000 matrassen verwerkt en hiermee 70 tot 95% van de materialen hergebruikt kunnen worden. Zij zamelen matrassen in via onder andere de milieustraat van de gemeente.

Wil je een matras laten recyclen? Informeer dan bij je lokale milieustraat voor de mogelijkheden. Let er wel op dat je de matras altijd droog en zo schoon mogelijk inlevert. Anders is hij minder goed recyclebaar.

Gebruikstip_matrasafdanken

Test matrassen

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen, of wat te doen als je matras kapot gaat? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum