icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

2011

22 december 2011

Maak van een ree geen rund

Met wildproducten wordt vaak gesjoemeld. Het blijkt dat in liefst 7% van de gevallen het product uit andere diersoorten bestaat dan op het etiket staat. Dit zegt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA maakt niet bekend welke leveranciers zich hier schuldig aan maken. De Consumentenbond heeft bij de NVWA aan de bel getrokken en met spoed gevraagd om openbaarmaking.

22 december 2011

Zoutreductiebeleid VWS faalt

De zoutinname onder consumenten is licht gestegen, terwijl het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) al 5 jaar geleden aankondigde stappen tegen overmatige zoutinname te ondernemen. Dit teleurstellende resultaat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Nederlanders krijgen nu gemiddeld 9,1 gram zout per dag binnen, tegen 8,8 gram in 2006. De Consumentenbond wil dat minister Schippers eindelijk echt daadkrachtig ingrijpt.

21 december 2011

Luchtvaartpassagiers met lege handen

Passagiers kunnen vanaf 1 januari 2012 geen hulp meer inroepen van de Geschillencommissie Luchtvaart voor compensatie bij een geannuleerde, langdurig vertraagde of overboekte vlucht. De Consumentenbond en ANWB doen daarom een dringend beroep op de Tweede Kamer om in het Algemeen Overleg van 21 december bij staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) aan te dringen op maatregelen die consumenten in staat stellen hun recht te halen bij geschillen met luchtvaartmaatschappijen.

19 december 2011

Volg Brits voorbeeld, splits banken

De Nederlandse overheid doet er goed aan het Britse voornemen te volgen om het zakenbankieren af te splitsen van het consumentenbankieren, zo stelt de Consumentenbond. De risico's van het zakenbankieren wenden banken dan niet langer op consumenten af. De slechte resultaten van dat zakenbankieren veroorzaakten de bankencrisis die is uitgegroeid tot een mondiale economische crisis.

19 december 2011

Klantbelang nog lang niet verzekerd

De noodzaak tot verandering is bij een aantal verzekeraars nog steeds niet doorgedrongen. Dat blijkt uit het rapport van de Monitoring Commissie Governance Principes Verzekeraars (MCGPV) over naleving van de Code Verzekeraars. De Consumentenbond meent dat deze verzekeraars zich moeten realiseren dat zij niet boven hun klanten staan.

16 december 2011

Stekker uit Geschillencommissie Textiel en Schoenen

Op verzoek van de branchevereniging CBW-Mitex stopt de Geschillencommissie Textiel en Schoenen. Volgens de branche dienden er te weinig zaken om de commissie in stand te houden. Hierdoor komt ook een einde aan de tweezijdige algemene voorwaarden voor Textiel en Schoenen die tot stand kwamen in overleg met de Consumentenbond.

15 december 2011

Massaschade door kartelafspraken vastgoedhandelaren moet vergoed

Uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is gebleken dat een groot aantal huizenbezitters die gedwongen waren hun huizen via een veiling te verkopen, tussen juni 2000 en november 2009 gedupeerd zijn door een kartel. Deze mensen, die toch al in een lastige financiële situatie zaten, zijn afgescheept met een te lage opbrengst bij de verkoop van hun huis. De Consumentenbond onderzoekt de mogelijkheden om de schade van deze gedupeerde consumenten vergoed te krijgen.

15 december 2011

Netwerkkwaliteit mobiel bellen en sms goed, mobiel internet minder

Consumenten geven hun mobiele provider gemiddeld een 8,2 voor de kwaliteit van het netwerk voor bellen en sms’en. De netwerkkwaliteit voor mobiel internet loopt van een 6,5 bij T-Mobile tot een 7,6 bij KPN en Vodafone. De algemene tevredenheid van consumenten over hun mobiele provider ligt rond de 6,7, waarbij vooral de duidelijkheid van tarieven, voorwaarden en aanbiedingen mager scoort: een 6,2. Dit zijn enkele uitkomsten van de eerste Mobiele ProviderMonitor van de Consumentenbond.

14 december 2011

Maak gezonde keuze een makkelijke keuze

Consumenten maken zelf voedingkeuzes en de overheid moet die niet voorschrijven, zegt minister Schippers in de nota gezondheidsbeleid 'Gezondheid dichtbij'. De Consumentenbond is groot voorstander van vrije keuze, maar wil dat de minister concrete maatregelen neemt om de gezonde keuze ook een makkelijke keuze te maken.

14 december 2011

Veel zwevende zorgverzekerden

Bijna 8% van de Nederlanders zegt dit jaar te gaan overstappen van zorgverzekeraar en 20% overweegt dit te doen. De meeste overstappers willen wisselen omdat de huidige zorgverzekering te duur is (58%) of niet meer aansluit bij de zorgbehoefte (25%). Uit onderzoek van Intomart/Gfk in opdracht van de Consumentenbond blijkt verder dat 44% denkt dat de premie bij een andere zorgverzekeraar niet lager is.

9 december 2011

Voorschotbedrag energie vaak te hoog

Energiebedrijven berekenen het maandelijkse voorschotbedrag voor de energierekening vaak te hoog. 47% van de ruim 4800 ondervraagden kreeg bij de laatste jaarafrekening geld terug, zo blijkt uit een enquête van de Consumentenbond. Bij 24% van de ondervraagden bleek het bedrag precies goed ingeschat, 26% moest alsnog bij te betalen. Gevraagd naar eerdere ervaringen krijgt 17% altijd geld terug bij de jaarlijkse eindafrekening.

2 december 2011

Verwarring om aanbieders zorgverzekeringen

Zorgverzekeraars, gevolmachtigden en tussenpersonen zijn verschillende partijen die de zorgverzekeringen aan consumenten aanbieden. Uit een brief van de Nederlandse zorgautoriteit aan verschillende vergelijkingssites zoals consumentenbond.nl/zorgvergelijker blijkt dat veel mensen het verschil tussen deze partijen vaak niet weten. De Consumentenbond heeft dit daarom opgenomen op zijn vergelijkingssite.

1 december 2011

Medische missers gehoord door Minister Schippers

De afhandeling van medische missers laat nog veel te wensen over. Minister Schippers van Volksgezondheid wil consumenten daarom een sterkere (rechts)positie geven in het wetsvoorstel 'Wet cliëntenrechten zorg (Wcz)'. De minister reageert hiermee op de meldingen van medische missers uit de campagne van de Consumentenbond ‘Kiezen moet kunnen’. Deze campagne is gericht op het verbeteren van de rechten en keuzevrijheid van consumenten.

1 december 2011

Bart Smit op vingers getikt voor overtreden garantieregels

Bart Smit is door de Consumentenautoriteit aangesproken op niet goed naleven van garantieregels. De Consumentenbond vroeg de Consumentenautoriteit handhavend op te treden. De winkelketen probeerde zijn verantwoordelijkheid te ontlopen door consumenten die een beroep doen op de garantie van een kapot elektronisch product direct door te verwijzen naar de fabrikant.

29 november 2011

Stel Maker en Consument centraal in het auteursrecht!

Vandaag overhandigden Bart Combée, Agnes Jongerius en acteur Bartho Braat een oproep aan de Tweede Kamer om artiesten, auteurs en consumenten centraal te stellen in het auteursrecht. De oproep, een initiatief van Consumentenbond en podiumkunstbonden Ntb en FNV Kiem, werd namens ruim 25.000 aangesloten professionele makers ondertekend door alle beroepsorganisaties en vakbonden voor musici, componisten, acteurs, regisseurs, scenaristen en journalisten.

25 november 2011

Voer Wet cliëntenrechten zorg snel door!

Versterking van de positie van patiënten is de belangrijkste doelstelling van het wetsvoorstel voor de Wet cliëntenrechten zorg (Wcz). Daarom pleit de Consumentenbond ervoor - op 25 november 2011 in de Tweede Kamer tijdens een ronde tafel gesprek hierover - het voorstel zo snel mogelijk tot wet te maken.

25 november 2011

Nieuwe regels voor abonnementen

Op initiatief van PvdA Tweede Kamerlid Martijn van Dam treedt vanaf 1 december 2011 de Wet Van Dam in werking waardoor de regels voor het verlengen van abonnementen en contracten wijzigen. Consumenten kunnen voortaan een abonnement dat stilzwijgend verlengd is maandelijks en gemakkelijker opzeggen. Als gevolg van deze nieuwe regels wijzigen ook de algemene voorwaarden van de Consumentenbond.

24 november 2011

Downloadverbod nee, vergoedingenstelstel ja

De Consumentenbond, Ntb en FNV KIEM doen gezamenlijk een oproep aan de Tweede Kamer tot het afwijzen van het downloadverbod en het behouden en moderniseren van het recht om voor privé gebruik muziek en film te kopiëren. De oproep zal - mede namens een groot aantal maatschappelijke organisaties - door enkele prominente rechthebbenden en FNV-voorzitter Agnes Jongerius en Consumentenbond-directeur Bart Combée overhandigd worden aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie. Dat gebeurt dinsdag 29 november, de dag voor het onderwerp besproken wordt in de Tweede Kamer.

24 november 2011

Rekentool voor eenvoudig bijhouden zorgkosten

In 2012 zijn de zorgpremies hoger, stijgt de verplichte eigen bijdrage en door de ingrepen in het basispakket komen nog meer zorguitgaven voor eigen rekening. Consumenten worden zo van alle kanten op kosten gejaagd. Bovendien vervallen per 1 januari 2012 de vaste tarieven voor mondzorg en is het onbekend wat dit betekent voor de hoogte van de tarieven.

22 november 2011

Klachtafhandeling centraal bij klantenservices

Om telefonische klantenservices verder te verbeteren, is het belangrijk dat in de wacht staan gratis is, consumenten vooraf duidelijkheid hebben over de duur van de wachttijd en dat de klachtafhandeling kwalitatief goed is. Daar pleit de Consumentenbond voor in reactie op het onderzoek van het Ministerie van Economische zaken en Innovatie (EL&I) naar de telefonische klantenservice van telecom- en energiebedrijven. De Consumentenbond zal zijn pleidooi kracht bij zetten op het jaarcongres van de Klantenservice Federatie op 22 november 2011.


Zoek binnen de website

Vul een zoekterm in